Ουμάρ Νιάς: Το νέο όπλο της Έβερτον

Ουμάρ Νιάς: Το νέο όπλο της Έβερτον

Gazzetta team
Ουμάρ Νιάς: Το νέο όπλο της Έβερτον

bet365

Ο Michael Yokhin γράφει για τον Ουμάρ Νιάς, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Έβερτον.

Τη στιγμή που η Λοκομοτίβ έκανε την έκπληξη και βρισκόταν στην κούρσα του τίτλου στη Ρωσία και τα πήγαινε πολύ καλά στην Ευρώπη, ένας παίκτης ξεχώριζε περισσότερο από όλους. Η φόρμα του Νιάς στο 2015 ήταν εκπληκτική και η μεταγραφή του στην Premier League φυσική εξέλιξη.

Ο Σενεγαλέζος είχε 8 γκολ και 6 ασίστ μέχρι τώρα στη σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι είχε άμεση συμμετοχή σχεδόν στα μισά γκολ της Λοκομοτίβ. Η συμβολή και στην Ευρώπη ήταν πολύ σημαντική, καθώς είχε 4 γκολ και 2 ασίστ, οδηγώντας τους Μοσχοβίτες στην πρόκριση.

Η εξέλιξη του Νιάς δεν ακολούθησε το «τυπικό» μονοπάτι, καθώς ήταν άγνωστος πριν από δύο χρόνια. Ο Σενεγαλέζος αποφάσισε από μικρός να παίζει ποδόσφαιρο, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του και δούλεψε πολύ σκληρά, για να πάρει μία ευκαιρία στην Ουακάμ, την ομάδα της περιοχής όπου μεγάλωσε. Ο Νιάς την είχε βοηθήσει να πάρει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία και ήταν ο καλύτερος παίκτης της, όταν βρέθηκε από το πουθενά στην κορυφή το 2011, παίζοντας στα άκρα της επίθεσης.

Niasse

Έτσι, έφτασε μέχρι την Μπραν. Οι Νορβηγοί έψαχναν για έναν ακραίο και τον απέκτησαν με τη μορφή δανεισμού. Οι τραυματισμοί, όμως, και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να προσαρμοστεί τον απέτρεψαν από το να αφήσει το σημάδι του και γρήγορα επέστρεψε στην πατρίδα του.

Γι’ αυτό και οι οπαδοί της Ακισάρ δεν είχαν και πολλές απαιτήσεις, όταν ο Νιάς αντικατέστησε τον Γκέκα το 2013. Παρόλα αυτά, τους περίμενε μεγάλη έκπληξη. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός ξεδίπλωσε το ταλέντο του στην Τουρκία και στην πρώτη του σεζόν είχε 15 γκολ και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Το καλοκαίρι του 2014 ήρθε η μεταγραφή στην Λοκομοτίβ για 5,5 εκατ. ευρώ, όμως η πρώτη του σεζόν ήταν απογοητευτική. Ο Νιάς δεν κατάφερε να έχει τον αντίκτυπο του Εντόι στους Μοσχοβίτες, που γρήγορα προχώρησαν στην απόκτηση του Σκουλέτιτς. Μόνο όταν ο Τσερέβτσενκο αντικατέστησε τον Μπόζοβιτς στον πάγκο τον περασμένο Μάιο, ο Νιάς βρήκε τον εαυτό του και σκόραρε το κρίσιμο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου.

Πέρυσι, είχε ξεκινήσει μόλις 8 φορές και ζήτησε να φύγει το καλοκαίρι, με τον πρώην τεχνικό του στην Ακισάρ, Χαμζάογλου, να είναι πρόθυμος να τον πάρει μαζί του στην Γαλατάσαραϊ. Ο Τσερέβτσενκο, όμως, τον έπεισε να μείνει, εξηγώντας ότι την επόμενη σεζόν θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο τελευταίος κράτησε τον λόγο του και ο Νιάς έκανε πράγματα και θαύματα.

Δυνατά σημεία

Είναι πολύ γρήγορος και δεδομένα έχει τον ρυθμό, που απαιτείται στην Premier League. Είναι δυνατός και δε φοβάται να πάει στο ένας εναντίον ενός. Παίζει το ίδιο καλά εντός και εκτός περιοχής και μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, καθώς στο ξεκίνημα της καριέρας του έπαιζε στα άκρα, κάτι που τώρα τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Ένα από τα σημαντικότερα προσόντα του είναι ότι δεν είναι ατομιστής. Κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των ασίστ, που έχει μοιράσει στην καριέρα του. Πρεσάρει ψηλά και είναι σίγουρα μοντέρνος επιθετικός.

OUMAR NIASSE | Goals, Skills, Assists | Lokomotiv Moscow | 2015/2016 (HD)

Αδυναμίες

Η πρώτη… χτυπητή είναι το αριστερό του πόδι, με το οποίο αποφεύγει να τελειώνει τις φάσεις. Τις περισσότερες φορές, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλει, εκνευρίζεται εύκολα και χάνει την συγκέντρωσή του. Η μεγαλύτερη, όμως, σε σχέση με την Premier League είναι η απειρία του.

Δεν είναι εύκολο να κρίνεις έναν 25χρονο με 1,5 καλή σεζόν σε Τουρκία και Ρωσία. Ο Νιάς δεν έπαιξε απέναντι σε πολλούς αμυντικούς παγκόσμιας κλάσης στην καριέρα του. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες που αντιμετώπισε. Δεν έχει παίξει στο Champions League, ενώ έχει μόλις 4 συμμετοχές με τη Σενεγάλη.

Niasse stretch

Είπαν

«Ο Νιάς είναι πολύ καλός παίκτης και δεν είμαι καθόλου έκπληκτος με το ενδιαφέρον για εκείνον», είπε ο τεχνικός της Λοκομοτίβ Μόσχας. Ίγκορ Τσερέβτσενκο. «Δεν περίμενα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο φέτος. Πάντα ονειρευόταν να παίξει στην Premier League», επιβεβαίωσε ο συμπαίκτης του και αρχηγός της «ατμομηχανής», Αλεξάντρ Σαμέντοβ.

Ξέρατε ότι…

Ο Νιάς αποκάλυψε ότι ομάδες από την Αγγλία το είχαν στη λίστα τους από την περίοδο, που αγωνιζόταν στην Τουρκία. «Scouts της Τσέλσι είχαν έρθει να με δουν τέσσερις φορές και της Τότεναμ έξι, πριν πάρω μεταγραφή στην Λοκομοτίβ». Πριν λίγες εβδομάδες, μάλιστα, είχε πει ότι η Τσέλσι είναι πολύ κοντά στο να κάνει πρόταση για την απόκτησή του.

«Ο Μουρίνιο με ήθελε, όμως δυστυχώς απολύθηκε. Προσπαθώ να μείνω συγκεντρωμένος. Αν είχε έρθει συγκεκριμένη πρόταση, τότε πιθανότατα θα άφηνα την Λοκομοτίβ», είχε τονίσει. Τελικά, η πρόταση ήρθε, όμως δεν ήταν από την Τσέλσι. Και η αλήθεια είναι ότι εκείνος δεν το σκέφτηκε και πολύ πριν πει το «ναι» στην Έβερτον… Ο Νιάς αναμένεται να είναι μία αναβάθμιση σε σχέση με τον Κονέ. Αν ο τελευταίος έχει προσφέρει πολλές λύσεις, τότε είναι δεδομένο ότι θα τα καταφέρει και ο Σενεγαλέζος. Είτε ανοίγοντας εκείνος χώρο στον Λουκάκου είτε το αντίθετο.

 

Τελευταία Νέα