Η αχίλλειος πτέρνα της Λίβερπουλ

Η αχίλλειος πτέρνα της Λίβερπουλ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η αχίλλειος πτέρνα της Λίβερπουλ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής βλέπει τα τελευταία γκολ της Λίβερπουλ και γράφει για το μεγάλο πρόβλημα των Ρεντς και την ατυχία του Κλοπ.

Πριν από τρία χρόνια, απεσταλμένος της αγγλικής έκδοσης του FourFourTwo είχε παρακολουθήσει από κοντά την χειμερινή προετοιμασία της Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ. Το περίφημο gegenpressing του Γερμανού είχε γίνει κτήμα στους Βεστφαλούς και ο αρχηγός Σεμπάστιαν Κελ εξηγούσε: «Στα αρχικά στάδια, ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να δώσει το σύνθημα για να ξεκινήσει το counter-press, αλλά όσο ο καιρός περνά χρειάζεσαι όλο και λιγότερα συνθήματα γιατί ο καθένας αναπτύσσει ένα φυσικό ένστικτο. Χρειάζεσαι ένα συγκεκριμένο τύπο ποδοσφαιριστών για αυτό το στιλ. Το παιχνίδι γίνεται πολύ έντονο, οπότε χρειάζεσαι παίκτες που όχι μόνο κατέχουν υψηλό επίπεδο τακτικής κατανόησης, αλλά επίσης είναι πρόθυμοι να τρέχουν συνεχώς και να κυνηγούν την μπάλα».

Ήταν, λοιπόν, δεδομένο, ότι από τη στιγμή που «κληρονόμησε» το ρόστερ της Λίβερπουλ χωρίς χρόνο για προετοιμασία θα υπήρχαν δυσκολίες και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσαρμοστεί είτε το υπάρχον ρόστερ στις απαιτήσεις του, είτε να προστεθούν οι ποδοσφαιριστές που θα ταίριαζαν περισσότερο σε αυτές. Από την αρχή οι Ρεντς έδειξαν να βγάζουν σταδιακά στο γήπεδο τα βασικά «θέλω» του Γερμανού και κυρίως την πίεση και την γρήγορη επανάκτηση της μπάλας. Ο Κλοπ ποντάρει πολλά στην προετοιμασία και στην συνοχή, προκειμένου να γίνουν κτήμα οι κινήσεις και να αυτοματοποιηθεί η συνεννόηση και η εφαρμογή του gegenpressing.

Είναι δεδομένο ότι η Λίβερπουλ δέχεται εύκολα γκολ. Αυτά όμως δεν ευθύνονται τόσο στα κενά που αφήνει η ομαδική πίεση, αλλά στην «τρύπα» που επικρατεί στο κέντρο της άμυνας, με ευθύνη προφανώς και του τερματοφύλακα. Σύμπτωση επαναλβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και οι αντιδράσεις των Ρεντς τον τελευταίο καιρό στα κόρνερ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. «Συνήθως αμυνόμαστε στους σωστούς χώρους, παίζουμε ποδόσφαιρο στους σωστούς χώρους, δημιουργούμε ευκαιρίες στους σωστούς χώρους, αποδίδουμε καλό ποδόσφαιρο στο τελευταίο 1/3. Αμυνθήκαμε καλά στα τελευταία ματς, όμως δεχθήκαμε πολλά γκολ. Δεν νομίζω ότι η Νόριτς είχε πολλές τελικές που δεν προήλθαν από στημένα. Ήταν το ίδιο με την Άρσεναλ», παραδέχθηκε ο Κλοπ.

Οι Times κυκλοφόρησαν ένα video με γκολ από στημένα που έχει δεχθεί ο Μινολιέ. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά. Στο γκολ του Νταν απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας το λάθος είναι της άμυνας, με τον παίκτης των Λονδρέζων να παίρνει κεφαλιά, να αποκρούει ο Μινολιέ και στη συνέχεια ο συμπαίκτης του ανενόχλητος μέσα στο σώματα να παίρνει νέα κεφαλιά για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Με τη Γουέστ Μπρομ, το λάθος είναι το Μινολιέ στο πρώτο γκολ από στημένο, ενώ στο δεύτερο, στο πρώτο δοκάρι, ο αμυντικός χάνει τον παίκτη του. Απέναντι στη Γουότφορντ ο κίπερ χάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια και στο ματς με την Άρσεναλ o Βέλγος βλέπει τον Ζιρού να την ακουμπάει ελάχιστα για να του την περάσει κάτω από τα πόδια. Το ματς με τη Γιουνάιτεντ όμως είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Ο Μάτα σεντράρει μετά από εκτέλεση κόρνερ με πάσα. Ο Φελαϊνί πηδάει με τρεις αντιπάλους για να τους νικήσει και να στείλει τη μπάλα στο δοκάρι. Και στη συνέχεια ο Ρούνεϊ, με πάρα πολύ χώρο τριγύρω του δεδομένης της φάσης, εκτελεί.

Ακολουθεί η αναμέτρηση με τη Νόριτς, οι παίκτες της οποίας παίζουν βόλεϊ στην περιοχή. Οι Ρεντς αδυνατούν να να διώξουν και ο Μποκανί με τον Σακό κολλημένο πάνω του κατεβάζει τη μπάλα στο ύψος της περιοχής και με τακούνι τη στέλνει στα δίχτυα, κάτω από τα πόδια του Γάλλου. Και τα 4 γκολ των «Καναρινιών» είχαν ανάλογη αφετηρία.

Η συνεννόηση ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και τον τερματοφύλακα είναι τραγική, όπως και το timing στις αντιδράσεις. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει δεχθεί πσοστιαία περισσότερα γκολ από κόρνερ, αφού το παθητικό των Μέρσεϊσαϊντερς φτάνει το 40.6%! Συνολικά, έχει μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα μετά από στημένη φάση 13 φορές. Μόνο η Μπόρνμουθ (15) και η Νόριτς (14) είναι σε χειρότερη μοίρα, όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς.

Η κατάταξη των ομάδων ανάλογα με το ποσοστό των γκολ που έχουν δεχθεί από στημένα (Πηγή: Mirror)

Προφανώς, το πρόβλημα είναι απόλυτα ορατό και στο εσωτερικό της ομάδας, μιας και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Κλοπ έκανε έκτακτη σύσκεψη με τους παίκτες του για να τους αναλύσει το πρόβλημα των στημένων πριν τον επαναληπτικό με τη Στόουκ την ώρα που δημόσια δήλωσε: «Είναι προφανές ότι δεν διαχειριζόμαστε τα στημένα καλά». Ακόμα κι αν δεν δεχθούν γκολ με αυτόν τον τρόπο από τους Πότερς, όμως, είναι ένα θέμα που εξελίσσεται σε σημαντικό βραχνά.

Σίγουρα, παίζει ρόλο και η τύχη. Ο Κλοπ το εξήγησε: «Έπρεπε να αλλάξουμε τους κεντρικούς αμυντικούς μας σε μια περίοδο που συνήθως δεν αλλάζεις σέντερ μπακ. Ο Ντέγιαν Λόβρεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Μάρτιν Σκρτελ επίσης. Μετά ο Μαμαντού Σακό τραυματίστηκε και στη συνέχεια επέστρεψε. Ο Κόλο Τουρέ έπρεπε να παίζει συνέχεια και αυτό δεν ήταν το ιδανικό. Πάντα πρέπει να λύνουμε προβλήματα. Η σταθερότητα είναι εφικτή μόνο με τακτοποιημένη 11άδα». Δεν είναι εύκολο με τόσο λίγο χρόνο μεταξύ των παιχνιδιών και με τους τραυματισμούς να προστατευτεί η αχίλλειος πτέρνα των στημένων και να επέλθει η σταθερότητα. Κι αυτό παραμένει ελαφρυντικό για τον Κλοπ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.