Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Προπονητής ετών 28

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Προπονητής ετών 28

bet365

O Γιούλιαν Νάγκελσμαν έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον άθλο που προσπαθεί να πετύχει με την Χόφενχαϊμ.

«Για μένα προσωπικά, δεν σημαίνει και πολλά. Θα μου άρεσε περισσότερο αν γραφτεί στην Wikipedia ότι κατάφερα να αποτρέψω τον υποβιβασμό της Χόφενχαϊμ». Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν ήταν ο πιο περιζήτητος στις κατακόμβες του Weserstadion. Και όχι άδικα. Η παραίτηση του Στέφενς για λόγους υγείας, έφερε τον 28χρονο Γερμανό μία ώρα αρχύτερα στον πάγκο των μπλε. Και φυσικά, είναι ο νεότερος στην ιστορία της Bundesliga.

Ο Νάγκελσμαν δεν έδειξε ίχνος άγχους και επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο συνεντεύξεων. Όλοι ήθελαν να μιλήσουν στον άνθρωπο, που έγραψε ιστορία μόνο και μόνο υπογράφοντας συμβόλαιο. Περίπου 2,5 ώρες νωρίτερα ήταν από τους τελευταίους της ομάδας του, που μπήκε στην αγωνιστικό χώρο.

Όλα τα βλέμματα ήταν πάνω του. «Δεν ήμουν περισσότερο αγχωμένος σε σχέση με τα παιχνίδια της U19. Προσπάθησα να το απολαύσω. Φυσικά και το παιχνίδι είχε έντονα συναισθήματα». Η ισοπαλία με την Βέρντερ (1-1) αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η Χόφενχαϊμ τελείωσε με 10 παίκτες. «Ο βαθμός ήταν τυχερός. Ήταν θετικό το πώς αντέδρασε η ομάδα, αφού έμεινε με 10 παίκτες». Οι αλλαγές φάνηκαν αμέσως, παρότι είχε μπροστά του μόλις 2 ημέρες να προετοιμάσει την ομάδα. «Για τόσο μικρό διάστημα, τα πήγε μια χαρά», τόνισε ο τερματοφύλακας Μπάουμαν. «Έχει ξεκάθαρο πλάνο και ιδέες. Η ομάδα πιστεύει απόλυτα σε εκείνον».

Το τηλεφώνημα έγινε τη στιγμή που βρισκόταν στην Ακαδημία Hannes-Weisweiler στην Κολωνία, όπου έκανε μαθήματα, προκειμένου να αναλάβει το προσεχές καλοκαίρι. Τελικά, το συμβόλαιο μέχρι το 2019 μπήκε σε ισχύ λίγους μήνες νωρίτερα. Έτσι, είδαμε την Χόφενχαϊμ να παίζει με 3-1-4-2 και τον μέσο όρο στην 11άδα να είναι στα 23,7, ο μικρότερός της φέτος. Κανένας παίκτης, μάλιστα, δεν ήταν μεγαλύτερος από εκείνον! Μόνο ο 29χρονος Πολάνσκι, που πέρασε στη συνέχεια ως αλλαγή. «Μας εξέπληξε», τόνισε ο τεχνικός της Βέρντερ, Βίκτορ Σκρίπνικ. «Τα έκανε όλα σωστά και αυτό δεν ήταν καλό για εμάς».

Στην παρουσίασή του πριν από λίγες ημέρες η αίθουσα ήταν κατάμεστη. «Θέλω να αλλάξω την ψυχολογία. Να μπω στο μυαλό τους και να εξαφανίσω κάθε περιορισμό», είναι μία από τις δηλώσεις του. Από την πρώτη στιγμή μίλησε για γκολ και δημιουργικό ποδόσφαιρο. Δεν μίλησε για «ασφάλεια», για «μάχη μέχρις εσχάτων», δεν χρησιμοποίησε κανένα κλισέ. «Μας είπε να ρισκάρουμε και να παίξουμε ελεύθερα», όπως επιβεβαίωσε ο Μπίτσακτσιτς μετά το ματς με την Βέρντερ.

Ο Νάγκελσμαν αναγκάστηκε να βάλει τέλος πολύ νωρίς στην καριέρα του: μόλις στα 20 λόγω τραυματισμών. Αρχικά, σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο, όμως ο Τόμας Τούχελ, τότε προπονητής της δεύτερης ομάδας της Άουγκσμπουργκ, τον έπεισε να γίνει «κατάσκοπος» των αντιπάλων. Το συμβόλαιό του με τους Βαυαρούς ήταν ακόμα σε ισχύ και όπως λέει ο ίδιος «όλοι βγήκαν κερδισμένοι». «Στον χρόνο που συνεργαστήκαμε, έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Ο Τούχελ ήταν καθοριστικός στην καριέρα μου», είχε πει σε συνέντευξή του στο 11Freunde. Κάθε του βήμα ήταν και ένα άλμα πίστης του εργοδότη του. Πρότυπό του είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όμως οι ιδέες του είναι αυθεντικές.

Αναδείχθηκε πρωταθλητής με την U19 της Χόφενχαϊμ στα 26 και έγινε ο νεότερος που το κατάφερε, ενώ η πρώτη του εμπειρία από την Bundesliga ήρθε το 2013, όταν δούλεψε δίπλα στον Μάρκους Γκίσντολ. «Τα δυνατά μου σημεία είναι στην τακτική και στην τεχνική. Επιπλέον, έχω την εμπειρία να βοηθάω τους παίκτες, γιατί σκέφτομαι σαν εκείνους και ξέρω πώς είναι να αντιμετωπίζεις τραυματισμούς», είχε πει στο 11Freunde, περιγράφοντας τον – άγνωστο στο κοινό – εαυτό του.

Η απόφαση των γερμανικών συλλόγων να επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέους προπονητές, τους οποίους προωθούν από τα σπλάχνα τους είναι συνειδητή. Οι σύλλογοι γίνονται όλο και περισσότερο τολμηροί και παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα. Το πρότζεκτ, όμως, που αναλαμβάνει ο Νάγκελσμαν αποτελεί «ηράκλειο άθλο», όπως το χαρακτήρισε η Rhein Neckar Zeitung. Με τόσους βαθμούς στο ίδιο σημείο της σεζόν μόνο η Άουγκσμπουργκ τη σεζόν 2012-13 έχει καταφέρει να σωθεί.

Η επιλογή του Χουμπ Στέφενς ήταν μία κραυγή αγωνίας, μία επιλογή κόντρα στην ψυχή του συλλόγου. Πριν λίγα χρόνια ο Μάρκους Γκίσντολ δεν κοίταζε ποτέ τη βαθμολογία. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η ομάδα του να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, το περίφημο «Hurra-Fußball». Κάποια στιγμή, προφανώς υπό την πίεση της διοίκησης, που ήθελε να αποβάλει την «αφέλεια», αποφάσισε να αλλάξει. Και ήταν η σεζόν που απολύθηκε.

Στο τέλος, όμως, εκείνη η «αφέλεια» ήταν που κρατούσε την Χόφνεχαϊμ μακριά από τις τελευταίες θέσεις. Η μάχη του υποβιβασμού έχει τους δικούς της κανόνες και ο Νάγκλεσμαν θα κάνει κάθε προσπάθεια να τους αψηφίσει. Το δικό του μονοπάτι είναι εκείνο που έχει μάθει ο σύλλογος. Και ο 28χρονος προπονητής είναι εδώ, για να δώσει τα πάντα, ώστε καταρρίψει τον μύθο.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης