Η επιστροφή του Ασώτου

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η επιστροφή του Ασώτου

bet365

Ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ επιστρέφει την Κυριακή στο White Hart Lane ως αντίπαλος και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον αμετανόητο γκολτζή και τον μεγαλύτερο εχθρό της καριέρας του: Τον ίδιο τον εαυτό του.

«Παίζω ποδόσφαιρο. Γιατί να μην πανηγυρίσω απέναντι στην Τότεναμ; Σήμερα δεν φοράω τη φανέλα της. Το να σκοράρω είναι ό,τι καλύτερο κάνω. Αν πετύχω γκολ απέναντι στην Τότεναμ, πιστέψτε με, θα πανηγυρίσω». Οι δηλώσεις του Αντεμπαγιόρ λίγο πριν επιστρέψει ως αντίπαλος στο White Hart Lane τον κάνουν ακόμα πιο... αντιπαθητικό στους Σπερς. Τους είχε ήδη ξεσηκώσει όσο φορούσε τη φανέλα της ομάδας τους, όταν μετά από ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών σε πέντε εντός έδρας ματς έριξε το φταίξιμο στην κερκίδα για την αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε, τονίζοντας ότι θα ήταν καλύτερα η ομάδα του να παίζει εκτός έδρας! Όπως τον είχε κάνει στους «Κανονιέρηδες» ο πανηγυρισμός του το 2009, όταν σκόραρε με τη φανέλα της Μάντστεστερ Σίτι στην μία εστία και έτρεξε μέχρι την άλλη για να γονατίσει μπροστά στους φιλοξενούμενους οπαδούς της Άρσεναλ το γκολ που πέτυχε κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Ο «Άντε» είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η Κρίσταλ Πάλας του έδωσε διέξοδο και το γκολ που σημείωσε στο 2-1 απέναντι στη Γουότφορντ ήταν το πρώτο από τον Οκτώβριο του 2014. Στο διάστημα που πέρασε, βρέθηκε στον... πάτο. Η Τότεναμ τον πλήρωνε 100.000 λίρες την εβδομάδα χωρίς να τον υπολογίζει. Έφυγε για Τόγκο περιμένοντας το άνοιγμα της μεταγραφικής περιόδου σαν είναι η λύτρωσή του. Και πριν, αναγκάστηκε να προπονείται με τους Κ-21 των Σπερς. Τους τελευταίους 10 μήνες αγωνίστηκε μόλις 46 λεπτά σε αγώνα Premier League.

Το βασικό του πρόβλημα ήταν με τον πρόεδρο, τον Ντάνιελ Λίβι, ο οποίος ένοιωθε ότι ο Τογκολέζος τον κοροϊδεύει και πέρυσι τον Ιανουάριο του είχε κόψει τη μεταγραφή στη Γουέστ Χαμ, παρότι ήξερε ότι δεν υπολογιζόταν από τον Ποκετίνο. Δεν ήθελε να τον αφήσει να φύγει έτσι απλά. «Δεν είχα καλή σχέση με τον πρόεδρο, ήταν εκείνος που τα έκανε όλα περίπλοκα», τόνισε. Σύντομα ωστόσο τον έκοψε και ο Ποκετίνο. Στο αγωνιστικό του πλάνο δεν είχε καμία θέση. Η Τότεναμ ακόμα έχει συνεισφορά περίπου 35.000 λιρών στο συμβόλαιό του. Όσο δηλαδή της κοστίζει ο Χάρι Κέιν!

Κι όμως, ο Αντεμπαγιόρ δεν είναι καθόλου αμελητέο μέγεθος σε επίπεδο Premier League. Έχει σκοράρει 97 φορές. Μόνο ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο Ζερμέν Ντεφόε από τους εν ενεργεία έχουν περισσότερα. Έχει παίξει σε Άρσεναλ, Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ, κρατώντας τις απολαβές του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχει πετύχει εκπληκτικά γκολ, έχει κάνει σεζόν γεμάτες τέρματα και συμμετοχές στο επιθετικό παιχνίδι, έχει βάλει πραγματικούς πονοκεφάλους σε άμυνες και προπονητές. Κι ύστερα έρχονται περίοδοι που χάνεται. Που ξεσπά σε συμπαίκτες και προπονητές. Που αντί να ψάχνει τρόπο να επιστρέψει στην 11άδα εμφανίζεται με πανάκριβα αυτοκίνητα και αναρτήσεις στα social media σαν να μην τρέχει τίποτα. Σχεδόν πάντα φεύγει «πλακωμένος» και έχοντας χάσει τον έλεγχο.

Προφανώς δεν πρόκειται για μια κλασική περίπτωση παιδιού που καταλήγει να παίζει επαγγελματικά μπάλα. «Πριν από 15 χρόνια έπαιζα ποδόσφαιρο στην παραλία χωρίς παπούτσια και ζούσα σε ένα σπίτι χωρίς οροφή. Οπότε καταφέρνω να έρθω στην Ευρώπη και να βγάλω χρήματα και ένας προπονητής ή μία ομάδα μου λένε να προπονηθώ με τους νέους;», τόνισε προσθέτοντας: «Έπρεπε να έρθω εδώ για να βγάλω χρήματα και να σώσω ζωές. Μην με κρίνετε λανθασμένα βλέποντας με σε ένα όμορφο αυτοκίνητο, μέσα σε ένα ωραίο σπίτι με αλυσίδες και ρολόγια. Όταν περνά η μέρα αισθάνομαι χαρούμενος που πολλά από τα χρήματά μου πηγαίνουν πίσω στη χώρα μου για φιλανθρωπία». Ο «Άντε» όταν επιστρέφει στο Τόγκο αντιμετωπίζεται ως θεός από τους ντόπιους. Έχει χάσει τον αδερφό του, έχει επιβιώσει τρομοκρατικής επίθεσης με το πούλμαν της Εθνικής, έχει κατηγορήσει την ίδια τη μητέρα του ότι του έκανε ξόρκια.

Όλο το παιχνίδι λοιπόν είναι στον χαρακτήρα και στο πως αυτός θα χαλιναγωγηθεί. Το ταλέντο και η ικανότητα ήταν πάντα εκεί. Με τον Χάρι Ρέντναπ στους Σπερς έβαλε 18 γκολ στην πρώτη του σεζόν. Ο Τιμ Σέργουντ τον επανέφερε στην 11άδα και πήρε από αυτόν 14 τέρματα και... έναν στρατιωτικό χαιρετισμό, με τον «Άντε» να αναγνωρίζει την συνεισφορά του. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε δείξει αρκετές φορές ότι ξέρει το κουμπί του, κάνοντάς τον να αισθάνεται βασικός. Αν ο Αντεμπαγιόρ είχε κάνει εκπτώσεις στο συμβόλαιό του, ίσως να είχε βρει εκ νέου διάρκεια στην καριέρα του πολύ νωρίτερα. Είναι όμως σχετικό με το πως θα προσεγγιστεί, πώς θα η ομάδα και ο προπονητής θα τον κάνει να νιώσει φιλόξενος και σημαντικός. Για τον Μουρίνιο, ας πούμε, είχε ρίξει τις απολαβές του.

Ο Άλαν Πάρντιου φαίνεται να το κατανοεί πλήρως, τονίζοντας σε όσους αμφισβητούσαν τον 31χρονο στο Selhust Park ότι θα γίνει ο καλύτερος επιθετικός που είχε ποτέ η Κρίσταλ Πάλας. «Αν καταφέρει να βρει έστω και μέρος του καλού εαυτού του, αυτός ο ποδοσφαιριστής είναι ένα επίπεδο πάνω από τους περισσότερους που έπαιξαν ποτέ γι' αυτό το κλαμπ. Μπορεί κανείς να πει ότι ίσως ο Μαρκ Μπράιτ ήταν ο καλύτερος επιθετικός μας, αλλά δεν μπορεί ούτε να δέσει τα παπούτσια του Άντε». Ο Τογκολέζος τον... αποζημίωσε βάζοντας φωτογραφία με τον δεμένο του αστράγαλο στο twitter, ενώ ο προπονητής του δεν ήθελε να βγει τίποτα προς τα έξω! Δεν του έβαλαν τυχαία προϋποθέσεις σχετικά με τη συμπεριφορά του στο συμβόλαιο...

Ένας σύλλογος όπως η Πάλας, πάντως, στην οποία ο Αντεμπαγιόρ μπορεί να αισθάνεται μεγάλος σταρ, ίσως αποτελέσει τη δική του Ιθάκη. Ο Πάρντιου όταν ανέλαβε έφερε ακριβώς στην ομάδα που είχε ταυτιστεί ως αθλητής την αύρα που χρειαζόταν. Φέτος, που αγωνιστικά έχει θεματάκια και οι επιθετικοί της δεν έβρισκαν με τίποτα δίχτυα, ο θεότρελος από το Τόγκο μπορεί να «κουμπώσει» και να δείξει μέχρι το τέλος της σεζόν, μιας και μέχρι τότε παραχωρήθηκε σε πρώτη φάση, ότι αξίζει να συνεχίσει και να αποκτήσει ξανά την καριέρα του. Και είναι δεδομένο ότι αν σκοράρει στο White Hart Lane για το FA Cup θα πανηγυρίσει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.