Φάουλ σαν... πέναλτι

Φάουλ σαν... πέναλτι

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στους παίκτες, οι οποίοι είχαν σαν κύριο ποδοσφαιρικό τους χαρακτηριστικό τις φαρμακερές εκτελέσεις φάουλ.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν σημειώσει δεκάδες τέρματα με απευθείας χτυπήματα φάουλ στην καριέρα τους. Παίκτες όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο αυτή την εποχή ή ο Ροναλντίνιο και ο Ντελ Πιέρο λίγο παλαιότερα έστειλαν πολλές φορές την μπάλα στα δίχτυα από στημένες φάσεις. Οι εκτελέσεις φάουλ, όμως, δεν ήταν ποτέ το κύριο χαρακτηριστικό τους σαν παίκτες. Αυτό, δηλαδή, που σκέφτεται αρχικά κανείς γι’ αυτούς, όταν ακούει το όνομά τους. Αντίθετα, υπάρχει ή υπήρχε μία κατηγορία ποδοσφαιριστών, που τα φάουλ για εκείνους ήταν σαν... πέναλτι. Αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν στην καριέρα τους και έκαναν τους αντίπαλους τερματοφύλακες να... τρέμουν στην ιδέα της εκτέλεσης φάουλ από εκείνους.

Ζουνίνιο
Ίσως ο καλύτερος εκτελεστής φάουλ όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που η Λυών κέρδιζε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή, άπαντες περίμεναν από τον Ζουνίνιο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Είτε το χτύπημα ήταν από μέση, είτε από μακρινή απόσταση. Συνολικά στην καριέρα του σημείωσε 117 γκολ, από τα οποία τα 75 ήταν από στημένες φάσεις.

Αντρέα Πίρλο
Το μαγικό του δεξί πόδι του άλλαξε μέχρι και θέση στο γήπεδο. Η ικανότητά του στις μακρινές μπαλιές, τον έστειλε στη θέση του αμυντικού μέσου. Κυρίως, όμως, έγινε σπεσιαλίστας στις στημένες φάσεις. Στο Καμπιονάτο κατέχει το ρεκόρ σε γκολ από φάουλ (28) μαζί με τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς.

Ντέιβιντ Μπέκαμ
Ίσως ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στις στημένες φάσεις. Με το μαγικό του δεξί πόδι είχε στείλει την μπάλα ουκ ολίγες φορές στα αντίπαλα δίχτυα, με όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε. Το φάουλ, όμως, που θυμόμαστε περισσότερο απ’ όλα ως Έλληνες ήταν αυτό κόντρα στην εθνική μας το 2001 στο Ολντ Τράφορντ, με το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 2-2 στις καθυστερήσεις.

Ρομπέρτο Κάρλος
Ένα από τα πιο δυνατά σουτ όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το αριστερό πόδι του Βραζιλιάνου ήταν κίνδυνος-θάνατος για τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Αυτό το θυμάται περισσότερο από τον καθέναν ο Φαμπιέν Μπαρτέζ, ο οποίος σε αγώνα της Γαλλίας με την Βραζιλία δεν πρόλαβε να δει την μπάλα, πριν καταλήξει στα δίχτυα. Μία εκτέλεση που έμεινε στην ιστορία, καθώς η μπάλα πήρε απίστευτα φάλτσα, από το εξωτερικό του Ρομπέρτο Κάρλος.

Σίνισα Μιχάιλοβιτς
Ο Σέρβος αμυντικός έκανε μεγάλη καριέρα στα ιταλικά γήπεδα για 14 χρόνια. Ίσως, όμως, να μη γινόταν τόσο γνωστός παγκοσμίως, αν δε διέθετε ένα τόσο φαρμακερό αριστερό σουτ, που τον ξεχώριζε από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές στη δική του θέση. 28 γκολ από εκτελέσεις φάουλ σημείωσε στην καριέρα του στο Καμπιονάτο, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, το οποίο μοιράζεται με τον Αντρέα Πίρλο.

Ροζέριο Σένι
Πρόκειται για το μοναδικό τερματοφύλακα στον κόσμο, που έχει σημειώσει στην καριέρα του πάνω από 100 γκολ. Συγκεκριμένα, ο Ροζέριο Σένι πέτυχε 131 τέρματα, τα οποία σημειώθηκαν είτε με εκτελέσεις φάουλ, είτε με εκτελέσεις πέναλτι. Από φάουλ σκόραρε συνολικά 61 φορές. Δεν τα λες και λίγα. Πόσο μάλλον για έναν τερματοφύλακα.

Ρόναλντ Κούμαν
Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής με σήμα κατατεθέν το πολύ δυνατό του σουτ, με την μπάλα να φεύγει από το δεξί του πόδι με απίστευτη ταχύτητα. Αυτό τον έκανε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ, που αγωνίζονταν ως αμυντικοί. Το γκολ του Κούμαν με φάουλ που έμεινε στην ιστορία, ήταν αυτό στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1992, με το οποίο η Μπαρτσελόνα νίκησε την Σαμπντόρια με 1-0 και πήρε το τρόπαιο.

Ζίκο
Ο «λευκός Πελέ» της εθνικής Βραζιλίας μπορεί να μην είχε τις ικανότητες του... κανονικού Πελέ, όμως πραγματικός σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ. Τόσο με τη Φλαμένγκο, όσο και με την Ουντινέζε, ο Ζίκο σημείωσε δεκάδες γκολ από στημένες φάσεις. Αυτό που έχει μείνει στο μυαλό όλων είναι το φάουλ κόντρα στην Σκωτία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

Υ.Γ. Στο παραπάνω θέμα υπάρχουν παίκτες μόνο από το διεθνή χώρο, όμως θα ήταν άδικο να μη γίνει αναφορά σε τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν ως σήμα κατατεθέν τους τις φαρμακερές εκτελέσεις φάουλ. Ο λόγος για τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον Βασίλη Τσιάρτα και τον Κώστα Φρατζέσκο.

 

Τελευταία Νέα