Ο Πογκμπά και τα παπούτσια του Πίρλο

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Πογκμπά και τα παπούτσια του Πίρλο

bet365

Ο Θάνος Σαρρής διαβάζει τις δηλώσεις του Πίρλο και γράφει για τον Πολ Πογκμπά και το... win-win μέλλον της Γιουβέντους με την περίπτωσή του.

Έχει φορέσει 116 φορές τη φανέλα των Ατζούρι. Έχει περάσει από Ίντερ, Μίλαν, Γιούβε και μας έχει χαρίσει μερικές από τις ωραιότερες ποδοσφαιρικές στιγμές των τελευταίων χρόνων. Ο one of a kind Αντρέα Πίρλο ρωτήθηκε για το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει δει και η απάντησή του στη Gazzetta dello Sport αφορούσε έναν τους συμπαίκτες στον τελευταίο ευρωπαϊκό σταθμό του. «Ο Πογκμπά είναι ο καλύτερος νεαρός που έχω δει. Καταλάβαμε ότι ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής από την πρώτη του προπόνηση. Ήταν αδύνατος, αλλά τα πόδια του του επέτρεπαν να βρίσκεται παντού. Τώρα είναι μεγαλύτερος και ψηλότερος».

Το 2012, όταν ο νεαρός Γάλλος πήγε στο Τορίνο έχοντας θέσει απαγορευτικές για τη λογική του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον απαιτήσεις στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε έναν μέσο Παγκόσμιας κλάσης.Ύστερα, ακολούθησε το βραβείο του Golden Boy το 2013 και ο τίτλος του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Για την χρονιά εκείνη, ο Τζίτζι Μπουφόν είχε τονίσει ότι «δεν υπήρξε κανείς στον κόσμο που να ήταν καλύτερός του, συμπεριλαμβανομένων των Μέσι και Ρονάλντο». Παράλληλα, είχε χαρακτηρίσει την αποτυχία της Μάντσεστερ Σίτι να τον αγοράσει ως νίκη του ποδοσφαίρου. Ο Πογκμπά ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Serie A στη μάχη για τη «Χρυσή Μπάλα».

Σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο, το όνομά του ακούγεται επίσης για τις δύο «μεγάλες» της Ισπανίας. Στα 22 του, ο Πογκμπά έχει κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα Ιταλίας και ένα Κύπελλο, έχοντας μάλιστα ρόλο-κλειδί. Έχει αγωνιστεί στον τελικό του Champions League, έχει τεστάρει τις δυνάμεις του σε μεγάλες εθνικές διοργανώσεις. Μεγαλώνει ποδοσφαιρικά σε μια ομάδα που τον θρέφει για να γίνει το μεγάλο της αστέρι και στη μετάβαση αυτή βρήκε δίπλα του προσωπικότητες όπως ο Πίρλο και Μπουφόν, δούλεψε δίπλα στον «μαέστρο», τον Βιδάλ, τον Μαρκίζιο. Λογικό λοιπόν να έχει ήδη τη στάμπα του επόμενου world class που θα κουβαλήσει την ευθύνη του ηγέτη. Η Tuttosport τον είχε αποκαλέσει ως «Πλατινί της τρίτης χιλιετίας», ενώ η Gazzetta dello Sport τον είχε συγκρίνει με τον Κλαρκ Κεντ, τονίζοντας ότι έχει τη δύναμη να μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα. Στην ηλικία του, ο Πλατινί ήταν ακόμα στη Νανσί και ο Ζιντάν στη Μπορντό. Ίσως για αρκετούς παρατηρητές περνούν στο «ντούκου» τα όσα έχει καταφέρει για την ηλικία του. Όχι για τους ποδοσφαιράνθρωπους που τον ζουν από κοντά.

Ο Πογκμπά ξεκίνησε τη φετινή χρονιά... αλλού, όπως και όλη η Γιουβέντους. Βελτιώθηκε όμως μαζί της και κυρίως από τη στιγμή που επέστρεψε ο Μαρκίζιο, ανέβηκε ακόμα περισσότερο, έχοντας πίσω του την ασφάλεια του «Μικρού Πρίγκιπα». Δείχνει να έχει περισσότερο το μυαλό του μέσα στο κεφάλι του και να μένει προσηλωμένος τακτικά. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα οι στιγμές που κάνουν τον Αλέγκρι να... κλοτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του, όταν αντί να κάνει το απλό, επιλέγει το σύνθετο. Η μία επιτυχημένη ντρίμπλα συχνά φέρνει την απόπειρα μιας άλλης. Το κεφάλι μένει χαμηλά, αντί να ακολουθεί τις κινήσεις των συμπαικτών, η καθυστέρηση κάνει ένα κάθετο σπριντ να πάει χαμένο. Τα ατομικά χαρακτηριστικά του όμως είναι δεδομένα. Η ικανότητα με τη μπάλα, ο διασκελισμός που του δίνει πλεονέκτημα στο ένας εναντίον ενός, τα physical. Έχει όλα εκείνα τα αγωνιστικά στοιχεία ενός σύγχρονου 8αριού, ενός box to box μέσου που μπορεί να συνεισφέρει σε όλες τις πτυχές τις λειτουργίας της μεσαίας γραμμής σε υψηλό επίπεδο.

Παρότι σύμφωνα με το France Football προσέχει πάρα πολύ τις καθημερινές του συνήθειες προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς ως αθλητής, υπάρχουν στιγμές που θυμίζει... Μπαλοτέλι. Μια μέρα μετά τις αποθεωτικές δηλώσεις του Πίρλο, ο Πογκμπά κυκλοφόρησε φωτογραφίες με μαλλί λεοπάρ. Τη μέρα της απονομής της «Χρυσής Μπάλας» περισσότερο συζητήθηκε το ντύσιμό του, παρά οι εμφανίσεις του μέσα στη χρονιά.

Όμως, μια φορά στην πρώτη του χρονιά είχε αργήσει στην προπόνηση και το «αδικαιολογήτως απών ο Πογκμπά» έμεινε καρφωμένο τρεις μέρες στην επίσημη ιστοσελίδα των Μπιανκονέρι. Δεν θα υπήρχε δεύτερη φορά και του το έδωσαν να το καταλάβει. Μέχρι εκεί. Η συμπεριφορά του σε σχέση με τον οργανισμό της ομάδας, τον προπονητή και τον ίδιο του τον εαυτό δεν έχει σχέση με τον τρελο-Ιταλό. Οι κριτικές που απορρέουν από ένα περίεργο κούρεμα ή ένα... εκκεντρικό ντύσιμο ενός 22χρονου συχνά αδικούν τον ποδοσφαιριστή Πογκμπά. Επίσης, τόσο ο ίδιος όσο και ο ιδιόρρυθμος ατζέντης του λένε συνεχώς ότι το μέγεθος της «Κυρίας» καλύπτει τον Γάλλο και η όποια απόφαση για το μέλλον του θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση του Ανιέλι. Δεν θέτουν, δηλαδή, οι ίδιο θέμα υψηλότερου σκαλιού, όσο δελεαστική κι αν φαίνεται μια προοπτική συνεργασίας με τον Ζιζού στην (υπό εμπάργκο προς το παρόν) Ρεάλ Μαδρίτης ή μια διαδοχή του Ινιέστα στη Μπαρτσελόνα.

Η αντεπίθεση της ανανεωμένης Γιούβε βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Μπιανκονέρι του Στουράρο, του Ντιμπάλα, του Μοράτα, του Άλεξ Σάντρο επένδυσαν στον κορμό που θα αποτελέσει σταδιακά την επόμενη γενιά και η φυσική εξέλιξη του Πογκμπά θα είναι να αποτελέσει τον φυσικό ηγέτη της ομάδας. Έχει όλα τα φόντα για να καταφέρει να... μπει στα παπούτσια του Πίρλο, ο οποίος μίλησε με τόσο κολακευτικά λόγια για την περίπτωσή του. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα προσωπικότητας και διαχείρισης και αυτό θα φανεί με το πέρασμα των χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα Πογκμπά δείχνει... win-win για τη Γιουβέντους. Είτε θα χτίσει πάνω του, είτε θα χτίσει με τα χρήματα που θα φέρει μια πιθανή πώλησή του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.