Η μπάλα που έπαιξαν οι Κινέζοι

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Η μπάλα που έπαιξαν οι Κινέζοι

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης κάνει μικρή σούμα για το τσουνάμι παικταράδων που μετακόμισαν τον Ιανουάριο στο κινέζικο πρωτάθλημα.

Και ξαφνικά... όλοι Κίνα. Είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια ποδοσφαριστές-αστέρια με πατημένα τουλάχιστον τα 32 να αποχωρούν από το top-level, όμως αυτό που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Βασικά έδειξε τις προθέσεις που έχουν οι Κινέζοι για το μέλλον, αφού τίναξαν την μπάνκα για να πάρουν παίκτες από μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης και έκαναν τα πιο ακριβά deal της χειμερινής μεταγραφικής. Σε κανένα άλλο πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν αφίχθησαν μαζεμένοι τόσοι παικταράδες και αφού στις 26 του μήνα τελείωνει η προθεσμία, μπορούμε να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά τι παίχτηκε στην αγορά. «Η κινέζικη βιομηχανία ποδοσφαίρου έχει εκπληκτικό μέλλον. Νιώθω μεγάλη τιμή που συμμετέχω σε αυτό το concept και ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω το ποδόσφαιρο της χώρας να γίνει μια νέα παγκόσμια δύναμη» είπε ο super-agent, Ζόρζε Μέντες, ενώ στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκε ο τεχνικός της Shanghai SIPG, Σβεν-Γκόραν Ερικσον. «Πιστεύω ότι σε 15 χρόνια η Κίνα θα διεκδικεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οπως η Ιταλία το 1990 και η Αγγλία το 2000, σήμερα όλοι θέλουν να έρθουν εδώ, όπου υπάρχουν τα πιο πολλά χρήματα. Η Κίνα έχει λαμπρό μέλλον, είμαι σίγουρος γι' αυτό».

Τα περισσότερα «μπαμ» έκανε η Hebei China Fortune, η οποία έδωσε 18+1 εκατ. ευρώ στην Ρόμα για να πάρει τον πρώην μεσοεπιθετικό των Λιλ και Αρσεναλ, Ζερβίνιο. Ο Ιβοριανός ύστερα από 2.5 χρόνια στο Olimpico δέχθηκε μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί, όπως συνέβη και με τον Εσέκιελ Λαβέτσι. Το συμβόλαιο του Αργεντινού με την Παρί Σεν Ζερμέν έληγε το καλοκαίρι, όμως παρότι δεν ήταν λίγα τα top-clubs της Ευρώπης που τον ήθελαν και για Ιανουάριο και για Ιούνιο, εκείνος είπε το «ναι» για μετακίνηση στην Κίνα και η Παρί έβαλε στα ταμεία της 6 εκατ. ευρώ.

Οχι τόσο διάσημοι, αλλά εξαιρετικά σημαντικοί αφού μιλάμε για το κινέζικο πρωτάθλημα είναι και άλλοι δύο που απέκτησε η Hebei. Ο Στεφάν Μ' Μπιά, πρώην μέσος των Σεβίλλης, Μαρσέιγ, πρόλαβε να παίξει 17 αγώνες με την Τραμπζονσπόρ στο τουρκικό πρωτάθλημα, στο οποίο είχε το καλύτερο ποσοστό σε επιτυχημένες πάσες (86%), πριν μετακομίσει στην Απω Ανατολή. Τέταρτος της παρέας είναι ο Γκαέλ Κακουτά, που έχει παίξει σε Τσέλσι, Λάτσιο, Ράγιο Βαγιεκάνο. Ο 24χρονος αριστεροπόδαρος εξτρέμ ανήκε στην Σεβίλλη, η οποία πήρε 6 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η Hebei να απέκτησε 4 παίκτες που θα προκαλέσουν έκρηξη στο επίπεδό της, όμως η Jiangsu Suning προκάλεσε έκρηξη στην μπάνκα. Για την απόκτηση των Αλεξ Τεσέιρα από την Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ραμίρες από την Τσέλσι το κινέζικο κλαμπ σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τα ποσά που δαπάνησε για να κάνει δικούς του τους δύο Βραζιλιάνους. Ο Τεσέιρα ήταν στόχος κάποιων από τις μεγάλες ομάδες τις Ευρώπης, οι οποίες όμως κατάλαβαν ότι δεν έχουν καμία τύχη αφού η Jiangsu έδωσε στους Ουκρανούς 50 εκατ. ευρώ.

Και ήταν ο δεύτερος, αφού ήταν εκείνη η ομάδα που έστειλε πρώτη το μήνυμα στη δύση, δίνοντας 30 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι για τον 29χρονο πρώην μέσο της Μπενφίκα. Με επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ για δύο παίκτες, η μεταγραφή του Βραζιλιάνου επιθετικού, Ζο, που έπαιζε παλιά στην Μάντσεστερ Σίτι, αντί 3 εκατ. από την Al Shabab, περνά αυτόματα στα ψιλά.

Ενα και καλό deal πέτυχε η διάσημη από παλιά, Guangzhou Evergrande, η οποία σεβάστηκε την παράδοση που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια αποκτώντας παίκτες όπως Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο και Αλεσάντρο Ντιαμάντι. Αυτό που έκανε ήταν να βάλει 42 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης για τον Κολομβιανό επιθετικό, Τζάκσον Μαρτίνες, τον οποίο οι Ροχιμπλάνκος είχαν αποκτήσει μόλις πριν 6 μήνες δίνοντας τη ρήτρα των 35 εκατ. στην Πόρτο. Ο 29χρονος δεν είχε καταφέρει να βρει ρυθμό στο Vicente Calderon, οπότε για τα δύο κλαμπ μάλλον η συμφωνία ήταν εξαιρετική.

Ντόρο έκανε και η Shanghai Shenhua, προσθέτοντας στην κινέζικη λίγκα τον Φρέντι Γκουαρίν. Ο Κολομβιανός χαφ ήταν χαμένος στη μετριότητα στην Ιντερ και αφού πριν μερικά χρόνια είδε το deal των Νερατζούρι με την Γιουβέντους να χαλάει στην ανταλλαγή με τον Βούτσινιτς, συμφώνησε να αλλάξει εντελώς σκηνικό. Για να τον κάνει δικό της η Shanghai έδωσε στο κλαμπ του Μιλάνου περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ απέκτησε τον επίσης πρώην άσο της Ιντερ, Ομπαφέμι Μάρτινς, από τους Seattle Sounders του MLS.

Γνωστούς παίκτες έβαλε στο δυναμικό της και η Beijing Guoan. Το κλαμπ της πρωτεύουσας πήρε από την Κορίνθιανς αντί 9 εκατ. ευρώ τον 28χρονο διεθνή Βραζιλιάνο, πρώην μέσο της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ρενάτο Αουγκούστο, ο οποίος από το 2013 είχε επιστρέψει στην πατρίδα του. Συμπαίκτης του είναι πλέον ο Μπουράκ Γιλμάζ, ο Τούρκος επιθετικός, ο οποίος αποκτήθηκε επίσης αντί 9 εκατ. ευρώ από την Γαλατασαράι.

Στις σημαντικές μεταγραφές περιλαμβάνονται επίσης αυτή του Κολομβιανού επιθετικού, Φρέντι Μοντέρο, που αντί 6 εκατ. ευρώ μετακόμισε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Tianjin Teda και του αμυντικού, Ασάνι Λουκίμια, από την Βέρντερ Βρέμης στην Liaoning Whowin αντί 3 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά την δεύτερη κατηγορία, τα πιο μεγάλα ονόματα που αφίχθησαν είναι αυτά του Κροάτη, Νίκιτσα Γέλαβιτς, και του Βραζιλιάνου, Λουίς Φαμπιάνο.

Σύμφωνα με τα ποσά που δίνει το transfermakt.de και τον πίνακα της Zeit, η μεγάλη κατηγορία του κινεζικού ποδοσφαίρου χάλασε τα περισσότερα από κάθε άλλη λίγκα το 2016. Με 321 εκατ. ευρώ είναι στο Νο1 και την ακολουθούν Premier League (253) και Serie A (87). Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως, είναι το γεγονός ότι στην 4η θέση της λίστας, πάνω από Bundesliga (53), Primera Division (36) και Ligue1 (35) βρίσκεται η 2η κατηγορία της Κίνας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης