Αυτή η Γκουανγκζού... σοκάρει!

Gazzetta team
Αυτή η Γκουανγκζού... σοκάρει!

bet365

Γκουανγκζού Εvergrande, η ομάδα που... τρέλανε την Ευρώπη! Ο Τζάκσον Μαρτίνες είναι το νέο «επίτευγμα» της και ο στόχος, για μια ομάδα... έξι ετών!

Μετάξι, το πολύτιμο προϊόν που εδραίωσε τις σχέσεις Κίνας - Ευρώπης και ο δρόμος που τις ένωσε φαίνεται πως δεν θα πάψουν ποτέ να διατηρούν τη φήμη και τη σπουδαιότητά τους! Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η σταθερή και μόνιμη εμπορική σχέση της αυτοκρατορικής Κίνας με τη «γηραιά ήπειρο» διήρκεσε για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Από τον δρόμο αυτόν δεν διακινήθηκε μόνο το μετάξι, οι πολύτιμες πέτρες, αλλά θρησκείες, πολιτισμοί, γλώσσες, παραδόσεις!

Στον 21ο αιώνα, μετάξι είναι το ποδόσφαιρο, αλλά η Κίνα είναι αυτή που διψά για αγορές! Το πρωτάθλημα της θέλει ποιότητα, οι Κινέζοι δίνουν τα πάντα για να γίνουν οι κορυφαίοι στην Ασία και το πρωτάθλημα τους να σκεπάσει ακόμα κι αυτό του MLS! Το σίγουρο πάντως είναι πως οι ευρωπαϊκές ομάδες... ταράχθηκαν στη θέα των δεκάδων εκατομμυρίων που στρώθηκαν στα πόδια ποδοσφαιριστών τους! Τελευταίο... σοκ, αυτό του Τζάκσον Μαρτίνες που... διαπίστωσε πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στην Primera κι αποφάσισε να ακολουθήσει τον χρυσό των Κινέζων!

Στα 42 εκατ. ευρώ έκλεισε το deal με την Ατλέτικο και η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ σε όλη την ήπειρο μπήκε στην ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα! Ποια είναι όμως Γκουανγκζού Εvergrande;

Στον πάγκο της απόλυτο αφεντικό ο Λουίς Φελιπε Σκολάρι και δημιουργοί της ο κατασκευαστικός κολοσσός Εvergrande! Eξι χρόνια πριν ήταν στην Β' Κατηγορία, τώρα είναι η Βασίλισσα της Κίνας και όχι μόνο!

Πριν έξι χρόνια ήταν ένα... διαλυμένο σύνολο, με τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο με τα στημένα - η μάστιγα του κινεζικού ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα- να την φέρνει ένα βήμα από τη διάλυση! Εκείνη την εποχή εμφανίστηκε η «Evergrande», όπου αγόρασε τον σύλλογο.

Η «Evergrande» ήταν μια μεγάλη εταιρεία ακινήτων και θέλησαν να «αναστήσουν» τον σύλλογο, σε μια περίοδο πάντως που η κινεζική Λίγκα ήταν μια από τις πιο αδύναμες στην Ασία. Τι επιτυχίες είχε; Μόλις δυο ημιτελικούς Champions League(2003,2005). Ο συγκεκριμένος κολοσσός τα άλλαξε όλα! Με την ολοκλήρωση του 2010, το σχέδιο πήγαινε περίφημα, μιας και ο σύλλογος είχε καταφέρει να πάρει την άνοδο! Ηταν 2011, όταν η ομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντάριο Κόνκα, παίκτη της πρωταθλήτριας Βραζιλίας, Φλουμινένσε!

Η μεταγραφή άγγιξε τα 10 εκατ ευρώ, η πιο ακριβή στην ιστορία της Κίνας. Το θέμα πέρασε τα σύνορα της χώρας, όταν ο παίκτης εισέπραξε 12.5 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου! Τίποτα ποια δεν ήταν το ίδιο...

Η άφιξη του Αργεντίνου λειτούργησε ως πόλος έλξης για μεγάλα ονόματα! Ο Λούκας Μπάριος το 2012 καρπώθηκε 8.5 εκατ. και ο Ελκεσον το 2013 πήρε 5.7 εκατ. Ο Μαρσέλο Λίπι είχε πάρει τη σκυτάλη και η δυναμική της ομάδας είχε πλέον αλλάξει!

Η απόλυτη δικαίωση ήρθε το 2013! Ηταν το πρώτο Champions League Aσίας για το ποδόσφαιρο της Κίνας! Η Γκουανγκζού έγινε το έμβλημα της Κίνας και μπορεί στο Μουντιάλ συλλόγων να ηττήθηκε 3-0, ωστόσο το όνομά της ήταν πλέον γνωστό σε όλο τον πλανήτη!

Τον Μαρσέλο Λίπι τον διαδέχθηκε ο Φάμπιο Καναβάρο, όμως ο Ιταλός έμεινε μόλις λίγους μήνες. Τον Ιούνιο του 2015 ο Φελίπε Σκολάρι πήρε τα ηνία, αλλά και τη... βαριοπούλα για να σπάσει τα ταμεία της «τράπεζας». Για να αποκτηθεί ο Ρικάρντο από την Κρουζέιρο χρειάστηκαν 15 εκατ. ευρώ, για τον Παουλίνιο από την Τότεναμ 14 εκατ., για τον Αλαν από τη Σάλτσμπουργκ 11 εκατ. Ντιαμάντι, Τζιλαρντίνο, Ρομπίνιο... Σχεδιάστηκε μια ομάδα για να σαρώσει το ασιατικό Champions League.

Η Αλ Αχλί από τα Ηνωμένα Αραβικα Εμιράτα δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτή την οικονομική δύναμη και η δεύτερη κούπα ήταν γεγονός! Η ομάδα παραχώρησε τον Ελκεσον στην ανταγωνίστρια Shanghai SIPG, έτσι ώστε να μεγαλώσει ο ανταγωνισμός εντός των τειχών. Ομως ο αντικαταστάτης του είναι ο Τζάκσον Μαρτίνες!

 

Τελευταία Νέα