Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Ο «αρχιτέκτονας» της παραμονής

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Ο «αρχιτέκτονας» της παραμονής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον άνθρωπο, που έχει φέρει πάνω-κάτω τη μάχη της παραμονής στην Bundesliga, τον 28χρονο Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Ο Γιούλιαν Νάγκλεσμαν έγραψε ιστορία όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χόφενχαϊμ σε ηλικία 28 ετών. Φυσικά, είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga. Λίγες ημέρες αργότερα στο ματς με την Βέρντερ (1-1) έγινε ο νεότερος που πήρε βαθμό και στη συνέχεια στο ματς με την Μάιντς (3-2) ο νεότερος με νίκη.

Στα 6 παιχνίδια που έχει κάτσει στον πάγκο των μπλε, κατάφερε να κάνει σπριντ στο τέλος εντός μαραθωνίου. Με 3 νίκες έχει ήδη περισσότερες από ό,τι Γκίσντολ και Στέφενς, που είχαν κάτσει στην ίδια θέση στο υπόλοιπο της σεζόν. Από την στιγμή που βρέθηκε στον πάγκο μόνο οι Μπάγερν και Ντόρτμουντ έχουν μαζέψει περισσότερους από τους 10 βαθμούς της δικής του Χόφενχαϊμ!

Η πρώτη ήττα ήρθε στο Ντόρτμουντ (3-1), όμως συνοδεύτηκε από εξαιρετική εμφάνιση. Ο Τόμας Τούχελ έβγαλε το καπέλο στον αντίπαλό του, τη στιγμή που πριν λίγα χρόνια ήταν εκείνος που του έβαλε το σαράκι της προπονητικής στο μυαλό. Άλλωστε, ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πολύ μικρός. Το επόμενο πρωί μετά από εκείνη την ήττα ο Νάγκελσμαν βρέθηκε περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από το Ζίνσχαϊμ και τη μάχη της παραμονής.

Έπρεπε να κάνει το πρακτικό σκέλος της άσκησής του, προκειμένου να πάρει το δίπλωμα προπονητικής, στο Βάλντραντ. Εκεί, κλήθηκε να προπονήσει τους μικρούς της Μπόνερ και να τους μάθει την άσκηση με ονομασία «Red Zone». Πριν ξεκινήσει, ένα από τα πιτσιρίκια ακούστηκε να ψιθυρίζει: «παιδιά, έχασαν από την Ντόρτμουντ χθες. Ας πάμε να τον ρωτήσουμε πώς νιώθει». Ο τεχνικός της Χόφενχαϊμ το άκουσε και όλοι έβαλαν τα γέλια. Στη συνέχεια στους σταμάτησε αρκετές φορές, συζήτησε μαζί τους, τους ακούμπησε στον ώμο, εξηγώντας τι έκαναν λάθος και πώς πρέπει να το κάνουν σωστά. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία έχει την άνεση να καθοδηγεί σαν να είναι ο πιο έμπειρος.

«Η πραγματική αξία του προπονητή φαίνεται σε καταστάσεις πίεσης», σχολίασε ο Μπερντ Στέμπερ, από τους υπεύθυνους εκπαίδευσης της ομοσπονδίας. Τον Οκτώβριο του 1976 ο τελευταίος είχε κάτσει ως υπηρεσιακός στον πάγκο της Ζααμπρίκεν στο ματς με την Κολωνία για την Bundesliga σε ηλικία 24 ετών. Παραμένει ο νεότερος που έκατσε σε πάγκο της πρώτης κατηγορίας, όμως μετά την ήττα με 5-1 δεν συνέχισε. Τώρα, βλέπει έναν άλλο προπονητή μόλις 28 ετών να τα πηγαίνει περίφημα και να έχει εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο σκεπτικούς.

Η προπόνηση διεξήχθη λίγες ώρες πριν έρθει το κρισιμότατο ματς με την Άουγκσμπουργκ, το οποίο η ομάδα του κέρδισε με 2-1. Εκείνο το πρωί, μάλιστα, έτρεχε να προλάβει να μπει στην αίθουσα, προκειμένου να δώσει τεστ στην ψυχολογία... Πλέον, έχει αφήσει και επίσημα πίσω του τα θρανία, καθώς πήρε το δίπλωμά του με άριστα. Στην τελετή στη Φρανκφούρτη άφησε και επίσημα τα θρανία, συνεχίζοντας αυτό που έμοιαζε το πιο δύσκολο έργο στην κατηγορία, όταν ανέλαβε. Έμοιαζε απελευθερωμένος, χαμογελούσε συνέχεια και έδειξε έτοιμος για το μεγαλύτερο τεστ: το παιχνίδι με την Βόλφσμπουργκ.

Οι παίκτες του έτρεξαν 125 χιλιόμετρα, κάνοντας ρεκόρ στη σεζόν, προηγήθηκαν από νωρίς με τον Κράμαριτς (3') και παρά το χαμένο πέναλτι του Φόλαντ, αμύνθηκαν με εκπληκτικό τρόπο, φτάνοντας στη νίκη με 1-0. Με το τελευταίο σφύριγμα από τα μεγάφωνα ακούστηκε: «Αγαπητοί φίλοι του ποδοσφαίρου, έχουμε επιστρέψει ξανά!».

Μπορεί να υπήρχαν άδειες θέσεις στη Rhein Neckar Arena, όμως το κλίμα ήταν διαφορετικό. Άλλωστε, ήταν η τρίτη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη, επίδοση που είναι η καλύτερη μετά την τρελή πρώτη χρονιά της Χόφενχαϊμ στην Bundesliga (έχει επαναληφθεί άλλες 3 φορές σε αυτά τα χρόνια). «Οι οπαδοί αποδέχθηκαν αμέσως τον προπονητή. Υπάρχει δέσιμο τόσο μαζί τους όσο και μαζί με τους παίκτες», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής Αλεξάντερ Ρόζεν.

Ο Νάγκλεσμαντ πήρε την ομάδα στο -5 από τη 16η θέση, που οδηγεί στα μπαράζ, και στο -7 από τη σωτηρία. Πλέον, δεν βρίσκεται στην 16η θέση μόνο και μόνο επειδή η Άιντραχτ έχει πετύχει 1 γκολ περισσότερο, ενώ είναι στο -3 όχι απλά από την παραμονή, αλλά από την 13η θέση! Ο 28χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα της μάχης της παραμονής. Στην ουσία να αλλάξει ολόκληρη της «αρχιτεκτονική» του πρωταθλήματος. Έχει διαταράξει τη δομή.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ήδη τον έχουν ονομάσει «babyface» και τη στιγμή που οι Αετοί μοιάζουν διχασμένοι ανάμεσα στην προοπτική και την εμπειρία του Νίκο Κόβατς, που αντικατέστησε τον Φε στον πάγκο, ο Νάγκελσμαν δείχνει ότι το δεύτερο συστατικό δεν είναι απαραίτητο για την επιτυχία. Η αλλαγή συστήματος (με 3 κεντρικούς αμυντικούς), η αυτοπεποίθηση, η προσαρμοστικότητα έχουν αλλάξει το κλίμα στη Χόφενχαϊμ, που πλέον πρωτίστως πιστεύει και πάλι στον εαυτό της.

Η συντριβή από την Στουτγκάρδη ήταν το πρώτο και μοναδικό χαστούκι, όμως η διαχείριση ήταν εκπληκτική. Ο Νάγκελσμαν αποπνέει ηρεμία, έστω και αν στις αντιδράσεις του στον πάγκο μοιάζει με τον Κλοπ πριν από 10 χρόνια. Είναι αυθεντικός και το σημαντικότερο είναι ότι μοιάζει να ήταν από καιρό έτοιμος για τις προκλήσεις της Bundesliga. Στην παρουσίασή του είχε εμφανιστεί με ένα μπλουζάκι, που έγραφε: «όλοι εναντίον του υποβιβασμού». Και μετά από λίγους αγώνες στον πάγκο, έχει καταφέρει να τους ενώσει και πάλι όλους...

Υ.Γ.: Καλύτερο βαθμό από τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν πήρε μόνο ο Ντομένικο Τεντέσκο, ο προπονητής της U16 της Χόφενχαϊμ... «Είναι μεγάλη τιμή για τον σύλλογο», ήταν το σχόλιο του πρώτου.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης