Top 5 leagues: Τα ρεκόρ απαραβίαστης εστίας

Top 5 leagues: Τα ρεκόρ απαραβίαστης εστίας

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους τερματοφύλακες που άντεξαν περισσότερο χωρίς να δεχθούν γκολ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Σαφώς και είναι 'της μόδας' ο Τζίτζι Μπουφόν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς με τις εμφανίσεις και το ρεκόρ του στην Serie A αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο παρότι διανύει τα τελευταία χρόνια της εκπληκτικής καριέρας του. Ο πορτιέρε-μύθος της Γιουβέντους ξέχασε να δεχθεί γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα, έγραψε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του calcio και εμείς πάμε να δούμε τι έκανε o ίδιος για να φτάσει στο Νο1 ever και ποιοι είναι οι ομόλογοί του στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Serie A: Τζίτζι Μπουφόν | 973
Είναι το ρεκόρ που σημειώθηκε πιο πρόσφατα από τον καλύτερο τερματοφύλακα όλων των εποχών. Παρά το κακό ξεκίνημα στην Serie A, η Γιουβέντους πήρε τον ίσιο δρόμο, πάει για το 5ο σερί Scudetto και χρωστάει πολλά στον Τζίτζι, ο οποίος στις 10 Ιανουαρίου δέχθηκε γκολ από τον Αντόνιο Κασάνο στο 1-2 από την Σαμπντόρια και μέχρι να νικηθεί ξανά είχε προλάβει να κάνει το ρεκόρ όλων των εποχών στο Campionato. Ουντινέζε, Λάτσιο, Ρόμα, Κιέβο, Τζένοα, Φροζινόνε, Νάπολι, Μπολόνια, Ιντερ, Αταλάντα, Σασουόλο ήταν οι ομάδες που απέτυχαν να τον νικήσουν πριν το κάνει ο Αντρέα Μπελότι της Τορίνο στο 1-4 του derby della Mole στις 20 Μαρτίου από τη βούλα του πέναλτι. Με αυτή την επίδοση ο Μπουφόν άφησε για πάντα πίσω τους Ντίνο Τζοφ (903, Γιουβέντους) και Σεμπαστιάνο Ρόσι (929, Μίλαν) φτάνοντας τα 973 λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ.

Premier League: Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ | 1.311
Εχοντας αποκτηθεί από την Φούλαμ, ο Φαν Ντερ Σαρ απέδειξε ότι είχε πολλά πράγματα να δώσει όταν ξεκίνησε την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τη σεζόν 2008-09, στην οποία οι Κόκκινοι Διάβολοι κατέκτησαν το τρίτο σερί πρωτάθλημα και το Champions League, ο Ολλανδός legend έθεσε το ρεκόρ όλων των εποχών στην Premier League. Ο πρώην keeper των Αγιαξ, Γιουβέντους δέχθηκε γκολ στις 8 Νοεμβρίου στην ήττα από την Αρσεναλ με 2-1 με τα δύο γκολ του Νασρί (22', 48'). Οταν είδε ξανά την μπάλα στα δίχτυα του, έριξε μια ματιά στο ημερολόγιο και έγραφε 21 Φεβρουαρίου του 2009 και ήταν το νικηφόρο ματς της Γιουνάιτεντ με την Μπλάκμπερν (2-1) στο οποίο σκόραρε σε βάρος του ο Ρόκε Σάντα Κρους (32'). Από το ένα ματς μέχρι το άλλο μεσολάβησαν αγώνες με τις Στόουκ, Αστον Βίλα, Μάντσεστερ Σίτι, Σάντερλαντ, Τότεναμ, Στόουκ, Μίντλεσμπρο, Τσέλσι, Γουίγκαν, Μπόλτον, Γουέστ Μπρομ, Εβερτον, Γουέστ Χαμ, Φούλαμ και καμία τους δεν κατάφερε να τον νικήσει. Με τους Οράνιε ο Φαν Ντερ Σαρ πραγματοποίησε 130 εμφανίσεις.

La Liga: Αμπελ Ρεσίνο | 1.275
Πρέπει να ξεσκονίσεις τα βιβλία της La Liga για να βρεις αυτό το ρεκόρ, το οποίο έγινε πριν 25 χρόνια και το έκανε ο Αμπελ Ρεσίνο, σήμερα προπονητής και τότε πορτέρο που είχε το παρατσούκλι 'el gato'. Ο Νο1 της Ατλέτικο Μαδρίτης κράτησε ανέπαφη την εστία του από τη 12η αγωνιστική της σεζόν 1990-91 μέχρι την 26η, όταν στον πάγκο του Vicente Calderon καθόταν ο Τόμισλαβ Ιβιτς. Σαραγόσα, Κάδιθ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λογκρονιές, Οβιέδο, Ρεάλ Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Βαλένθια, Μπέτις, Βαγιαδολίδ, Τενερίφη, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Οσασούνα δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν και έτσι έφτασε στα 1.275 λεπτά, επίδοση άκρως εντυπωσιακή. Ο Ρεσίνο, που στη συνέχεια βρέθηκε στον πάγκο των Rojiblancos, δέχθηκε γκολ στις 25 Νοεμβρίου του 1990 στην ήττα 1-0 από την Μαγιόρκα και κάτι ανάλογο του συνέβη ξανά στις 17 Μαρτίου του 1991 στη νίκη 3-1 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν. Εκλεισε ουσιαστικά στα 13+ ματς χωρίς να νικηθεί, όμως η Ατλέτι έχασε το πρωτάθλημα με 10 βαθμούς από την Μπαρτσελόνα.

Ligue1: Γκαετάν Ουάρντ | 1.266
Ο Γκαετάν Ουάρντ είναι ο τερματοφύλακας που κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ στην Γαλλία. Ο άσος της Μπορντό είδε την μπάλα στα δίχτυα του στις 19 Δεκεμβρίου του 1992 στο εκτός έδρας 1-1 με την Μετς και στη συνέχεια κράτησε το «μηδέν» στους αγώνες με Χάβρη, Τουλόν, Οσέρ, Νιμ, Λανς, Μονακό, Στρασβούργο, Ναντ, Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν, Σοσό. Επόμενη φορά που παραβιάστηκε η εστία του ήταν στις 10 Απριλίου του 1993 στη νίκη με 2-1 επί της Μονπελιέ, κάτι που σημαίνει ότι κράτησε 1.266 λεπτά 'καθαρός' και έτσι πέρασε στα βιβλία της ιστορίας. Εκτός από την Μπορντό, στην Γαλλία έπαιξε σε Λανς και Μαρσέιγ και με την τελευταία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα πριν κλείσει την καριέρα του στην Ισπανία με την Ερκουλες.

Bundesliga: Τίμο Χίλντεμπραντ | 884
Το ρεκόρ στην Γερμανία δεν ανήκει στον Εμάνουελ Νόιερ όπως πολλοί θα μπορούσαν να έχουν υποθέσει αλλά σε έναν άλλο τερματοφύλακα που φόρεσε στο παρελθόν τα γάντια της Σάλκε. Βασικά ο Νόιερ έχει ξεπεράσει τα 884 λεπτά αλλά δεν το έκανε ποτέ μόνο σε αγώνες της Bundesliga. Αυτός που το έκανε είναι ο Τίμο Χίλντεμπραντ, ο οποίος πέρασε στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου στα πρώτα του χρόνια στην Στουτγκάρδη. Στο φινάλε της σεζόν 2002-03, στις 17 Μαΐου δέχθηκε γκολ στη νίκη με 2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου και το επόμενο ήταν στις 18 Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς στη νίκη με 1-3 σε βάρος της Βέρντερ Βρέμης. Σε αυτό το διάστημα, Βόλφσμπουργκ, Χάνσα Ρόστοκ, Χέρτα Βερολίνου, Γκλάντμπαχ, Καϊζερσλάουτερν, Σάλκε, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μόχανο 1860 και Κολονία δεν κατάφεραν να τον νικήσουν. Ο Χίλντεμπραντ ήταν βασικός στο μυθικό πρωτάθλημα των Σουηβών το 2007 και στη συνέχεια έπαιξε στην Βαλένθια και την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Με την Εθνική Γερμανίας πραγματοποίησε 7 εμφανίσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης