Μπαρτσελόνα: Οι 24 κανόνες του τίτλου

Μπαρτσελόνα: Οι 24 κανόνες του τίτλου

bet365

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το 24ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και αυτά είναι τα ισάριθμα πιο βασικά κλειδιά της επιτυχίας.

1. Φεστιβάλ γκολ
Φόρτωσε τ’ αντίπαλα δίχτυα με 112 γκολ. Πρόκειται για την τρίτη κορυφαία επίδοση της ιστορίας της πίσω μόνο από τα 115 (2012-’13) και τα 114 (2011-’12).

2. Σταθερότητα και αξιοπιστία
Ηταν καλύτερη σε όλη τη σεζόν και αυτό αποδεικνύεται από τις 27 αγωνιστικές, στις οποίες βρέθηκε στην κορυφή. Μόνο 11 εβδομάδες απουσίασε από εκεί.

3. Λουίς Σουάρες
Ο Ουρουγουανός έβαλε 40 γκολ (17 ασίστ) και αναδείχτηκε Pichichi (πρώτος σκόρερ) και πρώτος πασέρ της La Liga. Μάλιστα στις πέντε κρίσιμες αγωνιστικές χτύπησε 14 φορές.

4. Λουίς Σουάρες… ΙΙ
Από τα 40 γκολ που σημείωσε ο Ουρουγουανός, τα έξι αφορούσαν περιπτώσεις χατ τρικ, ενώ δύο φορές έκανε καρέ.

5. Λουίς Σουάρες… ΙΙΙ
Ξεκίνησε να βάζει την 8η και σταμάτησε την 14η αγωνιστική. Αυτό το σερί των επτά αγωνιστικών ήταν το κορυφαίο στη φετινή σεζόν στην Ισπανία και ο φορ της Μπάρτσα έβαλε σε αυτό το διάστημα 10 ξκολ.

6. Το MSN των ρεκόρ
Για πρώτη φορά στην ιστορία του club τρεις παίκτες του καταφέρνουν ταυτόχρονα να ξεπεράσουν τα 20 γκολ. Ο Λουίς Σουάρες έβαλε 40, ο Μέσι 26 και ο Νεϊμάρ 24. Το σύνολο 90.

7. Γενναιοδωρία, αλτρουισμός
Εκτός των γκολ του το MSN επέδειξε εκπληκτική ομαδικότητα με τον ένα κερνάει τον άλλον και όλοι μαζί τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός είχε 17 ασίστ και ο Μέσι με 16 τον ακολούθησε ως δεύτερος πασέρ του πρωταθλήματος, με τον Νεϊμάρ ν’ ακολουθεί με 12 κεράσματα.

8. Μέσα από το… κουτί
Η αποτελεσματικότητα της εντός μικρής και μεγάλης περιοχής απλά δεν έχει προηγούμενο. Οι Μπλαουγκράνα δεν επιχείρησαν πολλά μακρινά σουτ, αλλά τα έβαλαν σχεδόν όλα από μέσα. Τα 104 από τα 112 γκολ τους ήταν από το… κουτί.

9. Και από… μακριά
Σουτ πολλά μπορεί να μην έγιναν, αλλά η Μπάρτσα ήταν εκείνη με τα περισσότερα φάουλ-γκολ. Με απ’ ευθείας χτυπήματα έβαλε πέντε, όλα φυσικά από τον Μέσι που έκανε ατομικό ρεκόρ σε αυτήν την κατηγορία.

10. Αξιόπιστη αμυντικά
Τα 18 γκολ παθητικό της Ατλέτικο δεν γινόταν να τα πιάσει. Ωστόσο, τα 29 που δέχτηκε είναι σχετικά καλό νούμερο για πρωταθλητισμό. Μάλιστα μόνο σε ένα ματς δέχτηκε περισσότερα των δύο γκολ. Ηταν την 5η αγωνιστική στο 4-1 από τη Θέλτα.

11. Πρώτο γκολ; Σίγουρη νίκη
Από τις 38 αγωνιστικές νίκησε στις 29. Σε όλες αυτές σκόραρε πρώτη. Οποτε το έκανε, έπαιρνε το ματς. Μόνο σε μία περίπτωση έβαλε πρώτη γκολ και ηττήθηκε. Στο 1-2 της Ρεάλ στο «Καμπ Νόου».

12. Camp Nou effect
Στο γήπεδο της γεύτηκε μόνο γκολ. Σκόραρε σε όλα τα εντός έδρας ματς της, για να φτάσει συνολικά τα 67 τέρματα σε 19 αγώνες.

13. Rotation
Ο Λουίς Ενρίκε παρά το ότι δεν είχε σημαντικό βάθος στον πάγκο, έκανε κυκλική διαχείριση και επανέλαβε την ίδια 11άδα μόνο σε πέντε αγώνες. Μπράβο, Πικέ, Μασεράνο, Ζόρντι Αλμπα, Ντάνι Αλβες, Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Νεϊμάρ, Μέσι, Λουίς Σουάρες ήταν η αγαπημένη του σύνθεση.

14. Αποτελεσματικότητα
Η πιο σίγουρη μπροστά στο αντίπαλο τέρμα. Από τις προσπάθειες της εντός εστίας το 53,3% κατέληξαν στα δίχτυα.

15. Στρατιώτης Ράκιτιτς
Συνολικά 24 παίκτες χρησιμοποίησε ο Λουίς Ενρίκε, με τον Ράκιτιτς να είναι εκείνος με τις περισσότερες συμμετοχές, έχοντας παίξει στα 36 ματς του πρωταθλήματος.

16. Κουρδισμένο ρολόι
Κάθε 30 λεπτά και άλλο μισό έβαζε και από ένα γκολ.

17. Παντοτινή κατοχή
Μπορεί να έχει απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τρελό παιχνίδι κατοχής που την χαρακτήριζε, αλλά παραμένει η ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό, φτάνοντας το 67,1%.

18. Παντοτινό Tiki Taka
Στην ίδια πάντα λογική είχε και τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις. Οι 20.562 πάσες από τις 24.207 που επιχειρήθηκαν, υπήρξαν επιτυχημένες.

19. Ντρίμπλες και πάλι ντρίμπλες
Καλές οι πάσες και η κατοχή, αλλά για να διασπάσεις μία καλή άμυνα απαιτείται η ατομική ενέργεια. Σε αυτήν την κατηγορία γενικότερα σε όλο το πρωτάθλημα ο Νεϊμάρ βρέθηκε στην κορυφή με 138 επιτυχημένες προσπάθειες και ακολούθησε ο Μέσι με 114.

20. Παντού σαν το σπίτι της
Τι εντός έδρας και τι εκτός. Ηταν το ίδιο και το αυτό. Με 13 νίκες σε αυτές τις 19 εξόδους της ισοφάρισε το ρεκόρ της ιστορίας της στη La Liga, σκοράροντας 53 φορές.

21. Η βούλα η λευκή
Χρειάστηκε να πάρει και ορισμένα τραβηγμένα σφυρίγματα, αλλά από την άλλη δεν της δόθηκαν και άλλες καθαρές περιπτώσεις. Ετσι έκανε ρεκόρ κατηγορίας στα υπέρ της πέναλτι, έχοντας εκτελέσει 19 (σ.σ.: το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 16 και το είχε η Μπέτις).

22. Το τρελό 26άρι
Ηττήθηκε την 7η αγωνιστική στη Σεβίλλη (2-1) και έκτοτε έκανε ένα επικό ρεκόρ με 19 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, ώσπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ (1-2) στο «Καμπ Νόου». Ηταν και το σερί που ουσιαστικά της χάρισε τον τίτλο.

23. Ο 12ος παίκτης
Παραδόξως, αυτός για φέτος βγήκε από το πουθενά. Ο Σέρζι Ρομπέρτο έπαιξε ακόμα και ως πλάγιος μπακ (και στις δύο πτέρυγες) και πήρε 31 συμμετοχές, μοιράζοντας πέντε ασίστ.

24. Λουίς Ενρίκε ο… τρίτος
Σε δύο σεζόν στον πάγκο της ο κόουτς από την Αστούριας έχει μετρήσει πέντε τίτλους και έχει γίνει ο τρίτος πιο επιτυχημένος στην ιστορία του club πίσω μόνο από τους Γιόχαν Κρόιφ και Πεπ Γκουαρδιόλα.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα