Όταν η FIFA δείχνει τα δόντια της

Όταν η FIFA δείχνει τα δόντια της

bet365

Με αφορμή την απαγόρευση μεταγραφών που επέβαλε η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος.

~~Το καλοκαίρι του 2017 θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν και πάλι μεταγραφές Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης, μετά την τιμωρία που τους επέβαλε η FIFA, λόγω της παραβίασης κανονισμών, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης ποδοσφαιριστών στα τμήματα υποδομής των συλλόγων. Μια τιμωρία που πονάει πολύ περισσότερο από το χρηματικό πρόστιμο που τους επεβλήθη (328 χιλιάδες ευρώ η Ρεάλ, 820 χιλιάδες ευρώ η Ατλέτικο). Οι δύο ομάδες της Μαδρίτης δεν είναι, όμως, οι μόνες που ήρθαν αντιμέτωπες με την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία για αντίστοιχο περιστατικό. Στο παρελθόν (και μάλιστα στο πρόσφατο) η FIFA είχε ρίξει «καμπάνες» σε συλλόγους, για τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησαν για την απόκτηση κάποιου ή κάποιων ποδοσφαιριστών. Το FourFouTwo του gazzetta.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και παρουσιάζει.

Ρόμα
Το καλοκαίρι του 2004, η Ρόμα αποκτούσε ως ελεύθερο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον Φιλίπ Μεξές. Η πρώην ομάδα του Γάλλου αμυντικού, η Οσέρ, έκανε καταγγελία στη FIFA, υποστηρίζοντας πως ο ποδοσφαιριστής είχε συμβόλαιο μαζί της, με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν τόσο ο Μεξές, όσο και οι «τζιαλορόσι». Ο Γάλλος έφαγε «καμπάνα» έξι εβδομάδων, ενώ οι Ρωμαίοι απαγόρευση μεταγραφών για ένα χρόνο. Η ιταλική ομάδα προσέφυγε στο CAS, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν να αποκτήσει το δικαίωμα απόκτησης δανεικών και ελεύθερων ποδοσφαιριστών το καλοκαίρι του 2005. Επίσης, η Ρόμα κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ στην Οσέρ.

Τσέλσι
Τον Σεπτέμβριο του 2009 ήρθε η «καμπάνα» από τη FIFA στην Τσέλσι για τον τρόπο με τον οποίο οι «μπλε» είχαν αποκτήσει τον Κακουτά δύο χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι Λονδρέζοι είχαν πιέσει τότε τον Γάλλο, ώστε να σπάσει το συμβόλαιό του με τη Λανς και να ενταχθεί στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου τους. Για το λόγο αυτό, η FIFA απαγόρευσε στην Τσέλσι να πραγματοποιήσει μεταγραφές για τις δύο επόμενες περιόδους, ενώ επέβαλε πρόστιμο 780 χιλιάδων ευρώ και τιμωρία τεσσάρων μηνών στον Κακουτά. Οι «μπλε» προσέφυγαν στο CAS, ζητώντας άρση της ποινής, κάτι που τελικά κατάφεραν, πληρώνοντας απλά στη Λανς το ποσό των 130 χιλιάδων ευρώ.

Μπαρτσελόνα
Η πιο γνωστή και πρόσφατη τιμωρία της FIFA. Για τον ίδιο λόγο που επιβλήθηκε το «εμπάργκο» των μεταγραφών σε Ρεάλ και Ατλέτικο, είχε τιμωρηθεί και η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2014. Για παραβίαση κανονισμών σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα οι «μπλαουγκράνα» κατάφεραν να κάνουν μεταγραφές (Σουάρες, Τερ Στέγκεν, Μπράβο, Βερμάαλεν και Ματιέ), αφού είχαν προσφύγει νωρίτερα στο CAS και εκκρεμούσε η έφεσή τους. Τελικά η απαγόρευση μεταγραφών ίσχυσε για τον Ιανουάριο και το καλοκαίρι του 2015, γι’ αυτό και ο Αρντά Τουράν με τον Αλέιξ Βιδάλ εντάχθηκαν επίσημα στην Μπαρτσελόνα πριν από λίγες ημέρες (είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι).

 

Τελευταία Νέα