Οι τέσσερις μνηστήρες της Τσέλσι

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Οι τέσσερις μνηστήρες της Τσέλσι

bet365

Ο Αντόνιο Κόντε παίρνει κεφάλι για τον πάγκο των Μπλε και ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει τα υπέρ και κατά του, αλλά και εκείνα των ανταγωνιστών, Σιμεόνε, Σαμπάολι, Αλέγκρι.

Η «Gazzetta dello Sport» υποστηρίζει στο φύλλο της Τρίτης ότι ο Αντόνιο Κόντε είναι ο εκλεκτός του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μάλιστα το πάει και λίγο παρακάτω, ισχυριζόμενη ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει. Στην Αγγλία αυτό δεν το πιστοποιούν. Σίγουρα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την Τσέλσι αναφορικά με την προσέγγιση στον Ιταλό τεχνικό, μα στο Νησί ξέρουν ένα δεδομένο τη συγκεκριμένη στιγμή. Τούτο είναι ότι ο Ρώσος ιδιοκτήτης των Μπλε αλλάζει διαρκώς γνώμη, δεν έχει κατασταλάξει και ότι θα αποφασίσει μέσα στον Μάρτιο για το μέλλον της ομάδας του. Και στο κεφάλι του δεν έχει πάψει να τριγυρίζει κανένα από τα τέσσερα ονόματα των προπονητών της λίστας μας...


Ντιέγο Σιμεόνε



Αποτέλεσε την πρώτη επιλογή. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Τσόλο βρισκόταν ήδη στην Τσέλσι από τις ημέρες του Μουρίνιο. Του πήρε τον Ντιέγκο Κόστα, τον Φιλίπε Λουίς, επέστρεψε ο Κουρτουά, ήθελαν τον Κόκε, τον Αρντά Τουράν. Η λογική και η φιλοσοφία των δύο τεχνικών δεν απέχει άλλωστε πολύ. Η αυτοθυσία, η πίστη στο σύστημα και το να παίζουν οι παίκτες για τον προπονητή τους είναι κάτι που μοιράζονται και αρέσει και στο κοινό του «Στάμφορντ Μπριτζ». Εγιναν λοιπόν οι επαφές και σχεδόν θεωρήθηκε βέβαιη η μετακίνηση του Αργεντινού στο Λονδίνο. Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη είναι ότι δεν θέλει να αφήσει την Ατλέτικο. Τουλάχιστον όχι τώρα. Τούτο είναι το ένα δεδομένο. Γιατί το άλλό φαίνεται ότι έχει να κάνει με την οπισθοχώρηση του Αμπράμοβιτς. Στην Αγγλία γράφουν ότι τελικά ο Ρώσος μπορεί και να μην τον θέλει, επειδή λέει δεν παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα έχει τη λογική του αυτό. Στην Τσέλσι θα ήθελαν και λίγο να γουστάρουν με φουλ επιθετική μπαλίτσα. Μόνο που με τον Τσόλο θα είχαν δεδομένες ορισμένες σημαντικές αξίες που επίσης έχουν το νόημα τους και γι' αυτό δεν έχει κλείσει οριστικά αυτή η υπόθεση. Πάντως ο Σιμεόνε φέρεται να έχει εξηγήσει στον Αμπράμοβιτς ότι εάν και εφόσον γίνει το deal, θα πρέπει εκείνος να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις μεταγραφές, κάτι που δεν συνάδει με τον τρόπο λειτουργίας του club.

Αντόνιο Κόντε



Πλέον δείχνει ότι είναι η λύση που προκρίνεται. Τουλάχιστον σε επίπεδο Τύπου. Ο Ιταλός κόουτς έχει δρέψει τις δάφνες της απόλυτα επιτυχημένης τριετίας του στη Γιουβέντους (2011-'14), κατά την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ την κορυφή. Ο 46χρονος τεχνικός μάλιστα αποχώρησε εκείνος, όταν αισθάνθηκε ότι δεν θα έπαιρνε όσα ζητούσε από τη διοίκηση σε επίπεδο ενισχύσεων για το βήμα παραπάνω. Τούτο οι καλοθελητές του το πιστώνουν ως επίδειξη αυτοκυριαρχίας και φιλοδοξίας. Η αλήθεια είναι ότι ο Κόντε είναι μία περίεργη περίπτωση για να την διαβάσεις. Εχει τον τρόπο να προβάλλεται στις επιτυχίες και στα δύσκολα να αφήνει να αιωρείται ως ευθύνονται οι... λοιπές δυνάμεις. Δοκιμασμένος σε άλλο πρωτάθλημα δεν είναι και η αλήθεια που δεν γίνεται να μην ειπωθεί, είναι πως κατά την εποχή που ήταν στο τιμόνι της, η Γιούβε έπαιζε ουσιαστικά μόνη της για το πρωτάθλημα. Οι κακές γλώσσες πάλι έχουν να λένε για την άσχημη εικόνα της ομάδας στην Ευρώπη. Σκληρός, ακλόνητο αφεντικό στ' αποδυτήρια έχει αυτό το κάτι στη συμπεριφορά του που αρέσει στον Αμπράμοβιτς. Το ίδιος συνεπάγεται όμως πως το ότι είναι άτεγκτος, δεν επιτρέπει ευελιξίες. Εκείνο που αναμφίβολα προκαλεί ερωτηματικά, είναι το σύστημα που θα ακολουθήσει εάν πάρει τη δουλειά. Το 3-5-2 είναι κάτι που δεν αποχωρίζεται και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως θα γινόταν να λειτουργήσει με αυτό στην Premier League. Θα μπορούσε βέβαια να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, αλλά μάλλον στην Τσέλσι δεν είναι σε φάση δοκιμών για να υποστηρίξουν τέτοιου είδους πειραματισμούς. Το συμβόλαιο του με την Εθνική Ιταλίας πάντως λήγει μετά το EURO της Γαλλίας.

Χόρχε Σαμπάολι



Στην «Telegraph» έχουν επιμείνει σε αρκετά δημοσιεύματα τους ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι πέρα για πέρα υπαρκτή και παραμένει ζεστή. Το δυνατό χαρτί του Αργεντινού τεχνικού είναι ότι την δική του λύση προκρίνει ο Μίκαελ Εμενάλο. Και ο Νιγηριανός δεν είναι κάποιος τυχαίος στην Τσέλσι, μα το δεξί χέρι του Αμπράμοβιτς και ειδικά ο συμβουλάτορας στα θέματα των μεταγραφών. Η δουλειά του Σαμπάολι στην Εθνική Χιλής και ο τρόπος που εκείνη έπαιξε και κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι το Κόπα Αμέρικα, έχει ενθουσιάσει την ηγεσία των Μπλε. Ο 56χρονος κόουτς έστησε μία ομάδα που έβγαλε πολύ ωραία ποδοσφαιρικά πράγματα με τρομερή πίεση ψηλά, άριστη κυκλοφορία και θεματική μπάλα γενικότερα. Ακόμα και ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις κρίσης, όπως εκείνη με τα αλκοολικά παραστρατήματα και το τρακάρισμα του Αρτούρο Βιδάλ, δίχως να προκαλέσει προβλήματα στο σύνολο, άρεσε. Το πρόβλημα φυσικά στην δική του περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλο από την απειρία. Σίγουρα μετρούν τα τρία πρωταθλήματα Χιλής και το Κόπα Σουδαμερικάνα με την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να ληφθούν σοβαρά υπόψην ως αβάντα στο βιογραφικό του. Σε πραγματικά μεγάλη ομάδα δεν έχει εργαστεί και με την Τσέλσι θα κληθεί να το κάνει στο ανώτερο επίπεδο και μάλιστα διασχίζοντας για πρώτη φορά τον Ατλαντικό. Στα υπέρ του ότι αποτελεί την πιο φθηνή λύση απ' όλες και το πρεστίζ ότι βρέθηκε φέτος στην τριάδα των κορυφαίων του κόσμου.

Μασιμιλιάνο Αλέγκρι



Πλέον δεν σηκώνει αμφιβολίες. Στα 48 του μπορεί να αυτοσυστήνεται -και επιβεβαιωμένα μάλιστα- έως ένας πολύ καλός προπονητής. Και εάν το πρωτάθλημα με τη Μίλαν δεν ήταν αρκετό, η περσινή πρώτη του στη Γιουβέντους φτάνει και περισσεύει, ώστε να τον τοποθετήσει μεταξύ των κορυφαίων. Το νταμπλ και η παρουσία του στον τελικό του Champions League ήταν κάτι που τον ανύψωσε στα μάτια όλου του καλού ποδοσφαιρικού κόσμου. Γιατί λοιπόν όχι και σε εκείνα του Αμπράμοβιτς. Οπως είχε πει πέρσι ο Μπουφόν: «ο Αλέγκρι έχει τον τρόπο να πλησιάζει τους παίκτες. Και εάν ο Κόντε έμοιαζε με τον Καπέλο, ο Αλέγκρι ταιριάζει περισσότερο στη λογική του Αντσελότι»). Ο νυν κόουτς της Γηραιάς Κυρίας είναι μάλλον ο πιο ευέλικτος από όλους τους άλλους υποψηφίους. Σίγουρα έχει κι εκείνος το αγαπημένο του 4-3-1-2, αλλά δεν είναι κολλημένος με αυτό. Αρχικά ξεκίνησε με το 3-52 του Κόντε, ώστε να μην αλλάξει βίαια τις ισορροπίες και τώρα υπάρχουν φορές που εμφανίζει ακόμα και το 4-3-3, κάτι που ταιριάζει στην Τσέλσι με βάση το υπάρχον υλικό της. Η «φιλική» διαχείριση των αποδυτηρίων είναι κάτι που ίσως να χρειάζονται οι Μπλε μετά την ταραγμένη ύστατη περίοδο του Μουρίνιο, αλλά αναφορικά με την προσέγγιση στον Αλέγκρι υπάρχει μία σημαντική δυσκολία. Εχει συμβόλαιο με τη Γιουβέντους και σε πρώτη φάση έχει εκδηλώσει (όπως και το club) επιθυμία επέκτασης του. Και δεν αφήνεις εύκολα το Τορίνο για οποιανδήποτε άλλη ομάδα...


Follow me: @jorgkeraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος