Το πρώτο γαλόνι στη στολή προπονητή του “Ζιζού”

Το πρώτο γαλόνι στη στολή προπονητή του “Ζιζού”

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Το πρώτο γαλόνι στη στολή προπονητή του “Ζιζού”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πρώτο αποτελεσματικό σχέδιο του προπονητή Ζιντάν σε μεγάλο παιχνίδι, δηλαδή για τον ρεαλισμό μιας διαχρονικά ταπεινής προσωπικότητας που σεβόταν πάντα τον αντίπαλό του.

Παραμονές του clasico ακόμη και τα media της Μαδρίτης κρατούσαν πολύ χαμηλά τη μπάλα και έβαζαν τον πήχη των προσδοκιών στα όρια του εδάφους, κυρίως λόγω ανησυχίας σχετικά με τη φθορά που θα είχε το προπονητικό, πλέον, brand name “Ζιντάν” από μια βαριά ήττα στο “Καμπ Νου”. Πιθανόν για αυτό τον λόγο φρόντιζαν οι εφημερίδες της Μαδρίτης να υπενθυμίζουν σχεδόν καθημερινά στην προ clasico εβδομάδα ότι όλοι οι προπονητές της Ρεάλ την τελευταία 6ετία έχαναν στην πρώτη τους επίσκεψη στην έδρα της Μπαρτσελόνα, με τελευταίο “πρωτάρη” νικητή τον Μπερντ Σούστερ την σεζόν '07-'08. Επειδή προετοίμαζαν το έδαφος για την επικοινωνιακή διαχείριση μιας ήττας.

Ουδείς, φαίνεται, ήταν προετοιμασμένος για αυτό που θα έβλεπε στο “Καμπ Νου”. Ισως ούτε ο Ζινεντίν Ζιντάν, δεδομένου ότι το σχέδιο που εκπόνησε και έβαλε σε εφαρμογή απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν/είναι εντελώς αντίθετο στις διακηρύξεις και τις “θα έχουμε την κατοχή της μπάλας” ιδέες που μοιράστηκε μέσω των media με τους οπαδούς της Ρεάλ κατά την προώθησή του στην θέση του προπονητή. Ο Ζιζού παρουσίασε μια εκδοχή της Ρεάλ όσο “αμυντική” ήταν αυτή που είχε παρουσιάσει ο Ράφα Μπενίτεθ στο Παρίσι απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν τον περασμένο Οκτώβριο. Και επειδή η κοινωνία των παρατηρητών της δουλειάς του το αντιλήφθηκε ως μια στρατηγική που πρόβαρε ενόψει των τελευταίων γύρων του Champions League, η εικόνα της Ρεάλ στο τελευταίο ημίωρο και το τελικό αποτέλεσμα έχουν δημιουργήσει έως και ενθουσιασμό και έχουν, θεωρητικώς, αλλάξει την προοπτική της ομάδας του Ζιντάν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και τις στοιχηματικές αποδόσεις για την παρουσία της στον τελικό.

Δεν σχεδίασε κάτι ιδιοφυές ο Ζιντάν. Είχε την ιδέα να περιμένει την Μπαρτσελόνα στο δικό του μισό, να δώσει μεγάλη προσοχή στην επιτήρηση των Μέσι-Σουάρες-Νέιμαρ, να κλείσει τις πτέρυγες με τη συμμετοχή των Ρονάλντο – Μπέιλ στην αμυντική στάση της ομάδας του και να χρησιμοποιήσει τον Κασεμίρο στον ρόλο που έχει πολλές φορές δείξει ότι μπορεί να είναι πολύτιμος, μπροστά από τους στόπερ.

Στην πραγματικότητα ο Ζιντάν δεν αιφνιδίασε καθόλου τον Λουίς Ενρίκε. Αρκούσε μια ματιά στο αρχικό σχήμα για να αντιληφθεί κανείς πόσο συντηρητικά επέλεγε να παίξει η Ρεάλ: Κασεμίρο αντί των Ισκο – Χάμες, Καρβαχάλ αντί του Ντανίλο. Με αυτές τις δύο επιλογές ο “Ζιζού” δήλωνε την πρόθεσή του να αφήσει τη μπάλα στην Μπάρτσα και να επιδιώξει να αμυνθεί. Η δική του ιδέα δεν είχε σχέση με αυτό που είδε να κάνει η Ατλέτικο του Τσόλο Σιμεόνε στο “Καμπ Νου”. Την επιθετική άμυνα μέχρι τους στόπερ ο Ζιντάν την δοκίμασε στιγμιαία τρεις φορές στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, με συχνότητα περίπου 15' λεπτών, σε μια προσπάθεια να βρει απροετοίμαστη και εκτεθειμένη την Μπάρτσα, αλλά και με τη σκοπιμότητα να μην κουράσει το “BBC” του, από το οποίο ζητούσε ήδη “πολλά” με την προσήλωση στο αμυντικό σχέδιο, η οποία απαιτούσε σταθερές και γρήγορες επιστροφές.

Τον θαυμασμό ο Ζιντάν τον κέρδισε κυρίως λόγω της διαπίστωσης ότι όλα τα golden boys του υπάκουσαν στις εντολές, όπως περίτρανα απέδειξε η συμπεριφορά δεξιού μπακ που είχε ο Κριστιάνο στο 40'ο λεπτό. Και φυσικά τον κέρδισε χάρη στη διαπίστωση ότι οι επιλογές του έτυχαν εκ των προτέρων θερμής υποστήριξης από την κοινωνία των οπαδών της Ρεάλ, όπως φάνηκε από το αδιανόητα μεγάλο προβάδισμα που είχε σε ψήφους ο Κασεμίρο έναντι των Ισκο, Χάμες στις ψηφοφορίες για την ιδανική ενδεκάδα που έκαναν οι AS και Marca παραμονές του ματς. Ο Βραζιλιάνος ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή μετά από Μόντριτς και Κρος, και απείχε χιλιάδες ψήφους από τους Ισκο, Χάμες. Αυτό στην εποχή του Ράφα Μπενίτεθ δεν ήταν απλώς αδιανόητο να συμβεί. Ηταν λόγος απόλυσης και γι' αυτό αποδείχθηκε αιτία σύγχυσης του Ισπανού προπονητή πριν από το πρώτο clasico, όταν άλλαξε πλάνα ανήμερα του παιχνιδιού και έβγαλε από την 11αδα τον Κασεμίρο επειδή φοβόταν την γενική αποδοκιμασία του “Μπερναμπέου” προτού καλά καλά αρχίσει το ματς με συνέπεια να χάσει 4-0.

Στα εκτός Ισπανίας media ο Κασεμίρο παρουσιάστηκε ως κλώνος του Μακελελέ. Στην πραγματικότητα ο 24χρονος Βραζιλιάνος είχε μια ακόμη μέρα στη δουλειά. Η ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις (81%) ήταν μικρότερη του μέσου όρου του (89.9%). Οι κατά 100% κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα, τα 6 επιτυχημένα τάκλιν και τα 6 κλεψίματά του όμως ήταν αυτά που μαζί με το κλέψιμο του Καρμπαχάλ στη φάση του 2ου γκολ έκαναν την διαφορά ανάμεσα σε μια Ρεάλ που αμύνεται με τα μάτια και χάνει με κατεβασμένα χέρια και μια Ρεάλ που ζόρισε και τελικώς νίκησε την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της σεζόν στην Ισπανία.

Το σχέδιο που παρουσίασε στο “Καμπ Νου” δεν θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο απέναντι στην Βόλφμπουργκ, απέναντι στην οποία, λογικά, ο Ζιντάν θα επιδιώξει μεθαύριο κατοχή της μπάλας μεγαλύτερη από αυτή που είχε στη Βαρκελώνη (33.8%). Είναι όμως βέβαιο ότι θα του φανεί χρήσιμο, το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο με προσαρμογές, στην ημιτελική φάση, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, τη Μπάγερν, την Παρί, Η επιτυχία του περασμένου Σαββάτου, που τον έβαλε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, δεδομένου ότι έγινε ο τρίτος που νικά στο “Καμπ Νου” ως παίκτης και ως προπονητής, μετά τον Ντι Στέφανο και τον Ντελ Μπόσκε, έδωσε στον Ζιντάν ένα σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια που θα κάνει σε περίπου δύο μήνες για να σχηματίσει το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Ο Ζιντάν έχει πλέον στα χέρια ένα κορυφαίο παράδειγμα για να τεκμηριώσει την θέση του ότι κοντά στους “γκαλάκτικος” η Ρεάλ θα πρέπει να αποκτά και γήινους ποδοσφαιριστές που θα φέρνουν ισορροπία στην ομαδική ανασταλτική ικανότητα σε μια ενδεκάδα με πέντε ή έξι καλλιτέχνες. Κι αν το τέλος Μαΐου τον έχει βρει να έχει γράψει μια καλή παρουσία στην ημιτελική φάση του Champions League, ο Ζιζού θα καταφέρει να επιβάλει τις εισηγήσεις του στο μεγαλύτερο fashion victim – πρόεδρο, τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Εαν μάλιστα τον έχει βρει παρόντα και στον τελικό του Champions League... Για να μη συζητήσουμε για το τι θα συμβεί αν τυχόν το τερματίσει, διότι σε εκείνη την περίπτωση απλώς θα γίνει ότι ζητήσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball