Μάριο Γκέτσε: Ο κύκλος της νοσταλγίας

Μάριο Γκέτσε: Ο κύκλος της νοσταλγίας

bet365

Ο Μάριο Γκέτσε πλησιάζει στην έξοδο από την Μπάγερν, η Ντόρτμουντ φέρεται να τον θέλει πίσω και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ενδεχόμενο επιστροφής του.

Το να βλέπεις τον πάγκο της Μπάγερν στο ματς με την Κολωνία (19/03) ήταν ένα μυστήριο. Ο Γκουαρδιόλα έκανε rotation μετά το ματς με την Γιουβέντους, όμως δεν υπήρχε χώρος στην 11άδα για τον Μάριο Γκέτσε. Καθόταν με τα χέρια στη μέση δίπλα στον Ζάμερ και όσες φορές πήγε πάνω του η κάμερα, η απογοήτευση ήταν εμφανής.

«Πήρα την απόφαση που ήταν η καλύτερη λύση για την Μπάγερν. Αν μετά από μία απόφαση, έρχεται η νίκη, τότε έχεις πράξει σωστά», θα πει ο Γκουρδιόλα μετά το ματς. Η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσε καμία εξήγηση, καμία ξεκάθαρη απάντηση. Η Welt θυμήθηκε μία σειρά δηλώσεων του Καταλανού από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα και σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις αναφέρθηκε στη «λατρεία» του για τον Γκέτσε, στο γεγονός ότι ο τελευταίος είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης, στην ποιότητά του.

Λίγες ημέρες νωρίτερα τον είχε αποθεώσει μετά την εμφάνισή του στη νίκη επί της Βέρντερ, ματς στο οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά τον περασμένο Οκτώβριο και παρά το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμος από τα τέλη Φλεβάρη. «Ξέρετε τι μου αρέσει στον Γκέτσε; Ότι είναι πάντα στη σωστή θέση. Όταν ένας παίκτης είναι στη σωστή θέση, οι υπόλοιποι μπορούν να παίξουν πιο εύκολα», είχε πει ο Καταλανός. Από τη στιγμή που επέστρεψε, έχει παίξει μόλις για 54' από τα συνολικά 720 της ομάδας του... Ο Γκουαρδιόλα θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσει ξεκάθαρα για τον παίκτη του. Διότι όλα μοιάζουν να γίνονται στη σκιά, στο παρασκήνιο.

Οι Βαυαροί προχώρησαν σε έναν κύκλο ανανεώσεων το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας εκτός τον Γκέτσε. Είναι απλά μία ένδειξη αποχωρισμού. «Θα αναλύσουμε την κατάσταση το καλοκαίρι. Πρέπει να δούμε και τι θέλει ο παίκτης», τόνισε ο Ζάμερ μετά το παιχνίδι με την Βέρντερ στο Kicker. «Η απόφαση για το μέλλον μου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», απάντησε ο Γκέτσε στην κάμερα του ZDF.

Οι φήμες περί διαζυγίου το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Τώρα, όμως, η Bild ήρθε να βάλει το απαραίτητο αλατοπίπερο, σε μία κίνηση που αν όντως γίνει, θα προκαλέσει τον ίδιο θόρυβο με πριν από 3 χρόνια. Τότε, η Μπάγερν αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της 37 εκατ. ευρώ και να πληρώσει τη ρήτρα του στην Ντόρτμουντ. Τώρα, οι Βεστφαλοί μπήκαν στην εξίσωση και φέρονται έτοιμοι να κάνουν κίνηση, για να πάρουν πίσω το «Sorgenkind», το «προβληματικό παιδί» της Säbener Straße. Το δικό τους λατρεμένο παιδί πριν από λίγα χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που αυτό το σενάριο έρχεται στην επικαιρότητα. «Όχι, μία επιστροφή δεν είναι ρεαλιστική. Κοιτάξτε μόνο το επίπεδο των μισθών στην Μπάγερν και στην Ντόρτμουντ και θα πάρετε την απάντησή σας», είχε πει ο Βάτσκε τον Μάιο του 2015. Τώρα, προφανώς κάτι έχει αλλάξει. «Αυτό είναι το συνηθισμένο σκηνικό κατά τη διάρκεια της διακοπής των εθνικών ομάδων. Δεν υπάρχει κάτι να σχολιάσω και δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη διαδικασία», θα πει τώρα στο SID ο CEO της Μπορούσια. Στην ουσία δεν υπήρξε διάψευση. Και αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι αυτή η δήλωση είναι η τυπική του Βάτσκε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες της Bild οι δύο ομάδες έχουν ήδη κάνει τις πρώτες επαφές, χωρίς να υπάρχει ακόμα πρόταση. Οι Βεστφαλοί προσανατολίζονται στο να προσφέρουν κάπου στα 20 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2017.

Η Welt χαρακτήρισε αυτή την πιθανότητα «κέρδος για όλες τις πλευρές». Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι τόσο απλή. Ο Γκέτσε δεν είναι ο παίκτης που έφυγε από το Ντόρτμουντ το 2013. Τότε, αποφάσισε να πάει σε μία ομάδα με καλύτερες προοπτικές και να συνεργαστεί με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, για τον οποίο στη συνέχεια αποκάλυψε ότι «ήταν ένα από τα πράγματα που με μαγνήτισαν». Τελικά, η κίνησή του αποδείχθηκε λανθασμένη. Χτυπημένος από τραυματισμούς, δεν κατάφερε ποτέ να εκπληρώσει τις προσδοκίες στο Μόναχο, μένοντας στην μετριότητα.

Ο Ζεπ Μάιερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι «άτυχος», καθώς έχει να ανταγωνιστεί εξαιρετικούς παίκτες στην Μπάγερν και σχεδόν όλοι τους ταιριάζουν καλύτερα στο σύστημα του Πεπ. Η αλήθεια είναι ότι ο Γκέτσε μοιάζει περισσότερο για παίκτης της στιγμής και όχι ως μία από τις «κολώνες» του συστήματος του Καταλανού. Έχει εξελιχθεί απλά σε μία λύση πολυτελείας.

Ο Γκουαρδιόλα ήθελε τον Νεϊμάρ, όμως ο Χένες του πήρε τον Γκέτσε. Ο τελευταίος είναι από τους παίκτες, που πρέπει να τους δείξεις εμπιστοσύνη, για να παίζουν με αυτοπεποίθηση. Και αυτό ποτέ δεν συνέβη στο Μόναχο, με αποτέλεσμα η μιζέρια να είναι μεγαλύτερη από ποτέ τους τελευταίους μήνες. Τον Ιανουάριο ο Γκέτσε είχε αποκαλύψει ότι θέλει να μιλήσει με τον Αντσελότι, πριν αποφασίσει το μέλλον του. Στο δημοσίευμα της Bild γίνεται λόγος ότι φοβάται ότι δε θα είναι στα πλάνα ούτε του Ιταλού, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι δυο τους έχουν ήδη επικοινωνήσει.

Το θέμα είναι αν αυτή τη φορά θα πάρει τη σωστή απόφαση. Από τη μία υπάρχει η Μπορούσια και από την άλλη η προοπτική του εξωτερικού, όπου ίσως να τον περιμένει ο Κλοπ στο Λίβερπουλ. «Πέρασε από όλες τις βαθμίδες των ακαδημιών, είναι καλό παιδί και απλά τον συμπαθώ», είχε πει πριν από λίγες εβδομάδες ο Βάτσκε. Όλοι στον σύλλογο τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. «Θα προσπαθήσουμε να τον ανεβάσουμε. Ο ρόλος του στην Γερμανία είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι στην Μπάγερν», είπε ο Χούμελς.

Το συναίσθημα της νοσταλγίας πάντα επικρατεί στην Μπορούσια, γιατί πολύ απλά βλέπει τον εαυτό της κάτι παραπάνω από μία «επιχείρηση». Είναι ένας σύλλογος, που τρέφεται από έντονα συναισθήματα και ξεχωρίζει χάρη σε αυτά. Καγκάβα και Σαχίν επέστρεψαν, όμως η δεύτερη θητεία ποτέ δεν έχει τη γλύκα της πρώτης. Όλοι τους, όμως, επιστρέφουν εκεί που ήταν ευτυχισμένοι.

Η κίνηση σίγουρα θα διχάσει. Ήδη σε ψηφοφορία του Spiegel σε ποσοστό 60% (άνω των 30.000 ψήφων) οι οπαδοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή του. Διότι, σε αντίθεση με τους Καγκάβα και Σαχίν, η απόφαση να φύγει ήταν αποκλειστικά δική του. Την εποχή που η Μπορούσια ήταν στο peak της εκείνος επέλεξε την Μπάγερν. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ μπορεί να ξέρουν να συγχωρούν, όπως στην περίπτωση του Γκουντογκάν, που πλέον δεν αποδοκιμάζεται, όμως δύσκολα θα το κάνουν για τον Γκέτσε, τον οποίο κάθε φορά αντιμετωπίζουν ως «προδότη».

Η «σιγουριά» που ψάχνει και το ήσυχο περιβάλλον, για να ξαναβρεί τον εαυτό του, μάλλον δεν υπάρχει πλέον στο Ντόρτμουντ. Ίσως στο μυαλό των Βάτσκε και Τσορκ να είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του Μχιταριάν, σε περίπτωση που εκείνος αποχωρήσει (έχει συμβόλαιο επίσης μέχρι το 2017), ενώ και ο Τούχελ φέρεται να είναι θετικός. Όταν, όμως, μία απόφαση είναι ικανή να διχάσει τον κόσμο τη στιγμή, μάλιστα, που η Μπορούσια δείχνει να μπορεί να χτυπήσει στα ίσα την Μπάγερν, τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει... Ο κύκλος της νοσταλγίας πρέπει αυτή τη φορά να διακοπεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης