Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Ενας γάμος που έμελλε να γίνει

Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Ενας γάμος που έμελλε να γίνει

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Ενας γάμος που έμελλε να γίνει

bet365

Ο Ζοσέ Μουρίνιο επέλεξε σε ποια ομάδα θέλει να συνεχίσει την καριέρα του και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Special One και την Μάντεσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Κοιτάζω τον Ζοσέ και με βλέπω σε πολλά πράγματα της συμπεριφοράς του. Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξαιρετική και πολύ δυνατή προσωπικότητά του, χαρακτηριστικό των ηγετών». Οταν ο Αλεξ Φέργκιουσον έλεγε αυτά τα λόγια δεν μπορούσε να υποσχεθεί στον Μουρίνιο τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού ακόμα δεν είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του. Αποχωρώντας, ο Σκωτσέζος δεν κατάφερε να πάρει στο Old Trafford τα ονόματα που ήταν πάνω-πάνω στη λίστα του, ο Ντέιβιντ Μόγιες βρέθηκε να είναι ο εκλεκτός για να αποτύχει γρήγορα και ο Φαν Γκααλ σε δύο χρόνια δεν μπόρεσε να παρουσιάσει εξέλιξη. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Σερ Αλεξ ίσως έχει την ευκαιρία να βλέπει πιο συχνά το φιλαράκι του και να μοιράζονται ένα μπουκάλι κρασί Barca Velha αφού μια σειρά γεγονότων φέρνει τον Πορτογάλο κοντά σε μια δουλειά την οποία ήθελε από παλιά...

Επιστρέφοντας στην Premier League ο Μουρίνιο έγινε ο ίδιος και έκανε τους οπαδούς της Τσέλσι happy με έναν ακόμα τίτλο πρωταθλητή όμως η συνέχεια κάθε άλλο παρά ανάλογη ήταν. Εχοντας δηλώσει ότι θέλει να μείνει στο Stamford Bridge για δέκα χρόνια, ο Ζοσέ δεν θα μπορούσε ούτε να φανταστεί πόσο σύντομη θα είναι η δεύτερη θητεία του στο Stamford Bridge. Η ανοικτή σύγκρουση με τους παίκτες έφερε πορεία υποβιβασμού και μαζί νέα απομάκρυνση του από το κλαμπ του δυτικού Λονδίνου.

Μόλις τρεις μήνες μετά, όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά και ο Special One έχει ήδη αποφασίσει ότι θέλει ο επόμενος σταθμός της καριέρας του να είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Δεν περνάει από το μυαλό κανενός ότι ένας προπονητής όπως είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο στέλνει επιστολές σε συλλόγους για να ζητήσει δουλειά. Είναι γελοίο και απόλυτη ανοησία». Ο μάνατζέρ του, Ζόρζε Μέντες, έσπευσε να διαψεύσει το κοινό ρεπορτάζ των Independent και ESPN για έκθεση 6 σελίδων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινό ενδιαφέρον.

Εχοντας καταφέρει στην πρώτη του χρονιά να πιάσει τον στόχο της εξόδου στο Champions League, ο Φαν Χααλ δεν μπόρεσε να χτίσει πάνω σε αυτό και αντίθετα φέτος οι Κόκκινοι Διάβολοι σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Τα δύο τελευταία καλοκαίρια από τα ταμεία έφυγαν 285 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, όμως η Γιουνάιτεντ ύστερα από 23 αγωνιστικές έχει τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή (37) επί εποχής Premier League με 3 λιγότερους από εκείνη του Μόγιες στο αντίστοιχο σημείο.

Και να ήταν μόνο αυτό. Το σύνολο που του Ολλανδού είναι το 4ο χειρότερο σε δημιουργία ευκαιριών (182) στην PL μετά τις Γουέστ Μπρομ, Νόριτς, Σάντερλαντ, έχει βάλει τον... απίστευτο αριθμό των 2 γκολ σε πρώτο μέρος εντός έδρας και δεν έχει σκοράρει καν στα 6 από τα τελευταία 11 ματς στο Old Trafford. Τα 35 σουτ on-target εντός την βάζουν επίσης στην τελευταία θέση της λίστας. Σε μια ομάδα παραδοσιακά επιθετική, όλα αυτά τα απίστευτα πέρα από το πρεστίζ πλήττουν την Γιουνάιτεντ και στον καθρέφτη της βαθμολογίας, καθώς βρίσκεται στο -10 από την πρωτοπόρο, Λέστερ και το -5 από το Champions League.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν μπορούμε να δώσουμε στους οπαδούς αυτά που περιμένουν. Εχουν προσδοκίες από εμένα, δεν μπορώ να τις κάνω πράξη, είμαι πολύ απογοητευμένος». Παρότι ο πρώην coach των Αγιαξ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου παραδέχεται ότι έχει άσχημα αποτελέσματα, αυτά δεν είναι το πρώτο κριτήριο για τον άνθρωπο που θα τον διαθεχθεί. Οπως και όταν ο Φέργκιουσον αποχωρούσε, έτσι και τώρα, υπάρχουν άνθρωποι σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στους Κόκκινους Διαβόλους που δεν θέλουν τον Μουρίνιο για τρεις λόγους.

Κόντρες προς πάσα κατεύθυνση, αμυντικό στιλ παιχνιδιού και έλειψη ευκαιριών σε παίκτες από την ακαδημία αφαιρούν πόντους από τον Special One, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όπως παλιά. Αυτό γιατί ορισμένοι από τους διοικούντες την Γιουνάιτεντ φαίνονται πλέον πιο διαλακτικοί για την πρόσληψη του Πορτογάλου, ο οποίος με τη σειρά του αφήνει να διαρρεύσει ότι είναι αισιόδοξος για το ότι θα πάρει τη δουλειά. Και το Old Trafford δεν αποτελεί έναν ευκαιριακό προορισμό για τον Ζοσέ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ της El Pais.

Σύμφωνα με την έγκυρη ισπανική εφημερίδα, μετά την απόλυσή του από την Τσέλσι είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα σε πάγκο μεγάλης ομάδας αφού ο Φλορεντίνο Πέρεθ του τηλεφώνησε όταν αποφάσισε να απολύσει τον Ράφα Μπενίτεθ για να αναλάβει ξανά την Ρεάλ Μαδρίτης. Ομως ο Ζοσέ έκανε σαφές στον πρόεδρο των Merengues ότι θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι την Γιουνάιτεντ. Ούτως ή άλλως δεν θα πίεζε για κάτι άλλο αφού σέβεται απεριόριστα τον Φαν Xααλ, με τον οποίο συνεργάστηκε στα πρώτα βήματα της καριέρας του.

«Δεδομένης της επένδυσης που έγινε το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής έχουμε μια σεζόν κάτω των προσδοκιών». Οπως τόνισε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του κλαμπ και νυν μέλος του ΔΣ, Ντέιβιντ Τζιλ, οι Red Devils βρίσκονται μακριά από τους στόχους τους, όμως αυτό δεν αλλάζει τον σχεδιασμό τους. Ακόμα και αν μείνουν εκτός Champions League για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν τα έσοδα και το brand name για να προσελκύσουν παίκτες, οπότες δεν υπάρχει λόγος βιαστικών κινήσεων για τον αντικαταστάτη του Ολλανδού ο οποίος λογικά θα βγάλει τη σεζόν. «Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι, να εξετάσουμε τις επιλογές μας και να προχωρήσουμε».

Τα σημάδια δείχνουν ότι σε λίγους μήνες ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι πολύ πιθανό να πάρει μια δουλειά που ήταν γραφτό κάποια στιγμή να πάρει. Πέρα από την πρόκληση που αποτελεί για κάθε manager από μόνος του ο πάγκος του Old Trafford, o Πορτογάλος θα έχει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έξτρα κίνητρα. Να γίνει ο πρώτος προπονητής με τίτλο στην Premier League με δύο διαφορετικές ομάδες, να κατακτήσει το Champions League με τρίτη διαφορετική ομάδα όπως και να δείξει στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ότι για δεύτερη φορά έκανε λάθος...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης