Τι αλλάζει ο Πεπ σε Σίτι και Πρέμιερ Λιγκ

Τι αλλάζει ο Πεπ σε Σίτι και Πρέμιερ Λιγκ

Τι αλλάζει ο Πεπ σε Σίτι και Πρέμιερ Λιγκ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει στη νέα του ομάδα, αλλά και στο αγγλικό πρωτάθλημα ο Πεπ Γκουαρντιόλα με την άφιξή του το ερχόμενο καλοκαίρι στο Νησί.

Όταν πριν από τρία χρόνια η Μπάγερν ανακοίνωνε την πρόσληψη του Πεπ Γκουαρντιόλα από το καλοκαίρι του 2013 και μετά, άπαντες πίστευαν πως η δυναστεία της Μπαρτσελόνα «μετακόμιζε» στο Μόναχο. Μία άποψη που ενισχύθηκε, όταν στο τέλος της σεζόν οι «Βαυαροί» σήκωσαν το Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα ο Ισπανός να αναλάβει μία ομάδα, που ήταν εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τρία χρόνια μετά, όλα είναι διαφορετικά. Ο Γκουαρντιόλα φεύγει σχεδόν σαν αποτυχημένος από τη Γερμανία, αφού οι εγχώριοι τίτλοι δεν αρκούν στην Μπάγερν (εκτός κι αν κατακτήσει φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ) και μετακομίζει σε μία ομάδα με άλλα δεδομένα. Η Μάντσεστερ Σίτι δε θα διαθέτει το ειδικό βάρος της φανέλας της Μπαρτσελόνα ή της Μπάγερν, ενώ το αγγλικό πρωτάθλημα διαφέρει κατά πολύ, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο στον πλανήτη. Τι θα καταφέρει να κάνει ο Πεπ στο νέο του βήμα και ποιες αλλαγές θα επιφέρει στην Μάντσεστερ Σίτι και στην Πρέμιερ Λιγκ η έλευσή του στην Αγγλία;

Η μάχη των πάγκων

Όσοι είναι λάτρεις των ‘‘mind games’’ ανάμεσα στους προπονητές, τότε μάλλον είναι χαρούμενοι με την επικείμενη άφιξη του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Αγγλία. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τι γινόταν την περίοδο που ο Ισπανός καθόταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν ο ‘‘Special One’’ βρίσκεται του χρόνου στην Πρέμιερ Λιγκ και συγκεκριμένα στη Γιουνάιτεντ, τότε τα ντέρμπι του Μάντσεστερ αποκτούν ένα επιπλέον ενδιαφέρον.

Όμως δεν αναμένεται ενδιαφέρουσα μόνο η μονομαχία Πεπ-Ζοσέ. Μέχρι πριν λίγους μήνες στο ‘‘Klassiker’’ της Γερμανίας ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ, ο Γκουαρντιόλα ήταν αντιμέτωπος με τον Γιούργκεν Κλοπ. Από του χρόνου οι δυο τους θα είναι αντίπαλοι στο Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ. Αν, μάλιστα, προστεθεί στην Πρέμιερ Λιγκ ο Ντιέγκο Σιμεόνε (ακούγεται για Τσέλσι) και με δεδομένη (;) την παρουσία του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ, τότε η μάχη των πάγκων στην Πρέμιερ Λιγκ αναμένεται... καυτή.

Η αξιοποίηση της ακαδημίας

Όταν ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου προέρχεται από τη «Μασία», τότε είναι δεδομένο πως δίνει μεγάλο βάρος στη δουλειά, που γίνεται στην ακαδημία. Ο ίδιος ξέρει πόσο σημαντική είναι η δεύτερη ομάδα ενός συλλόγου, όχι μόνο επειδή είχε προπονήσει την Μπαρτσελόνα Β’ για μία σεζόν, αλλά κυρίως γιατί αργότερα είχε την τύχη να συνεργαστεί με παίκτες, όπως ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Ινιέστα, οι οποίοι προέρχονται – επίσης - από τις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα».

Ήδη η Μάντσεστερ Σίτι έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, ρίχνοντας πολλά λεφτά για να ανεβάσει το επίπεδο των ακαδημιών της. Στόχος των «πολιτών», πλέον, δεν είναι μόνο να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για να αποκτούν «έτοιμους» παίκτες, αλλά να δημιουργούν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές. Και σίγουρα η άφιξη του Γκουαρντιόλα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο 45χρονος τεχνικός θα βοηθήσει με την τεχνογνωσία του. Και όσοι «εκκολαπτόμενοι» αστέρες καταφέρουν να αντιληφθούν τη φιλοσοφία του Ισπανού προπονητή, τότε μπορούν να εξελιχθούν δίπλα του, ακόμη κι αν δεν είναι επιπέδου Μέσι. Σε αυτό κάτι παραπάνω ξέρουν ο Μπουσκέτς ή ο Πέδρο.

Το υπάρχον ρόστερ

Σίγουρα κάποιοι νυν ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι αισθάνονται άβολα, μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ κάποιοι άλλοι μάλλον... πέταξαν από τη χαρά τους. Αυτό συμβαίνει με εκείνους που φαίνεται να ταιριάζουν στην αγωνιστική φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα. Ο Ντε Μπρόινε, ο Αγουέρο και ο Νταβίντ Σίλβα είναι παίκτες... κοπής Πεπ. Δεν έχουν βαριά κορμιά και είναι τεχνίτες.

Αντίθετα, στην κατηγορία των... λυπημένων ανήκει σίγουρα ο Γιάγια Τουρέ. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο μάνατζέρ του Ιβοριανού, Ντμίτρι Σέλουκ, είχε δηλώσει πως «ακόμη και ο παππούς μου θα έπαιρνε πρωτάθλημα με την Μπάγερν και την Μπαρτσελόνα. Θέλω να δω αν ο Γκουαρντιόλα μπορούσε να κάνει πρωταθλήτρια μία ομάδα, που βρισκόταν στην 8η ή στην 9η θέση». Δηλώσεις που σίγουρα δε θα ήχησαν καλά στα αυτιά του Ισπανού προπονητή, όπως σίγουρη ήταν και η ενόχληση του Τουρέ, παλιότερα, για τον παραγκωνισμό του και μετέπειτα αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα ελέω... Μπουσκέτς.

Το μεταγραφικό πάρε-δώσε

Ακόμη όταν ήταν απλό σενάριο η μετακίνησή του στην Μάντσεστερ Σίτι, από το Etihad είχε «παρελάσει» η μισή Μπαρτσελόνα και η μισή Μπάγερν Μονάχου. Το γεγονός, μάλιστα, πως τα δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου αναφέρουν πως οι «Άραβες» προτίθενται να δαπανήσουν 150 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι έρχονται να ενισχύσουν τα εν λόγω σενάρια. Ο Νεϊμάρ πρόσφατα δήλωσε πως θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Γκουαρντιόλα, ενώ πάντοτε υπάρχει το ερώτημα, αν ο Λιονέλ Μέσι αγωνιστεί ποτέ σε άλλη ομάδα, εκτός από την Μπαρτσελόνα. Σίγουρα θα υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, σε μία ομάδα του Ισπανού προπονητή.

Το ίδιο ισχύει και με τους παίκτες της Μπάγερν. Ήδη ακούγονται τα ονόματα των Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Τόμας Μίλερ, όπως και του «πουλέν» του Γκουαρντιόλα, Τιάγκο Αλκάνταρα, ο οποίος πριν από 2,5 χρόνια τον είχε ακολουθήσει στο Μόναχο, φεύγοντας από την Μπαρτσελόνα. Τι από όλα αυτά μπορεί να γίνει είναι ακόμα άγνωστο, όμως είναι δεδομένο πως πολλοί ποδοσφαιριστές (είτε πρώην, είτε όχι) θα ήθελαν να αγωνιστούν υπό τις οδηγίες του Πεπ. Και ο ίδιος, όμως, θα ήθελε «δικούς του» παίκτες, ώστε στο ξεκίνημα να βαδίσουν μαζί στο δύσβατο μονοπάτι της Πρέμιερ Λιγκ.

Ζωντανεύει το «όνειρο» του Τσάμπιονς Λιγκ

Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε δύο φορές την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ στην Μπάγερν πήγε πριν από 2,5 χρόνια με πρωταρχικό στόχο, επίσης, το Τσάμπιονς Λιγκ. Με τους «Βαυαρούς» έχει στο υπόλοιπο της σεζόν την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο, πριν μετακομίσει στο Etihad.

Στο μεταξύ, κάθε χρόνο οι Άραβες ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι δαπανούν ένα... καράβι πετροδόλαρα, προκειμένου να δουν την ομάδα τους να προχωρά στο Τσάμπιονς Λιγκ και κάποια στιγμή να γίνεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Σίτι όχι μόνο δε φτάνει κοντά στην πηγή, αλλά όποτε περνάει από τους ομίλους (δεν τα καταφέρνει πάντα) αποκλείεται στους «16» από την πρώην ομάδα του Γκουαρντιόλα, την Μπαρτσελόνα. Η εξήγηση είναι πως στον όμιλο τερματίζει δεύτερη και στα νοκ-άουτ πέφτει πάνω σε «μεγαθήριο», ωστόσο φέτος έχει την ευκαιρία να προχωρήσει (στους 16 αντιμετωπίζει την Ντινάμο Κιέβου).

Πρωτάθλημα Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι έχει κατακτήσει και χωρίς τον Γκουαρντιόλα. Οι Άραβες τον επέλεξαν για να δώσει αυτό που έλειπε από την ομάδα τους τόσα χρόνια και δεν προχωρούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος του Πεπ, να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος προπονητής, που οδήγησε τους «πολίτες» στην κορυφή της Ευρώπης.

Νέα δυναμική στην Πρέμιερ Λιγκ

Και μόνο η προσωπικότητα του Ισπανού τεχνικού θα προσδώσει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στην Πρέμιερ Λιγκ. Ειδικά στο ξεκίνημά του στον πάγκο της Σίτι, άπαντες θα θέλουν να δουν τον τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας του Πεπ στα αγγλικά γήπεδα. Θα διατηρήσει το χαρακτηριστικό «τίκι-τάκα» ή θα προσαρμοστεί περισσότερο στο αγγλικό στυλ; Στην Μπάγερν το διαφοροποίησε λίγο, σε σχέση με την Μπαρτσελόνα, όμως οι βασικές αρχές του παιχνιδιού του έμειναν οι ίδιες. Στο πιο ανταγωνιστικό και σκληρό πρωτάθλημα του κόσμου, τι θα κάνει;

Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι αγγλικές ομάδες βρίσκονται αρκετά βήματα πίσω στον ανταγωνισμό, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Και συνήθως βλέπουν την πλάτη των ομάδων του Γκουαρντιόλα. Τώρα, όμως, που ο Ισπανός θα είναι εκείνος στην Αγγλία, τι θα γίνει; Σίγουρα, πάντως, ανθρωποι σαν τον Πεπ Γκουαρντιόλα μπορούν από μόνοι τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλων, ακόμη και των αντιπάλων.

 

Τελευταία Νέα