Ο Ζλάταν της Παρί Σεν Ζερμέν

Ο Ζλάταν της Παρί Σεν Ζερμέν

Ο Ζλάταν της Παρί Σεν Ζερμέν

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα πράγματα που θα θυμόμαστε από την 4ετία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Παρί Σεν Ζερμέν.

«Είμαι πολύ περήφανος για τα τέσσερα τελευταία χρόνια μου. Η Παρί Σεν Ζερμέν έγινε top-club και εγώ έχω ένα μερίδιο σε αυτό. Όμως έχει έρθει η ώρα για μια νέα πρόκληση για μένα. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, το τεχνικό επιτελείο και τους ανθρώπους του συλλόγου. Η καρδιά μου θα είναι με τους οπαδούς, ήταν εκπληκτικοί από τη μέρα που ήρθα, είναι οι καλύτεροι στην Γαλλία. Δεν πρόκειται για ένα "αντίο" αλλά για ένα "εις το επανιδείν". Ηρθα σαν Βασιλιάς και φεύγω σαν θρύλος, όμως θα επιστρέψω». Με αυτά τα λόγια, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έβαλε τέλος στη θητεία του στους Παριζιάνους και είναι αλήθεια ότι χωρίς εκείνον όλα θα ήταν διαφορετικά. Ο Σουηδός σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, που μπορεί να είναι η Γιουνάιτεντ ή οι Λος Αντζελες Γκάλαξι, και εμείς πάμε να δούμε 6 πράγματα που θα θυμόμαστε από το πέρασμά του από το Parc des Princes.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Παρί
Ο Ίμπρα αποχωρεί από την Παρί Σεν Ζερμέν έχοντας χαρίσει στο κλαμπ τέσσερα σερί πρωταθλήματα και έχοντας αλλάξει την ιστορία του. Τον Οκτώβριο έβαλε δύο γκολ στην Μαρσέιγ και φτάνοντας τα 110 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις έγινε ο πρώτος σκόρερ ever για τον σύλλογο αφήνοντας για πάντα πίσω τον Πέδρο Παουλέτα. Η χρονιά συνεχίστηκε με εκπληκτικό ρυθμό για τον ίδιο, που πλέον μόνο στο πρωτάθλημα έχει 36 γκολ και χρειάζεται δύο στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής για να κάνει μόνο δικό του το ρεκόρ όλων των εποχών για μία σεζόν. Σε 121 ματς στην Ligue1 έχει 111 γκολ και 152 σε όλες τις διοργανώσεις σε 178 αγώνες. Φέτος, από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, μόνο ο Λουίς Σουάρες της Μπαρτσελόνα έχει περισσότερα (37) γκολ από τον Ζλάταν.

Εκείνο το γκολ με την Μπαστιά
Σίγουρα το γαλλικό πρωτάθλημα είναι το λιγότερο ανταγωνιστικό, μετά την άφιξη των Αράβων στην Παρί, όμως τίποτα δεν μπορεί να στερήσει ούτη λίγη από τη μαγεία του Ζλάταν όταν πέτυχε εκείνο το γκολ σε βάρος της Μπαστιά. Τη σεζόν 2013-14, στη 10η αγωνιστική και το 10’ λεπτό, ο Ζλάταν έβαλε ένα από τα γκολ που θα μείνουν πραγματικά στην ιστορία αφού είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα πολλά φανταστικά που έχει πετύχει. Ο Φαν Ντερ Βιλ έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Λούκας Μόουρα το τακουνάκι και ο Ιμπραΐμοβιτς αφού ‘τσέκαρε’ με το σώμα του τον Μοντέστο και με ένα τακουνάκι - scorpion kick από πολύ ψηλά πέτυχε γκολ με έναν τρόπο που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν.


Αποβολή και εκδίκηση με Τσέλσι
11 Μαρτίου 2015. Ο Ζλάταν κάνει δυνατό μαρκάρισμα στον Οσκαρ, όλη η Τσέλσι πέφτει πάνω του και τελικά αποβάλλεται στον επαναληπτικό των «16» του Champions League στο Stamford Bridge. Ο Σουηδός αφήνει την PSG με έναν γολγοθά, όμως οι συμπαίκτες του τα καταφέρνουν και έναν χρόνο μετά, περιμένει τους Μπλε για να πάρει την εκδίκησή του. Ο Ιμπρα σκόραρε σε βάρος των Λονδρέζων στη φετινή τους κόντρα στο Parc des Princes με φάουλ και στη ρεβάνς, έδωσε ασίστ για το 0-1 και ήταν ο ίδιος εκείνος που διαμόρφωσε το τελικό 1-2 χαρίζοντας 4 σερί πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης στην Παρί.

Tattoo και στήριξη σε παιδιά που υποφέρουν από πείνα
Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Ζλάταν σκόραρε μόλις στο δεύτερο λεπτό του αγώνα με την Καέν και έβγαλε τη φανέλα του. Ο Σουηδός αποκάλυψε το σώμα του, στο οποίο ήταν γραμμένα με τατουάζ 50 παιδιών τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα πείνας και βοηθήθηκαν από πρόγραμμα των Ημωμένων Εθνών. «Όπου πάω ο κόσμος με αναγνωρίζει, φωνάζει το όνομά μου. Πάνω μου βρίσκονται ονόματα που κανένας δεν νοιάζεται να θυμάται, 805 άνθρωποι υποφέρουν από πείνα σήμερα. Έχω οπαδούς σε όλο τον κόσμο, θέλω από εδώ και πέρα η στήριξη να πηγαίνει στους ανθρώπους που υποφέρουν από πείνα. Εκείνοι είναι οι πραγματικοί πρωταθλητές».


Το χαμένο πέναλτι και το τετ-α-τετ με την Σίτι
Είναι αυτό που χαλάει το concept στο μυαλό εκείνων που γουστάρουν πολύ τον Ζλάταν, το ότι δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη με την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα προηγούμενα χρόνια η PSG είχε ενός είδους ελαφρυντικό επειδή έπεσε πάνω στην Μπαρτσελόνα, όμως φέτος, αφού απέκλεισε ξανά την Τσέλσι, είχε θεωρητικά βατό έργο για να πάει στους «4» της κορυφαίας διοργάνωσης καθώς συνάντησε την Μάντσεστερ Σίτι. Στο πρώτο μέρος του πρώτου αγώνα, που έγινε στο Parc des Princes, ο Σουηδός είχε δύο τεράστιες ευκαιρίες να βάλει μπροστά στο σκορ την Παρί όμως από τα 11 βήματα νικήθηκε από τον Τζο Χαρτ και λίγο αργότερα σε καθαρό τετ-α-τετ με τον Αγγλο keeper έστειλε την μπάλα άουτ. Ο Ιμπραΐμοβιτς σκόραρε τελικά στο ματς που έληξε 2-2, όμως αν είχε βάλει και τα άλλα δύο ίσως η ομάδα του βρισκόταν τουλάχιστον στα ημιτελικά.

Το ξέσπασμα μετά την Μπορντό
Σε απίστευτο ξέσπασμα προέβη τον προηγούμενο Μάρτιο ο Σουηδός, ο οποίος ύστερα από ήττα της Παρί στην Ligue1 έβρισε την Γαλλία προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και από τον πολιτικό χώρο. «Ξυπνήστε, δεν είμαστε ερασιτέχνες. Γαμημένε μαλάκα, παίζω 15 χρόνια, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο διαιτητή σε αυτή τη σκατοχώρα. Δεν σας αξίζει να έχετε την Παρί σε αυτή τη χώρα» ήταν τα όσα είπε κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια ο Ιμπρα, ο οποίος ‘τα πήρε’ πολύ άγρια με το ότι ο ρέφερι, Τζαφρέντο, δεν υπέδειξε έμμεσο σε γύρισμα της μπάλας του Λουντοβίκ Σανέ στον Σεντρίκ Καρασό πριν η Παρί δεχθεί το τρίτο γκολ στην εκτός έδρας ήττα με 3-2 από την Μπορντό. Τα όσα είπε έκαναν να ασχοληθούν μαζί του η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λε Πεν, αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας.


Οι γκολάρες στο Champions League με Αντερλεχτ και Λεβερκούζεν
Γενικά, στην καριέρα του έχει πετύχει πολλά εκπληκτικά γκολ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League τελειοποίησε το ποδοσφαιρικό όρο ‘σουτάρα’ στο κορυφαίο επίπεδο που μπορεί να το κάνει κάποιος. Σε αγώνα Champions League. Κορυφαίο όλων δεν είναι άλλο από εκείνο κόντρα στην Αντερλεχτ όταν εκτός περιοχής έπιασε ασύλληπτη πραγματικά φωτοβολίδα στο παραθυράκι, γκολ το οποίο επισκίασε άλλο δικό του στο ίδιο ματς με εκπληκτικό τακουνάκι. Σουτάρα στο παραθυράκι εκτός περιοχής έβαλε και με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν, με τον Ζλάταν να καθαρίζει το πάνω μέρος των δικτύων με ακόμα μια τηλεκατευθυνόμενη εκτέλεση. Από κάτω είναι όλα τα γκολ του στην κορυφαία διοργάνωση με τη φανέλα της Παρί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης