Ο Μίκελ έδειξε ξανά γιατί είναι ιδανικός για τον Χίντινκ

Ο Μίκελ έδειξε ξανά γιατί είναι ιδανικός για τον Χίντινκ

Gazzetta team
Ο Μίκελ έδειξε ξανά γιατί είναι ιδανικός για τον Χίντινκ

bet365

Ο Νιγηριανός είναι ο αγαπημένος του Χίντινκ παρά τους περιορισμούς του και ο Michael Cox αναλύει το γιατί ο Γκους τον προτιμά.

Το εντός έδρας 2-2 της Τσέλσι με τη Γουέστ Μπρομ το βράδυ της Τετάρτης ήταν ένα διασκεδαστικό ματς. Βασικά επιβεβαίωσε αυτά που πιστεύαμε και για τις δύο ομάδες: Η Τσέλσι δείχνει καλύτερα με τον Γκους Χίντινκ, αλλά ακόμα της λείπει η αυτοπεποίθηση και δέχεται εύκολα γκολ, ενώ η Γουέστ Μπρομ είναι μια θαρραλέα, σωματικά δυνατή ομάδα, ικανή να νικήσει στη δύναμη καλύτερους τεχνικά αντιπάλους.

Στην πραγματικότητα αξίζει να θυμόμαστε ότι, για τα στάνταρ της Τσέλσι, φέτος είναι μια μέτρια ομάδα όσον αφορά τα physical. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Χίντινκ το 2008/09 μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε ορισμένους πολύ δυνατούς ποδοσφαιριστές στο κέντρο, όπως ο Μάικλ Εσιέν, ο Μίκαελ Μπάλακ και ο Φρανκ Λάμπαρντ. όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, μπορούσε να ξεπεράσει τον αντίπαλο στη δύναμη.

Όμπι ο ένας

Αυτό πλέον δεν είναι τόσο απλό για την Τσέλσι. Με τον Σεσκ Φάμπρεγας και τον Όσκαρ να σχηματίζουν μέρος της μεσαίας γραμμής, υπάρχει μια σταδιακή ανάγκη για χρησιμοποίηση ενός παίκτη-μηχανής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Χίντινκ έχει στραφεί στον Τζον Όμπι Μίκελ για τον ρόλο του αμυντικού μέσου. Σε μια ομάδα με το ελάχιστο δημιουργικό ταλέντο, ο Νιγηριανός παρέχει την ισορροπία.

Ο Χίντινκ ήταν μεγάλος οπαδός του Μίκελ στην προηγούμενη θητεία του και έγινε ξεκάθαρο πλέον ότι ο Νιγηριανός βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή μπροστά από τον Μάτιτς στις επιλογές του. Ο Μάτιτς, ο οποίος είναι ντεφορμέ εδώ και περίπου ένα χρόνο, είναι ξεκάθαρα καλύτερος παίκτης από τον Νιγηριανό όταν βρίσκονται και οι δύο στο πικ τους. Ο Σέρβος είναι πιο αποτελεσματικός στο να βγαίνει μπροστά στο επιθετικό 1/3 πριν κάνει μια επικίνδυνη πάσα και καλύπτει περισσότερο έδαφος αμυντικά. Ξεκάθαρα, ωστόσο, του λείπει η αυτοπεποίθηση τους τελευταίους μήνες. Ο Μάτιτς δείχνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς αμυντικό παιχνίδι. Και κάπου εδώ έρχεται ο Μίκελ.

Υπάρχει κάτι που λέει πολλά για τον παίκτη και αφορά τις θέσεις των τάκλιν του με τη Γουέστ Μπρομ. Δεν ήταν όλα επιτυχημένα, αλλά έλαβαν χώρα σε σταθερές θέσεις, κατά μήκος της "ραχοκοκαλιάς" του αγωνιστικού χώρου. Τα δύο κοψίματά του έγιναν ελαφρώς πιο πλάγια, αλλά σε γενικές γραμμές απλά φυλάει το κέντρο, κρατώντας τη θέση του μπροστά από την αμυντική τετράδα.

Είναι αυτό που θέλει ο Χίντινκ. Η δύναμη του Μίκελ σημαίνει ότι η Τσέλσι μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί δύο playmakers ταυτόχρονα και η αίσθηση του χώρου που διαθέτει τους δίνει την ελευθερία να επικεντρωθούν στην επίθεση. «Έπαιξε πολύ καλά, όπως επίσης και στα προηγούμενα ματς», τόνισε ο Ολλανδός μετά την πρόσφατη νίκη με 3-0 επί της Κρίσταλ Πάλας. «Είναι ο ιδανικός για να φέρει ισορροπία. Αν η ομάδα δεν είναι πρόθυμη να αμύνεται καλά ή αν δεν έχει ισορροπία, τότε δέχεται πολλά γκολ. Θεώρησα ότι ο Τζον Όμπι μπορεί να αποτελέσει κλειδί στο να την επαναφέρει. Οι ταλαντούχοι παίκτες μπορούν έτσι να ανακαλύψουν την ποιότητά τους».

Περιορισμοί

Αυτό που δεν προσφέρει ο Μίκελ, φυσικά, είναι καλή κυκλοφορία. Ένα από τα βασικά ερωτηματικά που αφορούν την καριέρα του είναι γιατί ενώ συχνά κάνει μακρινές μπαλιές ακριβείας με την εθνική του παραμένει εντελώς επιφυλακτικός σε συλλογικό επίπεδο, ακόμα και με επιθετικογενείς προπονητές. Για τον Χίντινκ, ωστόσο, η σωστή κυκλοφορία είναι ακριβώς αυτό που περιμένει. «Είναι καλός στις κοντινές πάσες», τονίζει. «Δεν περιμένω και δεν του ζητάω να κάνει την αποφασιστική τελική πάσα. Μπορεί αλλά όχι, αφήνουμε τους άλλους να την κάνουν». Σε σύγκριση με τα πιο πρόσφατα παιχνίδια του Μάτιτς, ο Μίκελ σπάνια μεταφέρει τη μπάλα στο επιθετικό 1/3.

Και αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, μια τάση που κυριαρχεί στα μεγάλα κλαμπ της Premier League όσον αφορά τα αμυντικά χαγ. Λίγα χρόνια πριν, υπήρξε μία ανανέωση με καλούς πασέρ στη συγκεκριμένη θέση, αλλά πλέον ποδοσφαιριστές όπως ο Φρανσίς Κοκλέν, ο Έρικ Ντάιερ, ο Μουχάμεντ Μπέσιτς και ο Μίκελ, όλοι κατά βάση αμυντικογενείς, έχουν εξελιχθεί σε βασικές επιλογές. Απελευθερώνει άλλους για να επιτεθούν αλλά ταυτόχρονα σημαίνει λιγότερη δημιουργία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το παιχνίδι με τη Μπρομ ήταν το 20ο του Μίκελ υπό τις οδηγίες του Χίντινκ, όλα χωρίς ήττα. Έχει 15 νίκες και 5 ισοπαλίες. Ο Μίκελ ίσως δεν σου κερδίζει τους αγώνες, αλλά σε προστατεύει από το να χάσεις. Αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Τσέλσι.

 

Τελευταία Νέα