Γκαμεϊρό, ο βασιλιάς του Πιθχουάν

Γκαμεϊρό, ο βασιλιάς του Πιθχουάν

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Γκαμεϊρό, ο βασιλιάς του Πιθχουάν

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Κέβιν Γκαμεϊρό, τη συμβολή του στο εκπληκτικό εντός έδρας σερί της Σεβίλλης και τις πιθανότητές του για το Euro του καλοκαιριού.

Ήταν περίπου 11 μήνες πριν, όταν ο ο Κέβιν Γκαμεϊρό εκτελούσε 5' πριν τη λήξη στην Αγία Πετρούπολη και οδηγούσε τη Σεβίλλη στα ημιτελικά του Europa League. Ο Γάλλος επιθετικός είχε περάσει αλλαγή στη θέση του Μπάκα στο 73'. Ο Κολομβιανός συνέχισε να αποτελεί τη βασική επιλογή του Ουνάι Έμερι μέχρι το τέλος της Ευρωπαϊκής περιπέτειας. Ο πρώην επιθετικός της Παρί ερχόταν από τον πάγκο. Να χτυπήσει τους κουρασμένους αμυντικούς στην κόντρα, να βάλει έξτρα πίεση, να κρατήσει τους αντίπαλους απασχολημένους.

Το καλοκαίρι, η πώληση του Μπάκα στη Μίλαν άνοιξε το χώρο στο Σάντσεθ Πιθχουάν για την άφιξη του Φερνάντο Γιορέντε. Η επιστροφή στην Ισπανία του πρώην φορ της Αθλέτικ Μπιλμπάο, στη θέση του βασικού εννιαριού, φάνηκε ότι θα αποτελέσει την πρώτη λύση του Έμερι. Όχι όμως χωρίς να πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να είναι στην 11άδα. Ήταν ζήτημα χρόνου. Ο Γκαμεϊρό έγινε με την πάροδο των αγώνων έγινε με το σπαθί του ο βασικός φορ της Σεβίλλης.

Έχοντας ταλαιπωρηθεί από τραυματισμός και από ντεφορμαρίσματα, με χαμένα εύκολα γκολ και σημαντικά διαστήματα χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του, ο 28χρονος φέτος έχει βρει ρυθμό και αποτελεί το στήριγμα της Σεβίλλης στην αντεπίθεση της για την τέταρτη θέση και το Champions League. Στην πραγματικότητα, οι Σεβιγίστας έχουν μετατρέψει την έδρα τους σε απόρθητο φρούριο κι αν είχαν έστω και λίγο καλύτερη συγκομιδή μακριά από αυτή, θα ήταν το φαβορί για το Champions League.

Οι 13 σερί εντός έδρας νίκες, την ώρα που το προηγούμενο τρίποντο μακριά από τη Νερβιόν ήταν στις 23/05 του 2015, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι παίκτες του Έμερι έχουν νικήσει φέτος Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια και Βιγιαρεάλ στο «σπίτι», αλλά έχουν υποκύψει στις Γρανάδα και Λας Πάλμας εκτός. Σε όλες τις διοργανώσεις, το σερί φτάνει τα 16 ματς.

Τελευταίο θύμα της «αύρας» του Σάντσεθ Πιθχουάν ήταν η Βιγιαρεάλ, η οποία είδε τους Ανδαλουσιανούς να μειώνουν στους πέντε βαθμούς την απόσταση από την τέταρτη θέση. Παρότι ο Γκαμεϊρό δεν σκόραρε, η συνεισφορά του ήταν ξανά εκπληκτική. Έδωσε πάσα πάρε-βάλε στο πρώτο γκολ, ήταν στη φάση του δεύτερου, έκανε την ενέργεια από την οποία επωφελήθηκε ο Ρέγιες, κλέβοντας από τον αμυντικό και έχοντας το πρώτο σουτ από το οποίο εξουδετερώθηκε ο συμπατριώτης του Αρεολά.

