Η φανέλα του 1,4 δισεκατομμυρίου

Γιώργος Καραμάνος
Η φανέλα του 1,4 δισεκατομμυρίου

bet365

Η Ρεάλ πάει για το deal του αιώνα και το «FFT» παρουσιάζει τις 10 καλύτερες συμφωνίες μεταξύ ομάδων και εταιρειών αθλητικής ένδυσης.

Μόλις την Παρασκευή κυκλοφόρησε το απίστευτο deal που ετοιμάζεται να κλείσει η Ρεάλ με την adidas. Εάν τελικά πραγματοποιηθούν όσα ανέφεραν τα ισπανικά ΜΜΕ, οι Μαδριλένοι θα βάλουν στα ταμεία τους ένα πραγματικά ασύλληπτο ποσό για ποδοσφαιρική χορηγία. Τα 140 εκατ. ευρώ ετησίως είναι εξωπραγματικό νούμερο, καθώς σε βάθος 10ετίας η σούμα βγαίνει στο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα οι Μαδριλένοι θα μπορέσουν να παίξουν ακόμα μεγαλύτερη μπάλα σε οικονομικό επίπεδο και πλέον σε πρώτη φάση δεν θα έχουν αντίπαλο στο κομμάτι του σπόνσορα.

Τι συμβαίνει όμως τα άλλα μεγάλα club της Ευρώπης. Πόσα λιγότερα εισπράττουν από τις δικές τους συμφωνίες και τι μπορούν με τη σειρά τους να περιμένουν από τις μελλοντικές αναπροσαρμογές; Το βέβαιο είναι τα νούμερα ανεβαίνουν και η λογική ορίζει ότι στο εγγύς ή λίγο απώτερο μέλλον οι κορυφαίες ομάδες θα ακολουθήσουν τον πλούσιο δρόμο που ανοίγουν οι Μερένγκες...


2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μέχρι να σκάσει η είδηση για τη Ρεάλ, η Γιουνάιτεντ ήταν εκείνη που είχε κάνει μπαμ σε αυτή την ιστορία με τις εταιρείες ένδυσης. Οι Κόκκινοι Διάβολοι υπέγραψαν το 2014 με την adidas για 11 χρόνια με 98 εκατ. ετησίως, δηλαδή ήταν οι πρώτοι που ξεπέρασαν στο σύνολο το ένα δισεκατομμύριο (1,078).


3. Μπάγερν
Οι Βαυαροί έκαναν ένα τρομερό deal σε επίπεδο συνολικών χρημάτων. Μόνο που η δική τους συμφωνία με την adidas που έγινε πέρσι, έχει 15ετή διάρκεια και σε αυτό το διάστημα το ποσό που θα εισπράξουν, θα είναι το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 80 ετησίως.


4. Αρσεναλ
Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση που στην 10άδα εμφανίζεται η puma. Η συμφωνία με την Αρσεναλ είναι για πέντε χρόνια και τέθηκε σε ισχύ το 2013. Τα χρήματα εδώ είναι λίγα. Ετησίως τα 39 εκατ. ευρώ δεν είναι καθόλου άσχημα, αλλά στο σύνολο της συμφωνίας δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. (195). Αυτό σημαίνει βέβαια ότι σύντομα οι Κανονιέρηδες θα ετοιμάζονται για πιο μεγάλο πακέτο.


5.Τσέλσι
Για κάθε χρόνο συμβολαίου και η Τσέλσι ακριβώς τα ίδια με την Αρσεναλ θα λαμβάνει. Μόνο που οι Μπλε με την adidas έχουν υπογράψει σε 10ετές πλαίσιο. Ετσι το σύνολο τους διπλασιάζεται (290 εκατ.), μα επειδή έγινε το 2013, θα πρέπει να περιμένουν έως το 2013 για κάτι καλύτερο.


6. Μπαρτσελόνα
Η μία από τις δύο εμφανίσεις της nike στην 10άδα έρχεται με τη Μπάρτσα. Εδώ επίσης σε σχέση με τη Ρεάλ τα χρήματα μοιάζουν ψίχουλα. Βέβαια τα 32 εκατ. ευρώ το χρόνο όταν τα πήραν το 2008, έμοιαζαν πάρα πολλά. Το 2018 ολοκληρώνεται η συμφωνία των 320 εκατ. και τότε η λογική ορίζει ότι οι Μπλαουγκράνα θα πάνε για κάποιο τεράστιο κόλπο.


7. Λίβερπουλ
Εδώ έχουμε την μεγαλύτερη έκπληξη. Η φανέλα της Λίβερπουλ δεν ετοιμάζεται από τις πλέον γνωστές φίρμες, μα από την warrior. Οι Κόκκινοι υπέγραψαν το 2012 εξαετές συμβόλαιο με απολαβές 32 εκατ. το χρόνο. Δηλαδή θα λάβουν 192 εκατ. στο σύνολο και σύντομα θα επαναδιαπραγματευτούν με ορίζοντας προς τα πάνω.


8. Γιουβέντους
Η Γιούβε έχει την καλύτερη συμφωνία από τις ιταλικές ομάδες. Με 26 εκατ. ευρώ από την adidas για κάθε ένα από τα οκτώ χρόνια, ξεπερνάει στο σύνολο τα 200 εκατ. (208). Για κάτι καλύτερο θα πρέπει να περιμένει ακόμα αρκετά έως το 2021.


9. Μίλαν
Λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται η Μίλαν. Και εκείνη με την adidas τα έχει βρει, αλλά είναι λίγο πιο ριγμένη από τη Γιούβε τόσο σε ποσό όσο και σε διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης. Οι Ροσονέρι από το 2013 και έως το 2013 εισπράττουν 23 εκατ. ετησίως, δηλαδή 230 συνολικά.


10. Παρί Σεν Ζερμέν
Η φανέλα της Πρί δεν είναι βαριά. Ωστόσο, τα ονόματα που τη φορούν τα τελευταία χρόνια, την έχουν φέρει στο προσκήνιο. Κάπως έτι λοιπόν οι Παριζιάνοι βρέθηκαν με συμβόλαιο με τη nike αξίας 253 εκατ. ευρώ. Παίρνουν δηλαδή 23 εκατ. ετησίως από το 2014 έως και το 2025. Θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμα.


Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα