Ο Ρενάτο Σάντσες και η Πορτογαλική παράδοση

Ο Ρενάτο Σάντσες και η Πορτογαλική παράδοση

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ρενάτο Σάντσες, πλέον μέσου της Μπάγερν, που συνέχισε την παράδοση με τις πανάκριβες πωλήσεις της Μπενφίκα και των Πορτογάλων.

Το 2006 η Μπενφίκα προσέφερε 750 ευρώ και 25 μπάλες ποδοσφαίρου στην Águias da Musgueira και έκανε δικό της τον τότε 9χρονο που έχει ρίζες από το Πράσινο Ακρωτήρι όμως γεννήθηκε στην Λισαβόνα. Στις Ακαδημίες των Αετών από τότε, το 2014 και αφού μόλις είχε κλείσει τα 17 του χρόνια, πήρε προαγωγή στην δεύτερη ομάδα, αρχικά για να κάνει προπονήσεις και να μπαίνει στο κλίμα με τους μεγάλους και τον Οκτώβριο του 2015 έπαιξε για πρώτη φορά σαν αλλαγή στον αγώνα με την Τοντέλα. Η τρομερά γρήγορη εξέλιξή του, έκανε τους ανθρώπους του κλαμπ να του δώσουν συμβόλαιο 6 ετών μόλις έναν μήνα αργότερα και σε αυτό τοποθετήθηκε ρήτρα αποδέσμευσης 35 εκατ. ευρώ (συν 45 σε bonus) την οποία πλήρωσε η Μπάγερν και τον έκανε δικό της παρά τη φημολογούμενη μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στα τέλη του μήνα έπαιξε για πρώτη φορά βασικός στον αγώνα Champions League με την Αστάνα (2-2) και μια εβδομάδα αργότερα ήταν στο αρχικό σχήμα του εκτός έδρας ματς με την Μπράγκα. Σήμερα έχει αγωνιστεί σε 24 ματς και αυτά η Μπενφίκα έχει σκοράρει με μακρινό σουτ σε βάρος της Ακαντέμικα και χάρισε νίκη προς το τέλος με την Γκιμαράες. «Είναι ένας δυναμικός και τεχνικά προικισμένος μέσος με καλά τάκλιν. Θα βελτιώσει πολύ την ομάδα μας» είπε ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, εκτελεστικός διευθυντής, των Βαυαρών μετά την ανακοίνωση του deal.

Ο Σάντσες είναι ένας πολύ δυνατός κεντρικός μέσος που όμως είναι ικανός και με τη μπάλα καθώς παρά την ηλικία του διαθέτει ψυχραιμία και έχει τον τρόπο να την προστατεύει. «Εχει εξαιρετική ισορροπία στο σώμα του και είναι πολύ δύσκολο για τον αντίπαλο να τον μαρκάρει» λέει ο πρώην άσος της Μπενφίκα, Βίτορ Πανέιρα. Αν και περισσότερο box-to-box χαφ, ο Σάντσες χάρη στην εξαιρετική του φυσική κατάσταση και λόγω του παρουσιαστικού έχει κερδίσει συγκρίσεις με έναν από τους κορυφαίους χαφ-σκύλους που έχουμε δει στο παιχνίδι, τον Ολλανδό, Εντγκαρ Ντάβιντς, γνωστό και ως Pitbull.

Ο 18χρονος ήταν βασικός στη νίκη της Μπενφίκα με 1-0 κόντρα στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για τους «16» του Champions League και είχε την πολύ δύσκολη δουλειά να μαρκάρει έναν από τους physical επιθετικούς αυτή τη στιγμή, τον Βραζιλιάνο επιθετικό, Χουλκ, και κατάφερε να τον κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο στο Da Luz. Εκτός από τα προσόντα στο αμυντικό κομμάτι, ο Σάντσες έχει να προσφέρει και στο δημιουργικό και βρίσκεται πίσω μόνο από τον Ανδρέα Σάμαρη σε ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων. «Γνωρίζω ότι πρέπει να βελτιώνομαι, είμαι 18. Αυτό θα συμβεί με τον καιρό και τη βοήθεια των συμπαικτών μου».

Υστερα από τα 35 (+45) εκατ. ευρώ που έδωσε η Μπάγερν, ο Σάντσες έγινε ο πιο ακριβός Πορτογάλος που φεύγει από την πορτογαλική λίγκα και η 4η πιο ακριβή μεταγραφή παίκτη από τη χώρα της Ιβηρικής. Πριν «μπαμ» των Βαυαρών, τα πιο βαριά deals ήταν αυτά των Πέπε (από Πόρτο σε Ρεάλ), Φάμπιο Κονετράο (από Μπενφίκα σε Ρεάλ) και Ρικάρντο Καρβάλιο (από Πόρτο σε Τσέλσι) που όλοι είχαν κοστίσει 30 εκατ. ευρώ. Ο Ρενάτο Σάντσες είναι επίσης η 2η πιο ακριβή πώληση της Μπενφίκα, η οποία το καλοκαίρι του 2012 πήρε 40 εκατ. ευρώ για να δώσει τον Αξελ Βίτσελ στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

«Είναι σαφώς ένας από τους κορυφαίους νέους παίκτες στην Ευρώπη. Εχει ποιότητα και προσωπικότητα και τρέχει πολύ. Εχει μπροστά του ένα σπουδαίο μέλλον» είπε ο απερχόμενος προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, Πεπ Γκουαρδιόλα. Σημειώνεται ότι η πιο ακριβή πώληση πορτογαλικού κλαμπ είναι τα 45 εκατ. της Πόρτο που έδωσε τον Κολομβιανό playmaker, Χάμες Ροδρίγες στην Μονακό. Εχοντας μόλις το 85% του Χουλκ και πήρε 40 εκατ. ευρώ όταν τον παραχώρησε στην Ζενίτ. «Εχει δυνατό σουτ και βλέπει πολύ καλά γήπεδο για έναν παίκτη που παίζει στη δική του θέση» είναι το παράσημο του τεχνικού της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγο Σιμεόνε.

Οι 11 πιο ακριβές μεταγραφές Πορτογάλων (σε εκατ. ευρώ)
94 | Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ρεάλ Μαδρίτης)
60 | Λουίς Φίγκο (Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης)
41 | Μανουέλ Ρουί Κόστα (2001, Φιορεντίνα)
35 | Ρενάτο Σάντσες (Μπενφίκα - Μπάγερν Μονάχου)
30 | Πέπε (Πόρτο - Ρεάλ Μαδρίτης)
30 | Ρικάρντο Καρβάλιο (Πόρτο - Τσέλσι)
30 | Φάμπιο Κοεντράο (Μπενφίκα - Ρεάλ Μαδρίτης)
30 | Ντάνι (Ντιναμό Μόσχας - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης)
30 | Αντέρσον (Πόρτο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
25 | Λουίς Νάνι (Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
21 | Ντέκο (Πόρτο - Μπαρτσελόνα)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης