Γιατί ο Στέρλινγκ είναι τέλειος για τον Πεπ

Γιατί ο Στέρλινγκ είναι τέλειος για τον Πεπ

Gazzetta team
Γιατί ο Στέρλινγκ είναι τέλειος για τον Πεπ

bet365

Ο Seb Stafford-Bloor αναλύει γιατί ο πρώην άσος της Λίβερπουλ είναι ο ιδανικός παίκτης για τον νυν προπονητή της Μπάγερν.

Η άφιξη του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι είναι κάτι που αναμένεται εδώ και πολύ καιρό. Ο Καταλανός εκπροσωπεί το μοντέρνο ποδόσφαιρο και η νέα του ομάδα έχει χτιστεί με τα υλικά που ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει για να πετύχει μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Φεράν Σοριάνο και Τσίκι Μπεγκίρισταϊν έχουν το DNA της Μπαρτσελόνα και πλέον θα έχουν το τελευταίο υλικό που τους λείπει στο κλαμπ. Τον ίδιο τον Πεπ. Ενας νικητής στον οποίο κάθε top-class παίκτης αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια και που μπορεί να πάει τους Citizens ένα βήμα πιο μπροστά. Αντί να αναφερθούμε σε αυτούς που μπορεί να ακολουθήσουν τον Γκουαρδιόλα στο Etihad, θα δούμε τι μπορεί να κάνει με έναν παίκτη που θα βρει στην Σίτι. Τον Ραχίμ Στέρλινγκ.

Ο Στέρλινγκ είχε μια μέτρια πρώτη σεζόν στην Σίτι καθώς δεν μπόρεσε να δείξει γιατί αποκτήθηκε αντί 60 εκατ. ευρώ από την Λίβερπουλ. Ο νεαρός άσος αποχώρησε από τους Reds ενώ ακόμα βρισκόταν στο σημείο που μάθαινε πράγματα και ενώ ήταν έχει το potential του winner είναι σαφές πως του λείπει η σταθερότητα. Στην Σίτι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που του επιτρέπει να ωριμάσει και να γίνει ο game-changer που μπορεί. Αυτός ο χρόνος δεν τον βρήκε σε καλό επίπεδο όσον αφορά το σκοράρισμα, με την επίθεση των Πολιτών να ταλαιπωρείται γενικότερα από τραυματισμούς, σε μία περίοδο που θα είναι η τελευταία του Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο. Ο Στέρλινγκ σαφώς υπολειτουργούσε, όμως το φταίξιμο είναι της Σίτι της οποίας η ομάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Για τον λόγο αυτό έρχεται ο Γκουαρδιόλα.

Ο Πεπ με τον Στέρλινγκ είναι σαν να έχουν φτιαχτεί ο ένας για τον άλλο. Αν και ο Αγγλος φαίνεται σαν το κλασικό όπλο στην επίθεση, αυτός δηλαδή που περνάει αντιπάλους και σκοράρει και δίνει ασίστ, μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Αυτό γιατί είναι τακτικά πειθαρχημένος, με αλλά και χωρίς την μπάλα. Αν και ο Γκουαρδιόλα δεν έχει προπονήσει ξανά στην Premier League, δεν πρόκειται να αλλάξει για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και η νέα Σίτι θα σχεδιαστεί κάτω από τα δικά του πιστεύω.

Στην Μπαρτσελόνα και πιο πρόσφατα στην Μπάγερν, έκανε προτεραιότητα την διατήρηση της μπάλας, όχι μόνο απλά για την κατοχή. Οι ομάδες του παραδοσιακά αναπτύσσονται με πολλές πάσες προκαλώντας σύγχυση στην αμυντική γραμμή των αντιπάλων καθώς μπορούν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο κινούμενες γρήγορα σε κλειστούς χώρους. Ενας από τους λόγους που ο Αριέν Ρόμπεν πέρασε δεύτερη νιότη με τον Πεπ ήταν αυτός, ότι δηλαδή ο Ολλανδός ήταν πολύ έξυπνος χωρίς την μπάλα και προφανώς εκπληκτικός με αυτή.

Αν και δεν μπορούν να συγκριθούν, ο Πέδρο κέρδισε πράγματα χάρη σε αυτό όσο ήταν στην Μπαρτσελόνα. Αν και δεν είχε το ταλέντο του Μέσι, του Ανρί ή του Βίγια, είχε μεγάλη αξία για την ομάδα χάρη στην ικανότητά του να παίρνει τις κατάλληλες θέσεις και να εκμεταλλεύεται τον χώρο. Το γκολ του στον τελικό του Champions League το 2011 είναι ένα παράδειγμα. Εχοντας επιλεχθεί για να ανοίξει χώρους στην άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έφυγε από τον Βίντιτς και αφου πήρε την μπάλα από τον Τσάβι νίκησε από κοντά τον Φαν Ντερ Σαρ.

Μπορεί να φάνηκε ότι το αγγλικό κλαμπ δεν αμύνθηκε σωστά, όμως το χάος το οποίο εκμεταλλεύτηκε η Μπαρτσελόνα εκείνο το βράδυ ήταν κάτι που η ίδια είχε δημιουργήσει. Κάθε ομάδα έχει το αδύναμό της σημείο και αυτές που δημιούργησε ο Γκουαρδιόλα ήταν πολύ αποτελεσματικές στο να το βρίσκουν. Αυτό το γκολ του Πέδρο στα ημιτελικά ήταν μια κλασική περίπτωση στην οποία έβρισκε χώρο, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες όμοιες περιπτώσεις στους αγώνες των Μπλαουγκράνα.

Το αν ο Πεπ καταφέρει να έχει τις ίδιες επιτυχίες δεν εξαρτάται μόνο από έναν παίκτη, όμως ο Στέρλινγκ είναι ο τύπος του μεσοεπιθετικού που χρειάζεται ο Γκουαρδιόλα. Κουν Αγουέρο και Κέβιν Ντε Μπρόινε θα δημιουργούν μία ακόμα απειλή για τον αντίπαλο, όμως ο Αγγλος μπορεί να γίνει πολύτιμος. Οχι απαραίτητα να κλέψει όλα τα φώτα αλλά με την τεχνική που εκδηλώνεται σε πολλές φάσεις του παιχνιδιού και την ταχύτητά του να βοηθήσει στο άνοιγμα χώρων στις αντίπαλες άμυνες.

Υπάρχουν παίκτες που απαιτούν συνεχή επιτήρηση και πρέπει πάντα να περιορίζεις και να μαρκάρεις στενά και άλλοι που έχουν οδηγίες και θέσεις έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα όποια λάθη προκύψουν. Αυτή τη σεζόν ο Στρέλινγκ δεν τα κατάφερε στον βαθμό που οι περισσότεροι περίμεναν να δουν, όμως υπήρξαν φορές που έδειξε τις ικανότητές του. Η κούρσα του στο Goodison Park και η πάσα στον Κολάροβ, η φάση με την Γκλάντμπαχ και ο ρόλος του στο δεύτερο γκολ στο Κίεβο κόντρα στην Ντιναμό δείχνουν τον ηλεκτρισμό που έχει σαν παίκτης.

Με εξαιρετική κίνηση, σωστές αποφάσεις και απλό ποδόσφαιρο, ο Στέρλινγκ έχει την τάση να μετατρέπεται σε αυτό που πρέπει στις διάφορες φάσεις του αγώνα. Σε συνδυασμό με την ‘εμμονή’ που έχει ο Γκουαρδιόλα να προσαρμόζει την επιθετική του γραμμή στις αδυναμίες του αντιπάλου, αναμένεται να δημιουργήσουν μια εξαιρετική σχέση μεταξύ τους…

 

Τελευταία Νέα