Η Αλαβές ξανά παρέα με τους μεγάλους

Η Αλαβές ξανά παρέα με τους μεγάλους

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος ανασκαλίζει την περιπέτεια των τρελών Βάσκων. Από τον μυθικό τελικό του 2001, τις βόλτες της στ' αλώνια και το πως κατάφερε να γυρίσει στην La Liga.

Φέτος η Κούτσα Λαμποράλ εντυπωσίασε, φτάνοντας στο Final-4 της Ευρολίγκας. Ηταν μία σπουδαία σεζόν για την μπασκετική ομάδα της Βιτόρια. Μόνο που μέχρι πρόσφατα το μπασκετικό και το ποδοσφαιρικό κομμάτι της υπερήφανης βασκικής επαρχίας της Αλάβα, δεν ήταν ενωμένο. Από το 2013 όμως και έπειτα, όποιος επισκεπτόταν τη μπουτίκ της, θα διαπίστωνε ότι πλέον όλα τα τμήματα λειτουργούν υπό την ίδια σκέπη: εκείνη του Χοσεάν Κερεχέτα. Ο εμβληματικός 59χρονος Βάσκος παράγοντας, ευθύνεται όχι μόνο για την δημιουργία της φοβερής Κούτσα, αλλά και για την επιστροφή της Ντεπορτίβο Αλαβές στα σαλόνια της Ισπανίας έπειτα από 10 χρόνια.

Απαντες θυμούνται εκείνη την απίθανη παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA (16 Μαΐου του 2001). Σε εκείνη την ήττα με 5-4 από τη Λίβερπουλ, με το «χρυσό γκολ» στην παράταση, το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα αυτογκόλ του Χέλι, του αγώνα που έχει μπει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μεταξύ των 20 κορυφαίων στην ιστορία της. Για κάποιο λόγο όμως η Αλαβές δεν συνέχισε την ανοδική πορεία της. Αντιθέτως, δύο χρόνια αργότερα και προς έκπληξη όλων, υποβιβάστηκε. Επέστρεψε στην Primera Division το 2005 και το 2006 έπεσε ξανά. Αφού λοιπόν βρέθηκε σε αυτό το διάστημα να μοιράζεται τις σεζόν μεταξύ Segunda και Segunda Β' (Γ' Κατηγορία), το 2013 ξεκίνησε η παλινόρθωση της.

Ο Κερεχέτα κατάφερε με μικρές, αλλά σημαντικές κινήσεις, να καθαρίσει με την ένοχη αυτή 10ετία και τα χρέη που είχε δημιουργήσει ο διαβόητος Ουκρανός παράγοντας που έχει κάνει κακό και σε άλλες ισπανικές ομάδες, ο Ντμίτρι Πίτερμαν. Εβαλε τέλος στο καθεστώς οικονομικής διαχείρισης που είχαν επιβάλει οι τράπεζες εξαιτίας των χρεών, τα ρύθμισε και παράλληλα αύξησε τα έσοδα. Με το μέγεθος και αξιοπιστία του, έπεισε κι άλλους επενδυτές να συμβάλουν, διπλασίασε τα χρήματα που μπήκαν από τηλεοπτικά και συνολικά τον προϋπολογισμό.

Τον Ιούνιο του 2015 έγινε η άλλη σημαντική κίνηση και αυτή ήταν η πρόσληψη του Πέπε Μπορδαλάς. Ο 52χρονος κόουτς μπορεί να μην έχει προπονήσει ποτέ του ομάδα της La Liga, αλλά στη Segunda Division θεωρείται εξπέρ. Και ως τέτοιος οδήγησε την Αλαβές στο θαύμα του προβιβασμού. Ουσιαστικά έδωσε μεγάλη σημασία στην άμυνα και έστησε την δεύτερη καλύτερη στην Κατηγορία (34 γκολ), ενώ επιθετικά η ομάδα η αλήθεια είναι πως δεν ρόλαρε εντυπωσιακά. Τα 48 γκολ που έχει σημειώσει μπαίνουν μέσα στην 10άδα των λιγότερων για πρωταθλητή.


Ο κόουτς πάντοτε με κοστούμι και αθλητικά στο γήεδο

Ως τέτοια λοιπόν πάει ν' ανέβει η Ντεπορτίβο, η οποία με το 2-0 επί της Νουμάνθια (5η διαδοχική νίκη) την περασμένη Κυριακή, έφτασε τις 21 επιτυχίες (11 ισοπαλίες, 9 ήττες) και φιγουράρει στην κορυφή με 74 βαθμούς μία αγωνιστική πριν το φινάλε. Στο +4 λοιπόν από την 3η Ταραγόνα μπορεί να σκέφτεται το μέλλον της παρέα με τους μεγάλους. Εκεί θα βρεθεί για 12η φορά σε αυτά τα 92 χρόνια από την ίδρυση της, με την καλύτερη θέση να είναι η 6η το 1999-'00 (σ.σ.: είχε ανέβει το 1998 και τα πέντε χρόνια της στην Primera ήταν το κορυφαίο σερί της ever).

Μόνο που τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το τέταρτο club από την Χώρα των Βάσκων που θα βρεθεί για την επόμενη σεζόν στη La Liga. Με τον ηλικιακό μέσο όρο να ξεπερνάει τα 29 έτη, το ρόστερ είναι γηρασμένο και τα χρήματα δεν επαρκούν, ώστε να φτιαχτεί άμεσα κάτι ανταγωνιστικό. Μάλιστα μόλις τρεις ήταν οι ξένοι παίκτες (κανείς τους βασικός) και όλοι οι άλλοι Ισπανοί, στην πλειονότητα τους Βάσκοι. Κορυφαίος σκόρερ (9 γκολ) υπήρξε ο Γκαΐθκα Τοκέρο που έφυγε πέρσι από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά δεν κάνει ποιοτικά για την Primera.

Στην άμυνα ο ηγέτης Σέρχιο Πελεγκρίν έφτασε τα 37 έτη, με τον αριστερό μπακ Ραούλ Γκαρθία να είναι ό,τι καλύτερο στα μετόπισθεν. Στη μεσαία γραμμή ξεχώρισε ο Χούλι, ο οποίος το 2012 είχε περάσει από τον Αστέρα Τρίπολης, ο Ντάνι Πατσέκο που πέρασε κάποτε και δεν ακούμπησε στη Λίβερπουλ και ο επιτελικός Κίκο Φεμενία που έχει φοιτήσει στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Οπως είναι λογικό, θα χρειαστεί πλήρης αναμόρφωση, για να μπορέσει να παραμείνει. Επειδή καλά ανέβηκε, αλλά δεν γίνεται με αυτό το δυναμικό να τα καταφέρει στη μάχη με τα θηρία.

Οπως κι αν έχει όμως, ένα είναι το σπουδαίο για τους 20.000 τρελούς από την Βιτόρια που κατακλύζουν σε κάθε ματς το «Μεντιθορόθα». Εκείνοι που το 2001 κατονομάστηκαν από την UEFA ως «οι καλύτεροι οπαδοί της Ευρώπη» για εκείνη τη χρονιά, θα μπορούν να μαζεύονται στο γήπεδο και να βλέπουν από κοντά τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Και μην νομίζετε, με τον Κερεχέτα να κινεί τα νήματα, η Ντεπορτίβο Αλαβές θα βρει τον τρόπο να γίνει ανταγωνιστική ακόμα και με λίγα χρήματα. Σημασία σε πρώτη φάση έχει όμως το ότι επέστρεψε...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος