Teenagers από... χρυσάφι

Teenagers από... χρυσάφι

bet365

Με αφορμή τη μεταγραφή του 18χρονου Ρενάτο Σάντσες στην Μπάγερν, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει τις πιο ακριβές μεταγραφές ποδοσφαιριστών κάτω των 20 ετών.

Ακόμη και το εξωπραγματικό ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να φτάσει το κόστος της μεταγραφής του Ρενάτο Σάντσες από την Μπενφίκα στην Μπάγερν Μονάχου. 35 εκατομμύρια... ζεστά θα δώσουν σε πρώτη φάση οι Βαυαροί στους Πορτογάλους, με τα υπόλοιπα 45 να είναι κυρίως σε μορφή μπόνους. Και όλα αυτά, για έναν ποδοσφαιριστή, που ένα χρόνο νωρίτερα αγωνιζόταν στην Μπενφίκα Β’, ενώ έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα των «Αετών» μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος σύλλογος στρώνει «χαλί» εκατομμυρίων για κάποιον παίκτη, που είναι ακόμη... teenager. O Ρενάτο Σάντσες ανέβηκε στην 5η θέση των πιο δαπανηρών μεταγραφών ποδοσφαιριστών, που δεν είχαν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους και για το λόγο αυτό, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει ποιοι βρίσκονται πάνω από τον Πορτογάλο μέσο στη σχετική λίστα.

Άντονι Μαρσιάλ
Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αυτός, που κατέχει το ρεκόρ μεταγραφής ποδοσφαιριστή κάτω των 20 ετών. Την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του περασμένου καλοκαιριού, οι «κόκκινοι διάβολοι» απέκτησαν από την Μονακό τον 19χρονο Γάλλο, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, προβλέπονται μπόνους ακόμη 30 εκατομμυρίων, γι’ αυτό και η μεταγραφή ενδέχεται να φτάσει τα 80 εκατομμύρια, όπως και αυτή του Ρενάτο Σάντσες στην Μπάγερν.

Λουκ Σο
Στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ακριβών μεταγραφών teenager βρίσκεται ένας ακόμη παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένα χρόνο πριν τον Μαρσιάλ, το καλοκαίρι του 2014, ο Λουίς Φαν Χάαλ είχε ξοδέψει ένα... σκασμό λεφτά, με την έλευσή του στον πάγκο. Μεταξύ άλλων, είχε δώσει 37,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει από την Σαουθάμπτον τον 19χρονο αριστερό μπακ-χαφ. Ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή είχε επιδείξει και η Τσέλσι, ωστόσο αποσύρθηκε από τη διεκδίκησή του, όταν το ποσό για την απόκτησή του ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς δεν ήθελε να χαλάσει τις ισορροπίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια.

Γουέιν Ρούνεϊ
Και η τρίτη θέση του... βάθρου ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόνο που πρέπει κανείς να ανατρέξει 12 χρόνια πίσω για να βρει μία ακόμη δαπανηρή μεταγραφή των «μπέμπηδων» για έναν... μπέμπη. Το καλοκαίρι του 2004, η Γιουνάιτεντ έδωσε 37 εκατομμύρια ευρώ στην Έβερτον, προκειμένου να κάνει δικό της τον 18χρονο – τότε – Γουέιν Ρούνει. Στο «κόλπο» της μεταγραφής ήταν και η Νιούκαστλ, όμως η ομάδα του Μάντσεστερ ήταν αυτή με την καλύτερη προσφορά, που έκανε τον Άγγλο επιθετικό τότε τον πιο ακριβοπληρωμένο teenager ποδοσφαιριστή του πλανήτη.

Χαβιέ Σαβιόλα
Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, στην 4η θέση των πιο ακριβών μεταγραφών ποδοσφαιριστών κάτω των 20 ετών βρίσκεται ο παλαίμαχος Αργεντινός άσος, ο οποίος τη σεζόν 2013-14 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Σαβιόλα θεωρήθηκε το next big thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την Μπαρτσελόνα να σπάει τα ταμεία το 2001 για να τον κάνει δικό της. Οι «μπλαουγκράνα» έδωσαν 35,9 εκατομμύρια ευρώ στη Ρίβερ Πλέιτ για να αποκτήσουν τον 19χρονο – τότε – επιθετικό, ο οποίος μετά το Καμπ Νου μετακόμισε στο Μπερναμπέου, για χάρη της Ρεάλ.

Υ.Γ. Αυτοί που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων teenagers και βρίσκονται κάτω από τον Ρενάτο Σάντσες είναι:

Άντερσον (31,5 εκατ. ευρώ από Πόρτο σε Μάντσεστερ Γιουν.)
Μαρκίνιος (31,4 εκατ. ευρώ από Ρόμα σε Παρί Σεν Ζερμέν)
Αντόνιο Κασάνο (28,5 εκατ. ευρώ από Μπάρι σε Ρόμα)
Σέρχιο Ράμος (27 εκατ. ευρώ από Σεβίλλη σε Ρεάλ Μαδρίτης)
Σέρχιο Αγουέρο (21,7 εκατ. ευρώ από Ιντεπεντιέντε σε Ατλέτικο Μαδρίτης)

Υ.Γ. 2 Η μεταγραφή του Λούκας Μόουρα από τη Σάο Πάουλο στην Παρί Σεν Ζερμέν, που κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπήκε στη λίστα για τον εξής λόγο. Ο Βραζιλιάνος άσος υπέγραψε συμβόλαιο τον Αύγουστο του 2012 (πριν γίνει 20 ετών), όμως η συμφωνία ενεργοποιήθηκε και εντάχθηκε επίσημα στο σύλλογο τον Ιανουάριο του 2013 (όταν είχε κλείσει τα 20).

Υ.Γ. 3 Το transfermarkt.de αποτελεί την πηγή για τα παραπάνω χρηματικά ποσά στις μεταγραφές.

 

Τελευταία Νέα