Από το Κατάρ στα ΗΑΕ και στο... Παρίσι!

Gazzetta team
Από το Κατάρ στα ΗΑΕ και στο... Παρίσι!

bet365

Eνα ντέρμπι, δυο χώρες και τρελά εκατομμύρια! Τα Εμιράτα απέναντι στο Κατάρ μέσα από τη ματσάρα του Παρκ ντε Πρενς!

Ο προημιτελικός στην Πόλη του Φωτός γίνεται ακόμα πιο λαμπερός αν δούμε τα μπάτζετ των δυο ομάδων! Δυο... ίδιοι κόσμοι συναντώνται απόψε στο Παρκ Ντε Πρενς, αφού ενσαρκώνουν την καθοριστική δύναμη του χρήματος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι τεράστιες ενέσεις μετρητών έβαλαν Παρί και Σίτι στον χάρτη των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης και να που ήρθε η στιγμή να τα πουν για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση! Ενα από τα ισχυρότερα ονόματα του Κατάρ απέναντι σε ένα από τα ισχυρότερα ονόματα του Αμπου Ντάμπι και ένα ντέρμπι... δισεκατομμυρίων αρχίζει σε λίγες ώρες!

Ενα κράτος 278.000 Καταριανών και ένα μίνι κρατίδιο των Αραβικών Εμιράτων με λιγότερους από 1 εκατ. πολίτες κατάφεραν χάρη στον τεράστιο φυσικό τους πλούτο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μέσα από τις στρατηγικές κινήσεις του στον Δυτικό κόσμο να εκτοξευθούν! Τους ενώνει η αστραφτερή οικονομική τους ισχύ, αλλά τους χωρίζουν πιο σημαντικά θέματα, αφού υπάρχει περιφερειακή πολιτική διάσταση! Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το διπλωματικό επεισόδιο του 2014, όταν τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των τελευταίων στη Μουσουλμανική Αδελφότητα...

Στη στρατηγική των χωρών είναι και η δυναμική παρουσία τους στον αθλητισμό! Το Κατάρ με μια δυναμική πολιτική, αλλά και για αρκετούς αμφιλεγόμενη κατάφερε να κάνει δικό του το Μουντιάλ του 2022, αλλάζοντάς του για πρώτη φορά στην ιστορία και εποχή! Όσο για το Αμπου Ντάμπι, το Grand Prix της Formula 1 είναι από τα πιο λαμπερά!

Που ανήκει η κάθε ομάδα; Η Μάντσεστερ Σίτι αγοράστηκε από ιδιωτική εταιρεία Abu Dhabi United Group, η οποία και ανήκει στον Σεϊχη Μανσούρ και δεν πρόκειται για κρατική επιχείρηση. Το 2008 δαπάνησε 280 εκατ. ευρώ μετατρέποντάς τη ταυτόχρονα στην πλουσιότερη ομάδα του Νησιού! Ποιος είναι ο Σεΐχης; Αποτελεί μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, του πιο πλούσιου εμιράτου από τα επτα των ΗΑΕ. Μεταξύ των 19 αδερφών του είναι ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Η οικογενειακή περιουσία εκτιμάται στα 742.000.000.000 ευρώ, ενώ η προσωπική περιουσία του ανέρχεται στα 28 δις ευρώ! Ο Σεϊχης Μανσούρ έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους επιθετικότερους επενδυτές στον πλανήτη, επιθυμώντας παράλληλα να χτίσει από μια... Σίτι σε κάθε ήπειρο! Επόμενος του στόχος η Ασία!


Στην Παρί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά! Ο σύλλογος ανήκει στο Κατάρ, μέσω ενός ιδρύματος, του Qatar Sports Investments. Μερικά χρόνια μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του αδερφού του, Γιασέμ, ο Σεΐχης Ταμίμ, ο διάδοχος του θρόνου στο Κατάρ, μέσω του φίλου του, Νασέρ αλ Κελαϊφί, απέκτησε την Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα, σε ένα μεσημεριανό γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων φέρεται να έδωσε τη συγκατάθεσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί. Πάντοτε ήθελε ανθρώπους από το Κατάρ, άλλωστε είναι θερμός υποστηρικτής των Παριζιάνων. Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί είναι επίσης πρόκρισης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, Bein Sports, πρώην Al Jazeera Sport. Μάλιστα, μια εβδομάδα μετά την αγορά της ομάδας αποκτήθηκαν από κοινού με το Canal + τα δικαιώματα της Ligue 1 με το ποσό ρεκόρ των 607 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο (στα 726 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2016-2020).

ΠΣΖ Ιδιοκτήτες: Qatar Sports Investments, subsidiary of Qatar Investment Authority

Χώρα: Κατάρ

Πρόεδρος: Νασέρ Αλ Κελαϊφί (42 ετών)

Η ατάκα του: Χτίζουμε μια ομάδα που να είναι η καλύτερη στην Ευρώπη. Πιστεύουμε στους στόχους μας, θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε, και είμαστε σίγουροι πως τα όνειρα θα γίνουν πραγματατικότητα

Εκτός από την Παρί: Ο Κελαϊφί είναι πρώην επαγγελματίας τενίστας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας τένις στο Κατάρ, διευθύνων σύμβουλος της beIN Media Group και μέλος της οργανωτικής επιτροπής για το Μουντιάλ.

Αξία της ομάδας: 444 εκατ. λίρες

Τα συνολικά έσοδα τη σεζόν 2014-15: 383.9 εκατ. λίρες (4η πιο επιτυχημένη ομάδα στον κόσμο)

Εξοδα για μεταγραφές: 306.08 εκατ. λίρες

Μεγαλύτερη μεταγραφή: Εντινσον Καβάνι από Νάπολι (51 εκατ. λίρες)

Επιλογή προπονητών: Αντουάν Κομπουαρέ (July 2009- Dec 2011), Κάρλο Αντσελότι (Dec 2011 - July 2013), Λοράν Μπλαν (2013-).

Επιτυχίες: 4 Πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ, 3 Σουπερ Καπ, 3 παρουσίες στα προημιτελικά του Champions League

Mαν. Σίτι ιδιοκτήτες: City Football Group, subsidiary of Abu Dhabi United

Χώρα: ΗΑΕ

Η ατάκα του Σεϊχη Μανσούρ: «Είμαστε μια κερδοφόρα επιχείρησε, αλλά υπάρχει και η συναισθηματική πλευρά. Εχω ταξιδέψει στο Μάντσεστερ τα επτά τελευταία χρόνια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, εκτός από γενέτειρά μου το Αμπού Ντάμπι. Είναι το δεύτερο μου σπίτι, υπάρχει ένας συναισθηματικός δεσμός»

Αξία της ομάδας: 964 εκατ. λίρες

Τα συνολικά έσοδα τη σεζόν 2014-15: 370 εκατ. λίρες (6η πιο επιτυχημένη ομάδα στον κόσμο)

Εξοδα για μεταγραφές: 789.26 εκατ. λίρες

Μεγαλύτερη μεταγραφή: Κέβιν Ντε Μπρόινε από Βολφσμπουργκ (55 εκατ. λίρες)

Επιλογή προπονητών: Σβεν Γκόραν Έρικσον (Ιούλιος 2007 - Ιούνιος 2008), Mαρκ Χιουζ (Ιούνιος 2008 - Δεκέμβριος 2009), Ρομπέρτο Μαντσίνι (Δεκέμβριος 2009 - Mάιος 2013), Mάνουελ Πελεγκρίνι (Ιούνιος 2013 - Ιούνιος 2016), Πεπ Γκουαρδιόλα (Ιούνιος - ).

Επιτυχίες: 2 Πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Λιγκ Καπ, 1 Community Shield

 

Τελευταία Νέα