Αντουάν Γκριζμάν: Ο μικρός πρίγκιπας

Αντουάν Γκριζμάν: Ο μικρός πρίγκιπας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Αντουάν Γκριζμάν: Ο μικρός πρίγκιπας

bet365

O Aντουάν Γκριζμάν πρόλαβε να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον απόλυτο performer της μηχανής του Ντιέγο Σιμεόνε.

Είδε τις ακαδημίες γαλλικών ομάδων να τον απορρίπτουν λόγω της σωματικής του διάπλασης. Δεν άφησε ποτέ τη φήμη του να ξεπερνά τις πραγματικές του δυνατότητες. Γιγαντώθηκε, κερδίζοντας με το σπαθί του αρχικά τη θέση του στη Σοσιεδάδ, τη μεταγραφή στην Ατλέτικο, την καθιέρωση στην Ευρώπη. Ο Αντουάν Γκριζμάν είναι τη δεδομένη στιγμή ένας από τους πιο πλήρεις επιθετικούς στον κόσμο και μετά την φετινή, εκπληκτική του χρονιά σε Ισπανία και Ευρώπη, βρίσκεται ήδη στις λίστες αρκετών ομάδων ενόψει καλοκαιριού.

Η Premier League, συγκεκριμένα, φαίνεται έτοιμη να καταθέσει γη και ύδωρ. Αν και σύμφωνα με τον Γκιγιέμ Μπαλαγέ, τον ειδικό σε θέματα ισπανικού ποδοσφαίρου της AS και του Skysports, το πλάνο της Ατλέτικο είναι να παραμείνει στο Καλδερόν για έναν ακόμα χρόνο. Ο ίδιος insider, τον χαρακτήρισε ως έναν από τους κορυφαίους 5 ποδοσφαιριστές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γκριζμάν έφτασε 19 χρονών για να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα της Σοσιεδάδ, παίρνοντας την ευκαιρία του σε μία κρίση τραυματισμών που χτύπησε το σύλλογο. Δεν είχε κάνει καν προετοιμασία μαζί της, ωστόσο ξεκίνησε από τα φιλικά να βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα, παίζοντας ως εξτρέμ. Παρότι επισήμως τη σεζόν 2009-10 ήταν στο ρόστερ της δεύτερης ομάδας, δεν έπαιξε ούτε ένα ματς στην τρίτη κατηγορία με τη φανέλα της. Καθιερώθηκε στο αριστερό «φτερό», εκτοπίζοντας τον Εστράδα και βοηθώντας τους Βάσκους να επιστρέψουν στην Πριμέρα. Το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν κατέκτησε με τη Γαλλία το Euro U-19, δείχνοντας και με τους μικρούς τρικολόρ την ικανότητα του να συμμετέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα γκολ. Ήταν στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Έπειτα από δύο γεμάτες σεζόν στην πρώτη κατηγορία ο Γάλλος ανανέωσε το συμβόλαιό του και σταδιακά έκανε όλο και σημαντικότερο το ρόλο του στην ομάδα, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2013/14, η οποία και οδήγησε στην πώλησή του στην Ατλέτικο. Ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό ψαλίδι απέναντι στην Λιόν το καλοκαίρι, στα πλέι οφ του Champions League και απέκτησε εμπειρία αστεριών για πρώτη φορά στη ζωή του, καθώς οι Βάσκοι προκρίθηκαν στη φάση των ομίλων.

Στο πρωτάθλημα, έπιασε το ρεκόρ των Τζον Άλντριτζ και Ντάρκο Κοβάσεβιτς, σκοράροντας σε έξι σερί ματς και βρίσκοντας δίχτυα με κάθε τρόπο. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 16 τέρματα, παίζοντας μεν στα αριστερά, αλλά έχοντας μεγάλη συμμετοχή στο σκοράρισμα. Με τον Αγιρέτσε ή τον Σεφέροβιτς να είναι κορυφή, τόσο ο Γκριζμάν, όσο και ο Βέλα, γίνονταν συχνά δεύτεροι επιθετικοί ή πλαισίωναν τον φορ στις παρυφές τις περιοχής, καθώς ο Αράσατε είχε κατανοήσει πλήρως πως τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γκριζμάν δεν περιορίζονται σε έναν τυπικό ρόλο εξτρέμ.

Ο Ντιέγο Σιμεόνε διάβασε ιδανικά αυτές του τις δυνατότητες. Τον πήρε στην Ατλέτικο έχοντας κατανοήσει τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στο πλάνο του. Έπαιξε για πρώτη φορά βασικός απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στον δεύτερο τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας ξεκινώντας από τα δεξιά, προκειμένου να χρησιμοποιεί το αριστερό του πόδι όταν συγκλίνει. Από αυτόν ξεκίνησε το γκολ του Μάντζουκιτς, όχι με κάποια «ξυραφιά», αλλά κάνοντας κεφαλιά-πάσα κινούμενος κοντά στον φορ.

Με την Εϊμπάρ έπαιξε για πρώτη φορά στον άξονα, ενώ ακολούθησε μια σειρά αγώνων σε Ευρώπη και Ισπανία που, ερχόμενος από τον πάγκο, δοκιμάστηκε σε αρκετές συνθήκες και καταστάσεις. Στη συντριβή με 6-0 επί της Μάλμε έπαιξε ξανά κοντά στην περιοχή, ερχόμενος από τα αριστερά και με την Κόρδοβα για την Πριμέρα πήρε θέση ως δεύτερος φορ στο 4-4-2 του Τσόλο, σκοράροντας δις. Είχε γίνει πλέον απόλυτα αντιληπτό ότι ανάλογα με το πλάνο και τις συνθήκες του κάθε αγώνα, ο Γάλλος μπορούσε να είναι εξίσου αποδοτικός σε πολλές θέσεις. Αρκεί να έχει πρωτοβουλίες κοντά στην περιοχή, είτε δημιουργικά, είτε εκτελεστικά. Φέτος είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας (85%) στα σουτ στην εστία σε όλο το Champions League.

Από τη μέρα που μεταγράφηκε στην Ατλέτικο, ο Γκριζμάν έχει 56 γκολ σε 104 ματς, ενώ συνολικά σε πέντε σεζόν στη Σοσιεδάδ είχε 53. Δεν κρύβεται στα μεγάλα ματς και έχει την... μαγική ιδιότητα να σκοράρει κρίσιμα γκολ. Φέτος, τα 11 από τα 21 που έχει σημειώσει στο Πρωτάθλημα έχουν χαρίσει νίκες. Δεν είναι όμως μόνο η εκτελεστική του δεινότητα. Μόνο ο Κόκε έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους ροχιμπλάνκος από τον Γάλλο, ο οποίος έχει μοιράσει 75 πάσες που έχουν οδηγήσει σε τελική ευκαιρία σε Ισπανία και Ευρώπη!

Φέτος, ο Γκριζμάν είναι το κάτι άλλο. Στην πορεία μέχρι τον τελικό του Champions League έχει συμμετοχή στο 53% των τερμάτων της ομάδας του, ενώ μετά και τον ημιτελικό με τη Μπάγερν είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ατλέτικο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στο σφικτό, αμυντικό, «ιταλικό» 4-4-2 της ομάδας του αποτελεί τον άνθρωπο που περισσότερο από κάθε άλλον κρατά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη σκληρή δουλειά, τη σκοπιμότητα και την αμυντική προσήλωση από τη μία, την δημιουργία και τα γκολ από την άλλη.

«Ο Ντιέγο Σιμεόνε με έκανε καλύτερο σκόρερ. Πριν, δεν έβρισκα τόσο συχνά δίχτυα. Έχω βελτιωθεί στην προπόνηση και μαθαίνω από αυτόν κάθε μέρα», δήλωσε ο Γάλλος. Είναι ο αριστεροπόδαρος με τα περισσότερα γκολ στις δύο τελευταίες σεζόν στην Πριμέρα, μετά τον Μέσι. Όπως έχει δηλώσει, προσπαθεί να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις γραμμές όπως κάνει ο Αργεντινός. Ταχύτατος και με σπάνια ποδοσφαιρική ευφυΐα, έχει τον τρόπο ώστε τα εύθραυστα 176 εκατοστά του να μην αποτελούν μειονέκτημα απέναντι σε πιο μεγαλόσωμους και δυνατούς σωματικά αμυντικούς, αλλά να τα μετατρέπει σε πλεονέκτημα.

Η περιπέτεια με το... νυχτοπερπάτημα που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από την Εθνική δείχνει να ανήκει οριστικά στο παρελθόν και με το Euro του καλοκαιριού να διεξάγεται στην πατρίδα του, η συγκυρία μοιάζει ιδανική. Ο Γκριζμάν δείχνει να γίνεται πλέον απαραίτητος και στους τρικολόρ, έχοντας κάνει πλέον ακόμα και εκείνους που τους πρώτους του μήνες στην Ατλέτικο ήταν διστακτικοί να πειστούν: Η κλάση του είναι παγκόσμια.

Δεν αρκείται σε αυτό. Έχοντας γαλουχηθεί μέσα από τη σκληρή δουλειά, συνεχίζει να παρουσιάζεται κάθε χρονιά και πιο δουλεμένος. Έμαθε, άλλωστε, από μικρός ότι το για να πετύχει το μότο από τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που έχει αποτυπώσει μόνιμα στο χέρι του η συνύπαρξη της δουλειάς με το ταλέντο είναι μονόδρομος: «Κάνε τη ζωή σου όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.