Βόλφσμπουργκ: Ορχήστρα χωρίς μαέστρο

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Βόλφσμπουργκ: Ορχήστρα χωρίς μαέστρο

bet365

Η Βόλφσμπουργκ δείχνει σημάδια κατάρρευσης και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα προβλήματα των Λύκων.

Η τελευταία νίκη της Βόλφσμπουργκ είχε έρθει τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε, το αρνηντικό σερί έχει φτάσει στα 7 ματς και είναι το χειρότερο στην κατηγορία. Όπως και οι επιδόσεις των Λύκων εκτός έδρας. Η 4η θέση απέχει 6 βαθμούς και όσο προχωράμε στη σεζόν μοιάζει όλο και πιο ουτοπικός στόχος.

«Καλωσορίσατε στην κρίση», ήταν ο τίτλος της Wolfsburger Allgemeine Zeitung, καθώς είναι η πρώτη φορά που όλοι στον σύλλογο το παραδέχονται ανοιχτά. Η Βόλφσμπουργκ βρίσκεται σε κατάθλιψη. Το θυμωμένο πρόσωπο του Ντίτερ Χέκινγκ είναι χαρακτηριστικό και πλήρως αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Είναι κάτι σαν σύμβολο της κρίσης. «Οι παίκτες δεν παίζουν ως ομάδα σε καμία στιγμή. Αυτή είναι η αιτία του κακού», τόνισε ο τεχνικός των Λύκων. «Είναι πολύ δύσκολη περίοδος».

Η σεζόν της Βόλφσμπουργκ μοιάζει με παράδοξο. Όσο είναι και το να έχει αποφύγει την κριτική ο τεχνικός της μέχρι τώρα. Διότι, τα αστέρια, που δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα, έχουν συγκεντρώσει όλη τη γκρίνια. «Στο ποδόσφαιρο πρέπει και να σκέφτεσαι. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να δούμε ποιοι παίκτες είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν και να μείνουν ψύχραιμοι. Έτσι, θα πρέπει να χωρίσουμε με κάποιους. Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο τεχνικός διευθυντής, Κλάους Άλοφς, που στη συνέχεια προσπάθησε να τα μαζέψει, καθώς η απειλή ήταν εμφανής.

Ο σύλλογος βρίσκεται σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς κανένας δεν περίμενε η διαφορά ανάμεσα στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα να είναι τόσο μεγάλη. Για την ακρίβεια είναι χαώδης. «Στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις υπομονή», διόρθωσε ο Άλοφς, όμως το κακό έχει γίνει. Ο Χέκινγκ αποφάσισε να κόψει τόσο το ρεπό της Κυριακής όσο και της Δευτέρας. Όταν ρωτήθηκε για το αν πρόκειται για «Straftraining», «προπόνηση τιμωρίας», η απάντηση λέει πολλά για την ψυχολογία του: «Πείτε το όπως θέλετε, δεν με ενδιαφέρει. Είμαι πολύ εκνευρισμένος».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο εκνευρισμός μεταφέρθηκε και στους παίκτες. Σέφερ και Καλιγκιούρι παραλίγο να πιαστούν στα χέρια, όμως στη συνέχεια το αντιμετώπισαν με χιούμορ, ενώ ο πρώτος είχε και λεκτικό επεισόδιο με τον Νάλντο. Δεν μιλάμε για πάθος στην προπόνηση, αλλά για έλλειψη ψυχραιμίας. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό είναι πάντα κακός σύμβουλος. Ο Άλοφς τόνισε ότι τώρα θα φανεί ποιος μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όμως φαίνεται ότι ο προπονητής είναι εκείνος που πρώτος από όλους δεν μπορεί να το κάνει. «Δεν νιώθω ανήμπορος. Αλλά δεν πρόκειται να προσπαθήσω να ωραιοποιήσω μία τέτοια κατάσταση», τόνισε.

Το παιχνίδι με τη Σάλκε ήταν ενδεικτικό της κακής τακτικής των τελευταίων παιχνιδιών. Ο Χέκινγκ αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι οι απουσίες αποτελούν δικαιολογία και σωστά έπραξε. Όμως η ομάδα του κατέρρευσε μετά το πρώτο γκολ. «Ποιο ακριβώς ήταν το πλάνο σας στη μεσαία γραμμή», ρωτήθηκε ο Καλιγκιούρι μετά το τελευταίο σφύριγμα. «Να κερδίσουμε», απάντησε. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν για συγκεκριμένες απαντήσεις, τον ρώτησαν για το αγωνιστικό και το ψυχολογικό κομμάτι, όμως εκείνος δεν ήξερε τι να απαντήσει.

Και αυτό είναι πολύ απλό. Πέρα από τα προφανή αίτια, κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει την κατρακύλα της Βόλφσμπουργκ. Όλοι γνωρίζουν την αφορμή, όμως κανένας δεν μπορεί να δώσει τη λύση. «Είναι ένα παιχνίδι, που πρέπει να ξεχάσουμε», τόνισε ο Ντράξλερ, ο οποίος τα άκουσε άσχημα από τους οπαδούς της πρώην ομάδας του (βαριές εκφράσεις) και βίωσε μία εφιαλτική επιστροφή.

Ο Γερμανός μέσος βρίσκεται μόνιμα υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό που άφησε ο Ντε Μπρόινε. Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Χέκινγκ έχει μεγάλο μερίδιο στην αποτυχία, καθώς δεν έχει αλλάξει την ομάδα του με στόχο να πάρει το 100% από τον Ντράξλερ. Η Βόλφσμποργκ συνεχίζει να έχει ως σημείο αναφοράς τον Βέλγο αρκετούς μήνες μετά την αποχώρησή του. Μοιάζει κολλημένη στο παρελθόν. «Wolfsburger Phantomschmerz» ήταν ο τίτλος της Süddeutsche. «Phantomschmerz» είναι η αίσθηση ενός κομμένου άκρου και όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιον αναφερόταν.

Μπορείς να καταλογίσεις πολλά στον Κρούζε, στον Σίρλε και στον Ντράξλερ, ο οποίος θα έπρεπε να γίνει το νέο «πρόσωπο» του συλλόγου. «Μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά. Σίγουρα, όμως, όχι για το γεγονός ότι δεν μπορεί να είναι το πρώτο βιολί σε μία κακόφωνη ορχήστρα», όπως έγραψε ο Peter Müller στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Η ψυχολογική πίεση θα ανεβαίνει βδομάδα με την βδομάδα, καθώς ο στόχος της 4άδας μοιάζει όλο και πιο μακρινός. Η Wolfsburger Nachrichten αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που η Βόλφσμπουργκ δεν κατάφερει να βγει στο Champions League, θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές το καλοκαίρι. Και αυτό προσθέτει έναν έξτρα πονοκέφαλο. Είναι κάπως ειρωνικό ότι τα προβλήματα του συλλόγου είναι παράλληλα με εκείνα της Volkswagen και της πόλης ολόκληρης.

«Το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να μη χάσει την πίστη στον εαυτό της», είχε πει πρόσφατα ο Χέκινγκ, όμως μάλλον το κακό έγινε. «Πρέπει να παλέψουμε, για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση. Όταν έρχονται τα λάθη, έρχεται και η ανυπομονησία. Θέλουμε να κάνουμε σωστά τα πράγματα, όμως χωρίς αυτοπεποίθηση είναι δύσκολα. Μπορείτε να πείτε ότι είμαστε σε κρίση», τόνισε σε συνέντευξή του ο Λουίζ Γκουστάβο στην Bild.

Πλέον, το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει αν η ελεύθερη πτώση συνεχιστεί. Διότι, η Βόλφσμπουργκ υποφέρει από την αδυναμία της προσαρμοστεί. Μπορείς να το πεις και ξεροκεφαλιά, διότι σε αυτό το επίπεδο δεν μπορείς να μην έχει εναλλακτικό πλάνο. Πολύ σύντομα, θα υπάρξουν ερωτήσεις τόσο για τον προπονητή όσο και για τον τεχνικό διευθυντή. Και τότε θα φανεί, αν και ο Άλοφς έχει την ίδια ηρεμία που απαιτεί από τους παίκτες του...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης