Κάντο με μικρό ρόστερ

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Κάντο με μικρό ρόστερ

bet365

Με αφορμή την Λέστερ ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις ομάδες της Premier League που χρησιμοποίησαν κάτω από 20 παίκτες ως βασικούς σε μια σεζόν και τα πήγαν φανταστικά.

Στις μέρες μας, για να μπορεί μια ομάδα να βγάλει άνετα και με επιτυχία μια φορτωμένη χρονιά, κατά τους περισσότερους οφείλει να έχει βάθος στο ρόστερ, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει το απαραίτητο rotation. Ειδικά όταν τα ματς είναι απανωτά για Ευρώπη ή λοιπές εντός συνόρων υποχρεώσεις, χρειάζεται ο προπονητής να διαθέτει πολλές ποιοτικές εναλλακτικές για να δώσει ανάσες. Λάθος. Τουλάχιστον για τον Ραϊμόντ Φερχέιχεν, world-class fitness coach, που έχει δουλέψει δίπλα στον Γκους Χίντινκ και σε κλαμπ όπως Ρέιντζερς, Μπαρτσελόνα, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.

Ο expert στη φυσική κατάσταση, που έχει γράψει βιβλία πάνω στο θέμα, υποστηρίζει με δύο λόγια ότι τα αποτελέσματα του rotation είναι αρνητικά. Σύμφωνα με εκείνον, η εναλλαγή των παικτών που ξεκινούν στην 11άδα όταν υπάρχει ένα βεβαρυμένο πρόγραμμα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση καθώς μπορεί να υπάρξουν καταστροφικά συμπτώματα. Για τον Φερχέιχεν, που στο πρόσφατο παρελθόν μίλησε στο FourFourTwo του Gazzetta.gr, το rotation αντί να διώξει τη συσσωρευμένη κόπωση από τους παίκτες μπορεί να πλήξει τη χημεία της ομάδας και να έχει δραματικά αποτελέσματα.

Γίνεται όμως μια ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα με μόλις 14 παίκτες; Κι όμως γίνεται. Το έκανε πριν 35 χρόνια η Αστον Βίλα, η οποία τη σεζόν 1980-81 χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα αυτό τον αριθμό ποδοσφαιριστών. Τρία χρόνια πριν τους Villans το είχε κάνει η Νότιγχαμ Φόρεστ με 16 διαφορετικούς να είναι στους πρώτους 11. Πιο κοντά στο σήμερα, το 1989 η Αρσεναλ κατάκτησε τον πρώτο της τίτλο τα τελευταία 18 χρόνια, με 17 ποδοσφαιριστές να εμφανίζονται στο βασικό σχήμα.

Φέτος, η Λέστερ εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της Premier League, με τον Κλαούντιο Ρανιέρι να κινείται σε αυτό το μοτίβο όσον αφορά τον καταρτισμό της 11άδας. Στα πρώτα 23 παιχνίδια πρωταθλήματος, ο πρώην τεχνικός των Τσέλσι και Γιουβέντους έχει επιλέξει 17 παίκτες για το βασικό σχήμα και οι Foxes μπορούν να ισοφαρίσουν το ρεκόρ λιγότερων παικτών επί εποχής Premier League.

Πριν τη σεζόν 2015-16, υπήρξαν 14 φορές που μια ομάδα έχει χρησιμοποιήσει λιγότερους από 20 παίκτες κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν. Το ρεκόρ κρατούν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1992-1993 και Αστον Βίλα από το 2008-09 όταν αμφότερες είχαν χρειαστεί μόλις 17 ποδοσφαιριστές για να βγάλουν μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο.

*Πηγή: Infostrada

To 2008-09, ο τεχνικός της Φούλαμ, Ρόι Χόντγκσον, έβαλε 18 παίκτες στα 38 παιχνίδια της Premier League, με τους μισούς από αυτούς να έχουν παίξει περισσότερες από 30 φορές. Αποτέλεσμα; Οι Κότατζερς τερμάτισαν στο Νο7 στην καλύτερη χρονιά της ιστορίας τους. Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2003-04, η Μπόλτον πήρε την 8η θέση της κορυφαίας κατηγορίας στο Νησί κάνοντας δική της την 8η θέση υπό τις οδηγίες του Σαμ Αλαρνταϊς, ο οποίος έβαλε να παίξουν 19 παίκτες. Εκείνη η σεζόν ήταν η καλύτερη τα τελευταία 44 χρόνια για το κλαμπ, αν και την επόμενη χρονιά η επίδοση αυτή βελτιώθηκε.

Πιο ψηλά και πιο πίσω, το 1992-93, στην πρώτη σεζόν της Premier League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα τα τελευταία 25 χρόνια με τον Αλεξ Φέργκιουσον να χρησιμοποιεί μόλις 17 παίκτες στα 42 παιχνίδια πρωταθλήματος. Δέκα χρόνια αργότερα, οι Κόκκινοι Διάβολοι κατάκτησαν ξανά τον τίτλο με 20 ποδοσφαιριστές.

Σε μια στρατηγική που είναι κόντρα σε όσα υποστηρίζει ο Φερχέιχεν, στην Αγγλία είναι σπάνιο το φαινόμενο ένας σύλλογος να αρκείται σε μικρό αριθμό παικτών για τη βασική 11άδα και μόνο η Στόουκ έχει κάνει κάτι ανάλογο τα τελευταία έξι χρόνια. Η Λέστερ είναι η τελευταία που μπαίνει στο κλαμπ των ομάδων που έχουν κάτω από 20 παίκτες ως starters και μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ επί εποχής Premier League.

Με 15 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε στο πρωτάθλημα, η ομάδα του Ρανιέρι παραμένει στην πρώτη θέση και με τους μεγάλους να χάνουν συνέχεια βαθμούς θα κάνει την μεγαλύτερη επιτυχία της από το 1920 αν τερματίσει στην 5άδα. Αν βέβαια καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους άθλους όλων των εποχών και το μικρό ρόστερ θα έχει τεράστια συμβολή σε αυτό...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης