Τα νέα κομμάτια του παζλ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Τα νέα κομμάτια του παζλ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τις επιστροφές των Ντάνι Γουέλμπεκ και Ντάνιελ Στάριτζ σε Άρσεναλ και Λίβερπουλ αντίστοιχα και αναρωτιέται αν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο παζλ της Premier League.

«Φυσικά χρειαζόμαστε τα γκολ του Ντάνιελ και τα χρειάζεται και εκείνος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά για μένα δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι επθετικός. Μπορεί φυσικά να σκοράρει, αλλά είναι πολύ σημαντικό πως συγχρονίζεται με την ομάδα, οι κινήσεις του. Είναι ένας πραγματικός στράικερ». Ο Γίργκεν Κλοπ χειροκρότησε την επιστροφή του παίκτη του με γκολ απέναντι στην Άστον Βίλα ξεκαθαρίζοντας αυτό ακριβώς που φάνηκε και από το ματς. Δεν είναι μόνο τα γκολ, παρότι ο πρώην επιθετικός της Τσέλσι αποτελεί έναν εξαιρετικό finisher. Άλλωστε, ο 26χρονος πέτυχε ένα γκολ με κεφαλιά χωρίς πίεση, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δείνχει πως ούτε με θαύμα δεν σώζεται φέτος. Είναι ο συνολικός τρόπος που κινείται και λειτουργεί μέσα στο γήπεδο, ο οποίος κάνει τον Γερμανό να χαμογελά.

Ο Στάριτζ στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο Άνφιλντ έχει αγωνιστεί στα 75 από τα 163 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του. Ο Τζέιμι Ρέντναπ το είπε ξεκάθαρα: «Η Λίβερπουλ πρέπει να τον εκμεταλλευτεί όσο... μπορεί», αναφερόμενος στους συχνούς τραυματισμούς του. Ο Στάριτζ είναι αδιανόητα χρήσιμος για τον προπονητή του. Κάνει στο γήπεδο πολύ περισσότερα από το να βρίσκεται στις φάσεις για γκολ και η συνεργασία του με τον Λουίς Σουάρες και τον Ραχίμ Στέρλινγκ στην χρονιά που οι Ρεντς έχασαν το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες ήταν χαρακτηριστική. Η συνεχής κίνησή του στην επίθεση και η εξαιρετικη αλληλοκατανόηση που είχε δημιουργήσει με τους συμπαίκτες του δημιουργούσε χώρους, έφτιαχνε φάσεις, έβγαζε γκολ.

Στο Βίλα Παρκ έπαιξε για πρώτη φορά στην Premier League μετά τον Δεκέμβριο και επέστρεψε όπως είχε αποχαιρετήσει. Με γκολ. Χρειάστηκε μόλις 16 λεπτά. Ήταν το τρίτο φετινό του και είναι γεγονός πως την τρέχουσα σεζόν η συνεισφορά του είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει. Ήταν όμως και το 37ο σε 60 εμφανίσεις από τον Ιανουάριο του 2013 που άφησε τα μπλε για να φορέσει κόκκινα. Σκοράρει ένα τέρμα κάθε 117.6 λεπτά, ποσοστό καλύτερο από κάθε άλλον επιθετικό στην ιστορία των Μέρσεϊσαϊντερς στην Premier League!

«Ο Μπρένταν Ρότζερς μπορεί να κοιτάξει πίσω και να πει ότι οι τραυματισμοί του Ντάνιελ Στάριτζ ίσως του κόστισαν τη δουλειά του. Τόσο πολύ ανεβάζει την ομάδα. Χωρίς αυτόν και τον Κουτίνιο η Λίβερπουλ είναι μια μέτρια ομάδα και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε τους τελευταίους μήνες», είπε στο Sky Sports ο Τζέιμι Κάραγκερ, περιμένοντας πως αν ο Στάριτζ μείνει υγιής μέχρι το τέλος της σεζόν μπορεί η κούρσα του τερματισμού να ξαναφέρει χαμόγελα στο Kop. Είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να μεταμορφώσουν την ομάδα.

Ο Ντάνι Γουέλμπεκ δεν είναι τόσο κομβικής σημασίας για την Άρσεναλ. Το γκολ ωστόσο που πέτυχε στον... τελικό με τη Λέστερ είναι πολύ πιθανόν στον Μάιο να αποδειχθεί κομβικό, καθώς αν οι «Αλεπούδες» έφευγαν με το βαθμό από το Emirates και με δεδομένο το πιο βατό τους πρόγραμμα οι πιθανότητες θα ήταν σαφέστατα υπέρ τους.

Οι τραυματισμοί όλα αυτά τα χρόνια όπου η Άρσεναλ αναζητά τρόπο να επιστρέψει στους τίτλους της έχουν στοιχίσει πολύ. Καλείται να δώσει σημαντικά ματς χωρίς βασικά «γρανάζια», να πειραματιστεί με ποδοσφαιριστές σε διαφορετικές από τις φυσικές τους θέσεις, να κάνει αλχημείες και να στερείται rotation. Ο Γούελμπεκ, ο οποίος έλειψε για δέκα μήνες δεν είναι Καθόρλα ή Κοκλέν. Ωστόσο αποτελεί έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπολοίπους του Βενγκέρ. Ο Αλσατός μπορεί να πάρει από εκείνον πράγματα που δεν τα βρίσκει στον Ζιρού ή τον Γουόλκοτ.

Ο συνδυασμός τους προσφέρει μια ευρεία γκάμα από κίνηση, ενέργεια, γκολ. Και, όπως έδειξε απέναντι στους «καμικάζι» του Ρανιέρι, μπορεί να αποδειχθεί άσος στο μανίκι. Σε ένα ματς όπου η Άρσεναλ πίεσε αδιανόητα για ένα 20λεπτο, δημιούργησε ευκαιρίες αλλά δεν μπορούσε να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα. Και σε μια περίοδο που ο Ζιρού μετράει έξι ματς χωρίς να σκοράρει, μπορεί να αποσυμπιέσει την πίεση στον Γάλλο. «Παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν αποδίδεις στον αγωνιστικό χώρο και δίνεις ένα τόσο σπουδαίο γκολ και ενέργεια, αποτελείς μεγάλη ώθηση για όλους. Χρειαζόμαστε παίκτες που θα επιστρέψουν. Είχαμε πολλούς μεγάλους τραυματισμούς που μαας ζόρισαν. Είμαστε χαρούμενοι που επέστρεψε», τόνισε ο Περ Μερτεσάκερ για τον συμπαίκτη του.

Το γκολ είναι ένα θέμα για τους «Κανονιέρηδες». Από τις ομάδες της τετράδας μετρά τη χαμηλότερη συγκομιδή και έχει σκοράρει οκτώ φορές λιγότερες σε σχέση με πέρυσι στην 26η στροφή. Για ένα σημαντικό διάστημα, με τον Αλέξις και τον Γουέλμπεκ εκτός, ο Ζιρού και ο Γουόλκοτ σήκωσαν όλο το βάρος. Πλέον, τα βέλη της φαρέτρας αυξάνονται και είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν όλα. Στο παιχνίδι με τη Λέστερ και τα δύο τέρματα ήρθαν από λύσεις από τον πάγκο, ενώ το γκολ του Γουέλμπεκ ήταν το 100ο που πετυχαίνει η Άρσεναλ στην Premier League έχοντας ολοκληρωθεί το 90λεπτο!

Το Euro του καλοκαιριού αποτελεί ένα έξτρα, μεγάλο κίνητρο. Κυρίως από τη στιγμή που η φετινή Premier έχει αναδείξει νεότερους πρωταγωνιστές. «Ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να είμαστε εκεί το καλοκαίρι και να βοηθήσουμε τη χώρα να πετύχει», είπε ο Στάριτζ μιλώντας εξ' ονόματος και του Γουέλμπεκ. Στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το Πρωτάθλημα, κάθε λύση μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.