Η επόμενη μέρα στην UEFA μετά τον Πλατινί

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Η επόμενη μέρα στην UEFA μετά τον Πλατινί

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το δεύτερο φαβορί των εκλογών της FIFA Ινφαντίνο και την πιθανότητα “προεδροποίησης” του Θόδωρου Θεοδωρίδη στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές (26 Φεβρουαρίου) ο Τζιάνι Ινφαντίνο δημοσιοποίησε το μανιφέστο του για να διακηρύξει τις βασικές ιδέες, τον δρόμο που θα βαδίσει εφόσον γίνει ο επόμενος πρόεδρος της FIFA. Μέχρι και πριν από περίπου τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, ουδείς θα στοιχημάτιζε ότι ο 45χρονος Ελβετός δικηγόρος θα έβαζε υποψηφιότητα για την θέση, αφού ήταν ο “νούμερο 2” της UEFA του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ετοιμαζόταν για να διεκδικήσει την προεδρία της FIFA. Σήμερα ο Ινφαντίνο δεν είναι απλώς ένας εκ των 5 υποψηφίων, αλλά ενδεχομένως το δεύτερο φαβορί πίσω από τον Σεΐχη Σαλμάν του Μπαχρέιν, έστω και αν μέχρι σήμερα οι bookmakers δίνουν τον Πρίγκηπα Αλι της Ιορδανίας ως φαβορί για την διαδοχή του Σεπ Μπλάτερ (ο Γάλλος Ζερόμ Σαμπάν και ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξγουέιλ είναι οι δύο άλλοι υποψήφιοι).

Η υποψηφιότητα του Ινφαντίνο μοιάζει με γέννημα της τύχης, της συγκυρίας, της στιγμής, λόγω της εξοντωτικής ποινής που επιβλήθηκε στον “μέντορά” του, τον Μισέλ Πλατινί. Οι insiders των politics της UEFA όμως θυμούνται ότι ο Ελβετός είχε υψηλές φιλοδοξίες και συχνά διαχώριζε τη θέση του από αυτή του Πλατινί σε μια σειρά από ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση όμως η συγκυρία τον βρήκε έτοιμο να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, με τη βοήθεια και του Πλατινί. Πρώτα εξασφάλισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για την προεδρία της FIFA και συνεπώς ότι θα έχει αυξημένες πιθανότητες να πάρει όλες τις ευρωπαϊκές ψήφους υπέρ του. Και εν συνεχεία παρουσίασε ένα μανιφέστο που κλείνει το μάτι προς ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες που ήλεγχε διαχρονικά ο Μπλάτερ χάρη στο πανούργο σχέδιό του για τα αναπτυξιακά, τάχα, προγράμματα για την ενίσχυση του ποδοσφαίρου σε “υποανάπτυκτες” ποδοσφαιρικά χώρες, με τα οποία ο Μπλάτερ κατάφερε να έχει την αιώνια στήριξη των αφρικανικών και πολλών αμερικανικών και ασιατικών χωρών, των οποίων τις ομοσπονδίες τάιζε διαχρονικά.

Τι είπε σε όλους αυτούς ο Ινφαντίνο; Οτι θα αυξήσει τις ομάδες του Μουντιάλ από 32 σε 40, ότι θα διοργανώνει Παγκόσμιο Κύπελλο σε περισσότερες της μιας χώρες, στα πρότυπα του Euro και ότι θα αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου σερί Μουντιάλ στην ίδια ήπειρο. Αρκούν όλα αυτά για να εκλεγεί; Προφανώς όχι. Ο Ινφαντίνο όμως μπορεί να βρει σύμμαχό του τον Μπλάτερ, ο οποίος, όπως πρόσφατα απέδειξε, ελέγχει περισσότερες από τις μισές των 209 ψήφων που εκλέγουν πρόεδρο στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία του ποδοσφαίρου. Ο Μπλάτερ μισεί θανάσιμα τον Πρίγκηπα Αλι της Ιορδανίας. Και δεν έχει μέχρι ώρας παραδώσει το δαχτυλίδι του σε κανέναν εκ των άλλων υποψηφίων. Πιθανόν να προτιμήσει να στηρίξει τον Σεΐχη Σαλμάν του Μπαχρέιν, ο οποίος υποστηρίζεται από τις αφρικανικές χώρες και είναι το μεγάλο φαβορί στα μάτια των μυημένων παρατηρητών της εξέλιξης αυτής της ψηφοφορίας. Δεν είναι όμως απίθανο να προτιμήσει την στήριξη προς τον Ινφαντίνο, εφόσον εκτιμήσει ότι αυτή θα είναι η πιο βολική για τον ίδιο και την υστεροφημία του επιλογή. Διότι το βασικό κριτήριο του Μπλάτερ για να παρέχει στήριξη προς έναν υποψήφιο είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση, κατά την εξέλιξη του χρόνου, της ζημιάς που έχει υποστεί η φήμη του. Κι αυτός είναι ένας διπλωματικός ελιγμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα ενός διπλωμάτη σαν τον Ινφαντίνο.

Ο νέος πρόεδρος της UEFA

Εκλογές όμως θα γίνουν σύντομα, κι ας μην έχουν προκηρυχθεί, για την προεδρία της UEFA. Η Εκτελεστική της Επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε σήμερα, έχει στην ατζέντα της μια συζήτηση, αύριο, με εκπροσώπους των ομοσπονδιών, σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί η εκλογική ατζέντα. Η σημερινή διοίκηση επιδιώκει να δώσει στον Πλατινί και το τελευταίο διάστημα ανοχής και υπομονής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του στο CAS προτού ξεκινήσει την εκλογική διαδικασία. Αν αυτή η υπόθεση ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, τότε η UEFA θα επιχειρήσει να κάνει εκλογές στις αρχές Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογές δεν θα γίνουν νωρίτερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκτός και αν υπάρξει η έκπληξη και πέσει η ποινή του Πλατινί, κάτι που σήμερα θεωρείται απίθανο να συμβεί.

Αν ο Ινφαντίνο δεν κερδίσει τις εκλογές στην FIFA θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της UEFA. Στην περίπτωση που ο Ελβετός γίνει διάδοχος του Μπλάτερ, η τράπουλα στην UEFA θα ξαναμοιραστεί. Ο Πλατινί θα κάνει ότι και ο Μπλάτερ, δηλαδή θα υποδείξει υποψήφιο, αλλά στη δεδομένη στιγμή τα σενάρια για τις υποψηφιότητες είναι περίπου ανυπόστατα, αφού βρισκόμαστε σε περίοδο ζυμώσεων.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση αφορά φυσικά τον Θόδωρο Θεοδωρίδη. Αν τον επόμενο μήνα ο Ινφαντίνο νικήσει στις εκλογές της FIFA ο Θεοδωρίδης θα ονομαστεί προσωρινός Γενικός Γραμματέας της UEFA (σήμερα είναι αναπληρωτής του Ινφαντίνο). Και φυσικά θα είναι εξίσου πιθανό να “μεταγραφεί” στην FIFA για να υποστηρίξει τον σημερινό “προϊστάμενό” του στην UEFA αλλά και το να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία με αναβάθμιση που θα φτάνει από το “νούμερο 2”, δηλαδή τη μόνιμη θέση του Γενικού Γραμματέα έως και την προεδρία. Ο ίδιος πιθανότητα θα προτιμούσε τη θέση του Γενικού Γραμματέα, αλλά αν πιεστεί από τον Πλατινί και τον Ινφαντίνο είναι φυσιολογικό να ενδώσει και να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball