Τουράν: Ο κρυφός άσος του Λουίς Ενρίκε

Τουράν: Ο κρυφός άσος του Λουίς Ενρίκε

Gazzetta team
Τουράν: Ο κρυφός άσος του Λουίς Ενρίκε

bet365

Ο Michael Cox γράφει για τις έξτρα επιλογές που προσφέρει στον Λουίς Ενρίκε ο Αρντά Τουράν.

Πριν το μεγάλο παιχνίδι με την Ατλέτικο, ο Λουίς Ενρίκε θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον άσο στο μανίκι του. Μετά από αναμονή μισής σεζόν, ο Αρντά Τουράν είναι πανέτοιμος και ήδη τα πηγαίνει περίφημα. Ο Τούρκος έκανε το ντεμπούτο του πριν λίγες ημέρες, παρά το γεγονός ότι είχε αποκτηθεί το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας της τιμωρίας του συλλόγου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι σαν χειμερινή μεταγραφή, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο έτοιμος, καθώς δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Ο Τουράν προπονείται με την Μπαρτσελόνα εδώ και 5 μήνες και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι από τις πρώτες του εμφανίσεις έκανε τη διαφορά.

Ο Τουράν δεν είναι ο «τυπικός» παίκτης της Μπαρτσελόνα. Στην Ατλέτικο του Σιμεόνε είχε έναν παράξενο ρόλο: ήταν κάτι ανάμεσα σε εσωτερικό μέσο και εξτρέμ. Μπορούσε να αμυνθεί πολύ καλά σε ζώνη, αλλά και να κινηθεί διαγώνια επιθετικά, μόλις οι ροχιμπλάνκος ανακτούσαν την κατοχή. Ήταν καλός στα τάκλιν, εξαιρετικός στην ντρίμπλα και τέλειος για το transition της Ατλέτικο, που της έδωσε και τον τίτλο τη σεζόν 2013-14.

Η Μπαρτσελόνα είναι τελείως διαφορετική ομάδα. Για αρχή, δεν υπάρχει τυπικός εξτρέμ στο 4-3-3 και αυτό σίγουρα δε θα αλλάξει με την παρουσία του Τουράν. Έτσι, μπορεί να παίξει σε δύο ρόλους: είτε να είναι ένας από τους 3 του άξονα είτε ένας από την 3άδα της επίθεσης. Απέναντι στην Μάλαγα έκανε και τα δύο και ήταν από τους καλύτερους των Καταλανών.

Σε σχέση με τις δύο επιλογές που έχει η Μπαρτσελόνα, για να τον εκμεταλλευτεί, ο Τουράν φέρνει κάτι καινούριο και στις δύο περιπτώσεις. Ξεκινώντας δεξιά στην 3άδα της μεσαίας γραμμής, ήταν εμφανές πόσο συχνά έβγαινε στη γραμμή. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην Μπαρτσελόνα, όμως ο Ράκιτιτς δεν είναι το ίδιο καλός σε αυτό. Ο Τουράν νιώθει πολύ άνετα στα άκρα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι ο Μέσι, παίζοντας στα δεξιά της επίθεσης, μπορεί να συγκλίνει χωρίς η Μπαρτσελόνα να χάσει το βάθος της.

Σε κάποιον βαθμό ο Ντάνι Άλβες μπορεί να καλύψει τον Αργεντίνο, όμως είναι λογικό ο Βραζιλιάνος να μην μπορεί να κάνει αυτά που έκανε πριν από 5 χρόνια (ξεκουράστηκε, μάλιστα, στο παιχνίδι με την Μάλαγα, με τον Βιδάλ να παίρνει τη θέση του). Ο Λουίς Ενρίκε έμοιαζε να θέλει μία πιο ισορροπημένη μεσαία γραμμή και πιο ανοιχτή. Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Τουράν έπαιξε σχεδόν μόνιμα στα πλάγια, με τον Μέσι περισσότερο ως 10άρι σε κάτι σαν 4-2-3-1.

Το πιο εντυπωσιακό της εμφάνισης του Τουράν στο Rosaleda ήταν η ικανότητά του να κρατάει μπάλα. Σε ένα παιχνίδι που η Μπαρτσελόνα δεν έκανε το γνωστό της passing game, έχοντας αρκετά προβλήματα, ο Τούρκος έχασε μόλις μία φορά την μπάλα.

Στο δεύτερο μέρος, η Μπαρτσελόνα βρέθηκε ξανά μπροστά στο σκορ και ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε ότι θα έπρεπε να αλλάξει λίγο το σύστημα. Έτσι, έβαλε τον Ράκιτιτς στον ρόλο του Τουράν και ο τελευταίος πέρασε στα άκρα στη θέση του Μουνίρ. Αυτό στην ουσία έδωσε στην Μπαρτσελόνα έναν έξτρα παίκτη στη μεσαία γραμμή, κάτι που τη βοήθησε να κυριαρχήσει στο κέντρο.

Ένας παίκτης, που μπορεί να παίξει σε διάφορους ρόλους, είναι πολύ σημαντικός για την Μπαρτσελόνα (ο Γκουαρδιόλα συνήθιζε να χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο τον Ινιέστα στα μεγάλα ματς). Στον Ινιέστα, όμως, δεν αρέσει να παίζει στην επίθεση, ενώ ο Τουράν το κάνει και, μάλιστα, πολύ καλύτερα σε σχέση με τον Σέρζι Ρομπέρτο.

Μένει να δούμε αν ο Τουράν θα μπορέσει να πάρει φανέλα βασικού στην Μπαρτσελόνα. Είναι δεδομένο ότι θα τον δούμε αρκετές φορές στην 11άδα λόγω rotation, όμως σε περιπτώσεις σε διαφορετικούς ρόλους. Αν συνεχίσει ανάλογες εμφανίσεις, όπως εκείνη στο παιχνίδι με την Μάλαγα, τότε Ράκιτιτς και Ινιέστα θα πρέπει να βελτιωθούν, για να τον συναγωνιστούν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα