Νιούκαστλ: Καταδικασμένη να αποτύχει

Νιούκαστλ: Καταδικασμένη να αποτύχει

Gazzetta team
Νιούκαστλ: Καταδικασμένη να αποτύχει

bet365

Ο Alex Hess γράφει για τη Νιούκαστλ, που οδεύει - ξανά - προς την καταστροφή, και τον Μάικ Άσλεϊ.


Μοιάζει με τη μέρα της μαρμότας. Κάθε Κυριακή στο Match of the Day βλέπουμε τα στιγμιότυπα της Νιούκαστλ και ο Άλαν Σίρερ θα παίρνει την ίδια έκφραση απογοήτευσης. Πάντα, κοιτάζει τον Γκάρι Λίνεκερ επίμονα και αρχίζει τον μονόλογο περί καταστροφής.

«Ήταν ντροπιαστικό από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος», είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα μετά την συντριβή από την Τσέλσι με 5-1. «Χρειάζεσαι χαρακτήρα και τη σωστή νοοτροπία και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτή η ομάδα έχει αυτά που χρειάζεται».

Chelsea vs Newcastle 5-1 - All Goals & Highlights 2016

Η αλήθεια είναι ότι η κριτική του Σίρερ και των οπαδών, που πλέον πιστεύουν ότι ο ΜακΛάρεν είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος, είναι δίκαιη, όμως είναι και επιφανειακή. «Το πρώτο και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον σύλλογο είναι ο Μάικ Άσλεϊ», λέει ο Μαρκ Γιένσεν, εκδότης του The Mag, ενός από τα πιο δημοφιλή οπαδικά sites για τη Νιούκαστλ. «Στα 9 χρόνια που είναι στο τιμόνι, έχουμε υποβιβαστεί μία φορά, το αποφύγαμε στο τσακ άλλες δύο φορές και φέτος είναι μία από τα ίδια. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, λες και αυτός είναι που έχει θέσει η διοίκηση: να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, αλλά απλά να επιβιώνουμε στην Premier League, τη στιγμή που ξοδεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».

Με εξαίρεση τη σεζόν 2011-12, που τώρα απλά μοιάζει με ανωμαλία, οι οπαδοί στο St James’ Park μοιάζουν να είναι θεατές σε ένα θέατρο, που διακατέχεται από το αίσθημα της ήττας. Το κοινό που βρίσκει κάποιος τα τελευταία χρόνια είναι η διοίκηση. Όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν, όμως η κατάσταση παραμένει ίδια. Είναι ο κοινός παρονομαστής στις συνεχόμενες αποτυχίες.

Τα προβλήματα είναι πολλά και, φυσικά, η μεταγραφική πολιτική είναι ένα από αυτά. Οι οπαδοί ξέρουν ότι το καλύτερο που μπορούν να περιμένουν από έναν νέο παίκτη είναι εξαιρετικό ξεκίνημα και πτώση στη συνέχεια. Εκείνο που λείπει είναι η σταθερότητα, καθώς οι επιλογές αποδεικνύονται λανθασμένες στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι πιο πολλοί παίκτες δεν έχουν φέρει καν κέρδος στον σύλλογο, αλλά έχουν φύγει ως αποτυχημένοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι οπαδοί σιγά-σιγά αποστασιοποιούνται από τον σύλλογο. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης; Φέτος, η Νιούκαστλ έχει ξοδέψει 73 εκατ. λίρες για μεταγραφές. Είναι η πρώτη χρονιά επί Άσλεϊ, που ξοδεύονται περισσότερα από 20 εκατ. λίρες. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό έγινε, χωρίς τίποτα άλλο να αλλάζει στη δομή του συλλόγου, κάτι που υπονομεύει την όλη προσπάθεια.

«Το γεγονός ότι οι περισσότερες ακριβές μεταγραφές της Νιούκαστλ ήρθαν από ομάδες, που βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία, δείχνει το κίνητρο πίσω από την ενίσχυση», λέει ο Γιένσεν. «Ο Άσλεϊ είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, μόνο όταν τα έσοδα από την Premier League βρίσκονται σε κίνδυνο».

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Άσλεϊ τρέχει τη Νιούκαστλ σαν επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι ότι καταφέρνει να αλλοιώνει τον χαρακτήρα και να διαβρώνει την ψυχή του συλλόγου. Από όλους τους παίκτες στην αποστολή για το παιχνίδι με την Τσέλσι την προηγούμενη εβδομάδα, οι 12 είναι στην ομάδα για 2 ή λιγότερα χρόνια. Δεν έχουν προλάβει να ταυτιστούν με τη Νιούκαστλ.

Οι μεταγραφές των Βρετανών Σέλβεϊ και Τάουνσεντ τον Ιανουάριο έφεραν λίγη αισιοδοξία στους οπαδούς. «Παίρνοντας δύο παίκτες, που έχουν αποδείξει την αξία τους στην Premier League είναι μία αχτίδα αισιοδοξίας», τόνισε ο Γιένσεν.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι το πλάνο να αγοράζονται παίκτες, που θα ανεβάσουν την αξία του συλλόγου. Έτσι, στο τέλος πήραμε έναν μέσο και ένα εξτρέμ, τη στιγμή που η ανάγκη για έναν κεντρικό αμυντικό και έναν πλάγιο μπακ ήταν πολύ μεγαλύτερη».

Το πραγματικό πρόβλημα της Νιούκαστλ είναι ότι η πηγή των προβλημάτων είναι τόσο βαθιά, που οι λύσεις δεν πρόκειται να έρθουν άμεσα. Ο υποβιβασμός δεν πρόκειται να προκαλέσει τέτοιο σοκ, ώστε να αλλάξουν οι δομές, ούτε πρόκειται να φέρει την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Υπάρχει απόδειξη και για τα δύο τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα, η πορεία της Νιούκαστλ είναι λογικό να φτάσει στον προορισμό της, που δεν είναι άλλος από την καταστροφή…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα