Η τέχνη της άμυνας

Η τέχνη της άμυνας

Η τέχνη της άμυνας

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την εκπληκτική αμυντικά Ατλέτικο Μαδρίτης και τον Ντιέγο Σιμεόνε που έχει κάνει τους Rojiblancos Νο1 στην Ευρώπη.

Πάτησα στο google 'Simeone system' για να βρω τη φωτό που θα βάλω. Ανάμεσα στις διάφορες εικόνες του Τσόλο υπήρχε μια με ένα τεράστιο πέτρινο τείχος και άλλη μία στην οποία το κύμα σκάει πάνω στα βράχια. Κάπως έτσι είναι η άμυνα που έχει υψώσει ο Αργεντινός στο Vicente Calderon, μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις-εκπλήξεις όλων των εποχών, το πρωτάθλημα Ισπανίας κόντρα στους οικονομικούς κολοσσούς, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, το 2014. Με τη μαχητικότητα και την αυτοθυσία να βγαίνουν κάθε λεπτό σε κάθε τετραγωνικό των αγώνων των Μαδριλένων, ο Σιμεόνε έχει κάνει τους παίκτες τους να παίρνουν σχεδόν πάντα σωστές αποφάσεις στους αγώνες. Εχει βρει την τέλεια ισορροπία στο πότε η μπάλα πρέπει να φύγει στην εξέδρα και πότε πρέπει να υπάρξει κυκλοφορία και passing-game.

Εχοντας στο δυναμικό της εξαιρετικούς passers και fighters, η Ατλέτικο μπορεί να κλείσει στο μισό γήπεδο οποιοδήποτε αντίπαλο και την ίδια στιγμή να κλειστεί στο δικό της μισό χωρίς να δεχθεί απειλή. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι επί των ημερών του η Ατλέτι έγινε η μοναδική ομάδα ever που κάνει τρεις σερί νίκες σε βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabeu.

Ο Τσόλο χρησιμοποιεί 4-4-2 και 4-3-3 ανάλογα με τις απαιτήσεις. Δεν φοβάται να ρισκάρει και να παίξει επιθετικά, όμως ξέρει πότε να φοβηθεί, κομμάτι της προσέγγισης των αγώνων που έχει καθοριστική σημασία αφού στο top-level τα πάντα μπορεί να κριθούν από μία λεπτομέρεια. Οπως συνέβη δηλαδή στο ματς με την PSV. «Φαντάστηκα ότι θα παίξουν με 5-3-2 και αυτό έκαναν. Οκτώ αμυνόμενοι σήμαινε ότι μπορούσαμε να παίξουμε μόνο με τον Γκριεζμάν στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο, όταν ήταν η κατάλληλή στιγμή, έβαλα τον Φερνάντο και προσπαθήσαμε να παίξουμε με τρεις επιθετικούς, όμως φαινόταν ότι δεν μπορούμε να πάρουμε έτσι το ματς, οπότε έβαλα τον Κρανεβίτερ για να είμαστε πιο οργανωμένοι».

Δεν γίνεται να διαφωνήσεις στο ότι το Champions League είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο παίζεται ποδόσφαιρο, οπότε οι επιδόσεις των Colchoneros είναι σαφώς εντυπωσιακές. Μετά και το δεύτερο 0-0 με την Αϊντχόφεν στη φάση των «16», η Ατλέτικο έφτασε τα 12 clean sheet στα τελευταία 17 παιχνίδια της κορυφαίας διοργάνωσης και φέτος έχει δεχθεί γκολ μόνο από την Μπενφίκα στο 1-2 του Vicente Calderon στη φάση των ομίλων.

Αυτή η ήττα από τους Λουζιτανούς είναι η μοναδική εντός στο Champions League από τότε που ο 45χρονος βρίσκεται στον πάγκο και μοναδικό ματς στο οποίο έχει δεχθεί πάνω από ένα γκολ. Από το ξεκίνημα της σεζόν 2013-14 μέχρι σήμερα, σε 15 αγώνες στην έδρα τους οι Rojiblancos έχουν κρατήσει 11 φορές το «μηδέν» σε γκρουπ και νοκ-άουτ. Σε αυτά τα ματς έχουν δεχθεί μόλις 5 γκολ, τα 2 από την Μπενφίκα και τα υπόλοιπα 3 από Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (3-1), Μίλαν (4-1), Μπάγερ Λεβερκούζεν (1-1).

Μαζί με τις Ρεάλ και Παρί Σεν Ζερμέν, η Ατλέτικο έχει την καλύτερη άμυνα φέτος, αφού και οι 3 έχουν δεχθεί μόλις τρία γκολ και ίσως κάποιες παίξουν μεταξύ τους στους «8». Η εντυπωσιακή αμυντική λειτουργία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μαχητικότητα των Μαδριλένων, που είναι η πρώτη ομάδα στο Champions League σε ποσοστό επιτυχημένων τάκλιν (47%), το οποίο την φέρνει πάνω από την Γιουβέντους και την PSV την οποία χθες Τρίτη (15/03) απέκλεισε στα πέναλτι.

Τα αποδεικτικά στοιχεία του Σιμεόνε για το ότι παρουσιάζει την πιο αποτελεσματική άμυνα δεν 'περιορίζονται' στην κορυφαία διοργάνωση. Εχοντας δεχθεί μόλις 12 γκολ σε 29 αγώνες πρωταθλήματος δεν έχει μόνο την πιο σκληρή οπισθοφυλακή στην La Liga αλλά και στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η Μπάγερν Μονάχου έχει ένα περισσότερο έχοντας τρία παιχνίδια περισσότερα και η Παρί Σεν Ζερμέν έχει δει την μπάλα στα δίχτυα της 15 φορές σε 30 παιχνίδια. Το γεγονός ότι είναι μία από τις 4 ομάδες που δεν έχουν κάνει αμυντικό λάθος που να οδηγήσει σε γκολ, σίγουρα δεν είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση.

Ο Ντιέγο Σιμεόνε πέρασε τα καλύτερα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής στο Πανεπιστήμιο της τακτικής, την Serie A, με τη φανέλα των Λάτσιο, Ιντερ. Σε πάνω από τους μισούς αγώνες του στην Ατλέτικο έχει κρατήσει το «μηδέν» στην άμυνα. «Παιχνίδι που δεν μπορείς να το κερδίσεις, μην το χάσεις...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης