Chinafootball, το σχέδιο του Προέδρου!

Chinafootball, το σχέδιο του Προέδρου!

bet365

Η Κίνα αντεπιτίθεται και ο ποδοσφαιρόφιλος, Σι Τζινπίνγκ άνοιξε το κουτί της... Πανδώρας! Οι ισχυροί Κινέζοι ξοδεύουν και σοκάρουν!

Ο Πρόεδρος Σι κουράστηκε, η πολυπληθέστερη χώρα του Πλανήτη είναι ανύπαρκτη στο δημοφιλέστερο παιχνίδι του κόσμου, το ποδόσφαιρο! Η εντολή δόθηκε, οι πλούσιοι επιχειρηματίες της Κίνας να εμπλακούν στο κόλπο, να ανεβάσουν επίπεδο τη Λίγκα! Μόνο έτσι άλλωστε θα κερδίσουν την εύνοια τη δική του, αλλά και των πολιτικών, έτσι τα οφέλη θα είνα πολλά. Οσο για τα χρήματα; Περισσότερα...

Το μετάξι αποτέλεσε το πολύτιμο προϊόν για τη σταθερή και μόνιμη εμπορική σχέση της αυτοκρατορικής Κίνας με τη «γηραιά ήπειρο», όπου διήρκεσε για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Μετάξι, πολύτιμες πέτρες, θρησκείες, πολιτισμοί, παραδόσεις, γλώσσες διακινήθηκαν από αυτό το μονοπάτι και τώρα σειρά πήρε το ποδόσφαιρο. Η Κίνα διψά για αγορές και ο πακτωλός εκατομμυρίων που στρώνει έχει προκαλέσει σοκ στον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Πως καταλαβαίνεις πως τα πράγματα άλλαξαν; Οι ομάδες της δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία τους για μεταγραφές από μεγάλα κλαμπ, μπήκαν στο... κόλπο της «λαθροθηρίας» ταλέντων και το όνειρο του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ για να μετατραπεί το κινεζικό ποδόσφαιρο σε Βαρέων Βαρών παίρνει σάρκα και οστά!

Οι σύλλογοι της Κίνας είναι... υπεύθυνοι για τις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες στο παζάρι του Ιανουαρίου. Η Jiangsu Suning έκανε ρεκόρ (το πρώτο) με την απόκτηση του Ραμίρες, σπρώχνοντας 28 εκατ. ευρώ, η Hebei China Fortune αγόρασε τον Ζερβίνιο από τη Ρόμα με 18 εκατ. και η Shanghai Shenhua έδωσε 13 εκατ. στην Ιντερ για τον Γκουαρίν! Η... καταιγίδα συνεχίστηκε με τα 42 εκατ. της Γκουανγκζού για τον Τζάκσον Μαρτίνες και το... σοκ ολοκληρώθηκε με τα 50 εκατ. της Jiangsu Suning. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Αυτές οι ομάδες ανήκουν σε μεγάλα ονόματα, πολύ μεγάλα. Ο καθένας προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να ξεπεράσει τον άλλον με μεγάλες μεταγραφές. Ολα αυτά λόγω της εισροής χρημάτων» θα τονίσει ο Μαρκ Ντρέιερ, ιδιοκτήτης του blog «Chinasportsinsider».

Η κινεζική Σούπερ Λιγκ είναι τη δεδομένη στιγμή η καλύτερη στην Ασία, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω από την Ευρώπη. Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να φέρουν παίκτες σε σχέση με τους Ευρωπαϊους και το ξέρουν καλά. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα! «Ασυνήθιστο εμφανίζεται σε σας, όχι στην Κίνα. Τα ποσά που διέθεσε η κρατική τηλεόραση για να μπει στο ποδόσφαιρο της χώρας είναι τεράστια» θα τονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της «CastleHill Partners», εταιρείες μάνατζμεντ στο Πεκίνο!

Τα πολιτικά μηνύματα προς τους επιχειρηματίες για να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο είναι πολλά. Ο πρόεδρος της Κίνας είναι... άπληστος οπαδός του ποδοσφαίρου και έχει συχνά τονίσει πως θέλει η πατρίδα του να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο κύπελλο. «Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για το ποδόσφαιρο της Κίνας είναι πως μπορεί η Εθνική ομάδα να γίνει από τις καλύτερες στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ώστε το άτομο να έχει μαχητικό πνεύμα» τονίζει ο πρόεδρος και όλοι τονίζουν πως όλοι αυτό το... τσουνάμι μεταγραφών είναι μέρος ενός πλάνου!

Οι Κινέζουν έχουν τα λεφτά, αλλά όχι την υποδομή και την ποιότητα! Η λάμψη αστέρων θα την φέρει στο επίκεντρο και τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για ένα Μουντιάλ στο Πεκίνο! Πέρσι, ο Λι Ρουίγκανγκ, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της China Media Capital ανταγωνίστηκε τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, CCTV για να αποκτήσει έναντι 1.2 δις. δολαρίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Λίγκας!

Πως όμως όλο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλήματος; Παίκτες και στελέχη το αμφισβητούν, τονίζοντας πως ρίχνουν χρήματα για να τα δώσουν στους ξένους συλλόγους και να έρθουν ξένοι παίκτες. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές παίρνουν τις θέσεις των Κινέζων και οι τελευταίοι δεν κερδίζουν τίποτα.

Η πρόσφατη ιστορία πάντως δεν δείχνει πως τα deal με τα μεγάλα ονόματα έχει τελειώσει καλά... Ποιος θα ξεχάσει τους Ντρογκμπά και Ανελκά που κατήγγειλαν πως η Σανγκάη Σεχνουά δεν τους τους κατέβαλε ποτέ τους μισθούς που τους υποσχέθηκε...

Η διαφορά με το MLS

Πολιτισμικό σοκ προκαλεί το ποδόσφαιρο της Κίνας σε Ευρωπαϊους και Νοτιοαμερικάνους, όμως οι ομάδες της που είναι σε θέση να δώσουν πολλά εκατομμύρια για μεταγραφές αυξάνονται. Kαι γιατί όχι MLS; Το σύστημα μεταγραφών στην Αμερική είναι πολύπλοκο με φουλ κανονισμούς και κανόνες. Στην Κίνα, ο Καπιταλισμός είναι γυμνός, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια διαθέσιμα και αρκετοί άνθρωποι χαρούμενοι να τα δώσουν σε μεταγραφές!

Αλλωστε, από πλευράς προσέλευσης κόσμου, η Κινεζική Λίγκα θα προσελκύει σε λίγα χρόνια περισσότερες χιλιάδες φιλάθλων από το MLS! Πέρσι, είδαμε το μέσο όρο στις 22.000, οι Κινέζοι είναι πεπεισμένοι πως το 2018 ο αριθμός θα έχει εκτοξευθεί στις 25.000 και θα έχει το τρίτο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας πίσω από Bundesliga, Premier League! Yπάρχουν χρήματα, πολιτική βούληση, υποδομή, πάθος, φιλοδοξία.

Οι Ευρωπαίοι συζητούν αν αυτή η δαπάνη είναι βιώσιμη; Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που λυγίζει κάθε οικονομικό εμπόδιο που βρίσκει μπροστά της.

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ!

Το 2015 οι κινεζικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είχαν δαπανήσει μόλις 9 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα. Το 2016 θα είναι πάνω από 200 και η πενταετία όπως προαναφέραμε αγγίζει το 1.2 δις.

Πριν έξι χρόνια η Γκουανγκζού ήταν ένα... διαλυμένο σύνολο! Εκείνη την εποχή εμφανίστηκε η «Evergrande», όπου αγόρασε τον σύλλογο. Η «Evergrande» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα και οι πωλήσεις της το 2014 έφτασαν τα 20 δις δολάρια. Μάλιστα, στην ομάδα από το 2014 μπήκε η AliExpress (online shopping) η οποία κατέχει περίπου το 50% των μετοχών έναντι 190 εκατ. Γνωρίζετε πόσο την είχε αποκτήσει το 2009; Μόλις 16 εκατ. δολάρια! Τώρα η αξία της Γκουανγκζού έφτασε στα 10 δις γιεν, δηλαδή περίπου 1.6 δις δολάρια!

Η Shanghai SIPG ήταν η φιναλίστ του 2015, αλλά ο Σβεν Γκόραν Ερικσον ηττήθηκε ακόμα μια φορά από τον Σκολάρι. Ο Σουηδός πλήρωσε πολλά 50 εκατ. δολάρια για τους Γκιάν, Ελκεσον και έχει πάρει έγκριση να... σπάσει τα ταμεία για να φέρει Φαν Πέρσι και Γουέιν Ρούνεϊ. Η ομάδα με τους Ντεμπά Μπα, Γκουαρίν, Κέιχιλ είχε 420.000 αιτήσεις για 27.000 εισιτήρια διαρκείας! Από που υποστηρίζεται η ομάδα; Από τo «Shanghai International Port Group»! Νέο ρεκόρ κατέγραψε το λιμάνι της Σαγκάης αναφορικά με τον όγκο διακίνησης container και η συγκεκριμένη εταιρεία κατέγραψε αύξηση των κερδών του, της τάξης του 27%!

Η Hebei υποστηρίζεται από εταιρεία ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων, με εκατομμύρια έσοδα και πολλά κίνητρα για νέα έργα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ!

Μόλις τον Δεκέμβριο μια νέα ομάδα ξεπήδησε, η Jiangsu Sainty, μετατράπηκε σε Jiangsu Suning! O γίγαντας λιανικής πώλησης στην Κίνα, με περισσότερα από 1600 καταστήματα σε περισσότερες από 700 πόλεις της χώρας, του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας μπήκε στο ποδόσφαιρο. Εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο από το 2004 με εκατομμύρια πελάτες στην Κίνα, φιλοδοξεί να πάρει τα σκήπτρα από την Γκουανγκζού. Μέχρι στιγμής πάντως κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις μεταγραφές των Τεϊσέιρα, Ραμίρες!

Το σχέδιο της Κίνας!

Ο πρόεδρος Σι κατάρτισε μέσα στο 2015 «σχέδιο μεταρρύθμισης του ποδοσφαίρου» και δήλωσε ότι πρέπει η μπάλα να συνοδεύει τα παιδιά από τις πρώτες μέρες της γέννησής τους! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2017 το ποδόσφαιρο θα είναι υποχρεωτικό σε 20.000 σχολεία, κάτι που σημαίνει πως 8 εκατομμύρια παιδιά θα ξεκινήσουν από μικρή ηλικία να έχουν σχέση με την μπάλα! Στόχος, το 2034 η Κίνα να έχει αναλάβει το Μουντιάλ. Νέα αγορά, εγκαταστάσεις, πληθυσμός που θα εξασφαλίζει πληρότητα, αποτελούν κίνητρα που οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι θα πείσουν τη FIFA.Η Γκουανγκζού είναι και πάλι κυρίαρχος. Με πάνω από 50 γήπεδα και τη βοήθεια της Ρεάλ Μαδρίτης, φιλοδοξεί να έχει Ακαδημίες σε ολη την Κίνα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...