Μαζί με τον Κονοπλιάνκα, αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά γρανάζια στο 4-2 με δέκα παίκτες. Ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φετινής συμβολής του. Δεν είναι μόνο τα 13 γκολ που έχει πετύχει, αλλά η γενικότερη συμμετοχή που έχει στο επιθετικό παιχνίδι, στην ανάπτυξη και στην έκφραση των αντεπιθέσεων. Έχει βρει πλέον τον ξεκάθαρο ρόλο του πρωταγωνιστή που έψαχνε.

Βασικός λόγος της καθιέρωσής του είναι η ικανότητα τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση. Ο Γκαμεϊρό μπορεί να αγωνιστεί ως κλασικό φορ, αλλά και να βγει στα δεξιά, θέση από την οποία για παράδειγμα είχε φτιάξει το γκολ του Κρον Ντέλι. Δεν έχασε την φόρμα του ούτε στα ματς που έμεινε στον πάγκο και ήρθε ως αλλαγή. «100 δευτερόλεπτα από χρυσάφι», έγραψε η Marca στο πρωτοσέλιδό της μετά τη νίκη επί της Μάλαγα, όπου σκόραρε στο 40' και στο 42'. Έχει την ελευθερία στην κορυφή της επίθεσης να εκμεταλλευτεί την γρήγορη κάθετη κίνησή του, να κρατήσει μπάλα και να μοιράσει σωστά στα κενά που έχουν δημιουργηθεί, να συντονίσει τις κινήσεις των παικτών που έρχονται από πίσω.

Εκείνο το γκολ του στη Αγία Πετρούπολη ήταν από τα σημαντικότερα στην καριέρα του, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Τον έβαλε σε διαφορετική θέση στο πλάνο του Έμερι. Από τότε όμως δεν έχει σκοράρει εκτός έδρας την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, τα 17 από τα 19 γκολ που έχει σημειώσει έχουν μπει στη Σεβίλλη, έχοντας σπαταλήσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες για να βρει δίχτυα μακριά από αυτήν, όπως για παράδειγμα στο Μάντσεστερ. «Σιώπησε» και στον πρώτο αγώνα με τη Βασιλεία. Ελπίζει στη ρεβάνς βρει δίχτυα, προκειμένου να του παρουσιαστεί μια ακόμα ευκαιρία για να τινάξει τα αντίπαλα δίχτυα σε ευρωπαϊκό ματς εκτός Πιθχουάν. Και να κρατήσει ζωντανό το όνειρο της Εθνικής.

Τελευταία του συμμετοχή στους «τρικολόρ» ήταν στις 11 Νοεμβρίου του 2011, απέναντι σε μια νίκη με τις ΗΠΑ. Η αποχώρησή του από την Παρί, στο στιλ της οποίας αφενός δεν ταίριαζε, αφετέρου ήταν δεδομένο ότι θα μείνει στη σκιά του Ζλάταν, σαν να τερμάτισε τις επαφές του με την εθνική. Παρότι πέρυσι είχε τον Μπάκα ξανά να του παίρνει την μεγαλύτερη δόξα, φέτος ο Γκαμεϊρό είναι αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής στους Σεβιγιάνους.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ξεκαθάρισε ότι ο Καρίμ Μπενζεμά θα μείνει εκτός Εθνικής λόγω του γνωστού σκανδάλου. Η πίεση των δημοσιογράφων προς το πρόσωπό του αφορούσε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τον Ενγκολό Καντέ και τον Κέβιν Γκαμεϊρό. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκαθάρισε ότι ακόμα όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά. Στην αποστολή για το... εντός έδρας Euro είναι πιθανόν να είναι και και παίκτες που δεν θα παίξουν στα φιλικά του Μαρτίου με Ολλανδία και Ρωσία.

Ο Γκαμεϊρό σαν στιλ είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει στον Μπενζεμά. Με δεδομένη όμως την παρουσία του Ζιρού και του Λακαζέτ, καθώς και την ικανότητα του Γκριζμάν να παίξει στο «κουτί», μένει να δούμε αν ο Ντεσάμπ θα ανοίξει άλλη μία θέση για φορ. Η συγκυρία, πάντως, δείχνει κατάλληλη για την επιστροφή του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.