Όλα είναι στο χέρι του Βενγκέρ

Όλα είναι στο χέρι του Βενγκέρ

Gazzetta team
Όλα είναι στο χέρι του Βενγκέρ

bet365

Ο Chas Newkey-Burden γράφει για την κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ο Βενγκέρ και να αλλάξει το κλίμα στην Άρσεναλ.

Ο εμφύλιος συνεχίζεται στην Άρσεναλ. Το τελευταίο ματς της σεζόν με την Άστον Βίλα εξελίχθηκε σε μάχη ανάμεσα στους οπαδούς υπέρ και σε εκείνους κατά του Βενγκέρ. Η σύγκρουση μοιάζει να μην έχει τέλος. Υπάρχει, όμως, μία λύση που μπορεί να βάλει τέλος σε όλα. Εδώ και τώρα.

Ας δούμε, όμως, πώς ξεκίνησαν όλα. Τον Ιανουάριο του 2013 κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Μπράιτον για το Κύπελλο είχαμε τις πρώτες διαφωνίες ανάμεσα στους οπαδούς. Στο 80' ένα μικρό γκρουπ ανέβασε ένα πανό. «Αρσέν, σε ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις, όμως ήρθε η ώρα να πούμε αντίο». Αμέσως, κάποιοι άλλοι τους ζήτησαν να το κατεβάσουν. Τη στιγμή που οι αντιμαχόμενες πλευρές φώναζαν η μία στην άλλη, ένταση ανέβηκε επικίνδυνα.

Όλη αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα υπήρχε και το 2014, με τους οπαδούς να νιώθουν ότι ζουν την «μέρα της μαρμότας». Ούτε η κατάκτηση του Κυπέλλου κατάφερε να αλλάξει την άποψη κάποιων οπαδών, που έφτασαν στο σημείο να εύχονται να χάσει η ομάδα τους, με την ελπίδα ότι τότε θα αποχωρήσει και ο Αλσατός. Αυτό σήμαινε ένα πράγμα για τους υπόλοιπους: προδοσία. Η ύψιστη ασέβεια προς τον σύλλογο και τον μεγαλύτερο προπονητή στην ιστορία του: να χάσει το σημαντικότερο παιχνίδι της εδώ και 8 χρόνια.

Arsenal fans

Στο τέλος εκείνου του έτους, το χάσμα μεγάλωσε. Στο Στόουκ μία ομάδα οπαδών, που είχαν ταξιδέψει για το παιχνίδι έβρισαν τον Βενγκέρ, προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων. «One Arsene Wenger» ακούστηκε στο γήπεδο μετά από λίγες ημέρες στο ματς με τη Νιούκαστλ εντός έδρας. Ακόμη και όταν η Άρσεναλ έπαιζε καλά το 2015, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο, μερίδα των οπαδών συνέχισε να αμφισβητεί τον Αλσατό.

Όταν, για ένα μικρό διάστημα, στα τέλη του 2015, οι κανονιέρηδες έδειξαν ικανοί να κυνηγήσουν τον τίτλο μέχρι το τέλος, πολλοί από τους... αντιφρονούντες έλεγαν ότι ακόμη και να κατακτήσει το πρωτάθλημα η Άρσεναλ, έπρεπε ο ίδιος να φύγει στο τέλος της σεζόν. Η ομάδα στο τέλος κατέρρευσε με δραματικό τρόπο και όλο αυτό το πράγμα έγινε ιδιαιτέρως δυσάρεστο.

Το youtube και το twitter γέμισαν μηνύματα κατά του Βενγκέρ. Η αντιπαλότητα στο εσωτερικό της Άρσεναλ έχει βλάψει και με το παραπάνω την ομάδα. Μετά τον αποκλεισμό από την Γουότφορντ στο Κύπελλο τον Μάρτιο εντάθηκε, όπως και μετά το παιχνίδι με την Μάντσεστερ Σίτι. Το χειρότερο επεισόδιο, όμως, ήρθε έξω από το Emirates, όταν κάποιοι οπαδοί φώναζαν συνθήματα κατά του Βενγκέρ, με κάποιους από αυτούς να δηλώνουν «ευτυχισμένοι», όταν ο Αλσατός «πεθάνει». Όλο αυτό κάνει κύκλους και, πλέον, έχει καταντήσει βαρετό για όλους τους υπόλοιπους.

Όταν η καμπάνια «Time for Change», «'Ώρα για αλλαγή» έλαβε χώρα στο Emirates, ελάχιστοι ήταν οι οπαδοί, που έστειλαν το μήνυμά τους στο 12'. Οι άλλοι απλά αρκέστηκαν στο να φωνάξουν «One Arsene Wenger». Ένα διχασμένο γήπεδο δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό για οποιονδήποτε παίκτη. Στις τελευταίες εβδομάδες της σεζόν, εκατοντάδες οπαδοί κουράστηκαν από αυτή την κατάσταση, που σταμάτησαν να ταξιδεύουν για τα εκτός έδρας ματς.

Η πίκρα, ο διχασμός και η απογοήτευση στο Emirates είναι τόσο έντονα, που ακόμη και αν ο Βενγκέρ ξοδέψει πολλά το καλοκαίρι, είναι δύσκολο να φανταστείς ότι θα αλλάξει κάτι. Ίσως ο μόνος τρόπος να έρθει η ηρεμία είναι αν ο Βενγκέρ ανακοινώσει από νωρίς τα πλάνα του. Ο 66χρονος τεχνικός έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Παρά τις φήμες για νέο συμβόλαιο, υπάρχουν πηγές που τον θέλουν απλά να το ολοκληρώνει και να αποχωρεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να το ανακοινώσει από τώρα.

Τίποτα δε θα ένωνε περισσότερο τους οπαδούς. Ακόμη και όσοι είναι εναντίον του, θα μπορούσαν να κάνουν υπομονή για έναν χρόνο, που τον δουν να τους αδειάζει τη γωνιά. Αν οι οπαδοί γνώριζαν τι έχει στο μυαλό του, τότε η τοξική ατμόσφαιρα ίσως να γινόταν πιο ελαφριά. Τότε, οι οπαδοί θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας εξέλιξης θα έφταναν και πιο μακριά. Άλλωστε, είναι απίθανο να φανταστείς ότι αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι η ίδια, μπορεί η Άρσεναλ να χτυπήσει στα ίσα τον τίτλο. Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και οι κανονιέρηδες έχουν αποδείξει ότι λυγίζουν εύκολα. Μία καλύτερη ατμόσφαιρα εντός και εκτός γηπέδου θα μπορούσε να βελτιώσει και τις πιθανότητες για επιστροφή στην κορυφή.

Στο παρελθόν, ο Βενγκέρ προτιμούσε να αφήνει τα πράγματα μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν πάρει την απόφασή του ή πριν υπάρξει ανακοίνωση για το μέλλον του. Μία πιο ειλικρινής τακτική θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην Άρσεναλ. Θα μπορούσε να αποδειχθεί μία κίνηση πραγματικού ηγέτη. Όλα είναι στο χέρι του...

 

Τελευταία Νέα