Αρντα Τουράν, η πρώτη ανάγνωση με τη Μπαρτσελόνα!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Αρντα Τουράν, η πρώτη ανάγνωση με τη Μπαρτσελόνα!

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει το ντεμπούτο του Τούρκου στη La Liga, την πολυδιάστατη προσφορά του και την υποταγή στη φιλοσοφία της Μπάρτσα που ορίζει πως… όλοι παίζουν για την τριάδα.

Ο Ντιέγο Σιμεόνε ανέκαθεν τον θεωρούσε παράταιρο με την φιλοσοφία της ομάδας του. Ηξερε ότι το ποδοσφαιρικό DNA του παίκτη του τον πρόσταζε ακούσια για άλλα πράγματα. Και ο ίδιος όμως ο Τούρκος σε δηλώσεις πριν ολοκληρωθεί η μεγάλη μεταγραφή του, το είχε παραδεχτεί δημοσίως: «Νομίζω ότι δεν αντέχω άλλο εδώ», είπε καλοπροαίρετα, για να εξηγήσει ότι έδωσε περισσότερα απ' όσα πίστευε ποτέ ότι είχε μέσα του, για να υπηρετήσει ένα σύστημα, μία φιλοσοφία που δεν ήταν ραμμένη για τα δικά του μέτρα. Ο,τι δήλωσε ο Τσόλο και όσα επιβεβαίωσε ο πρώην παίκτης του ήταν αλήθεια. Ο Αρντά Τουράν από αρτίστας είχε μάθει να ζει για μία τετραετία ως στρατιώτης πολυτελείας.

Η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να διευρύνει τους ορίζοντες του. Αυτή ήταν η θεωρία της μεταγραφής. Για να περάσει βέβαια όλο αυτό στην πράξη, χρειάστηκε μεγάλη υπομονή έως και να λήξει η διαβόητη απαγόρευση της FIFA. Και το νέο απόκτημα μπήκε δυνατά με το καλημέρα, για να επιβεβαιώσει όλα τα καλά σενάρια που συνόδευσαν την απόκτηση του. Μάλιστα το ότι δουλεύει μαζί με την ομάδα από την προετοιμασία, τον βοήθησε να μπει στις επίσημες υποχρεώσεις σαν έτοιμος από καιρό και όχι σαν καινούργιος. Αυτό τουλάχιστον ήταν το πρώτο εξαιρετικό, μα πρώιμο συμπέρασμα κόντρα στη Γρανάδα.

Με ποιους τρόπους και από ποιες θέσεις όμως θα μπορέσει να βοηθήσει τη Μπάρτσα ο Αρντά Τουράν;

Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είναι αναμφίβολα πολυδιάστατος. Στην Ατλέτικο τον είδαμε σχεδόν μόνιμα ως δεξιό χαφ εξτρέμ στο 4-4-1-1 του Σιμεόνε. Στο μπλαουγκράνα ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα όμως κλήθηκε να φορέσει τα παπούτσια του μεγάλου ινδάλματος του, καθώς έχει πολλές φορές αναφέρει ότι ο Ινιέστα είναι εκείνος που χαζεύει περισσότερες φορές. Για πρώτη φορά λοιπόν τον είδαμε σε κάτι σαν μέσα αριστερά, μία θέση που του ταίριαξε τέλεια. Αν και ο αντίπαλος ήταν χαμηλής δυναμικότητας, ο Αρντά έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει άψογα στο πλαίσιο των καινούργιων προδιαγραφών που θέτονται στην νέα ομάδα του.

«Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα δώσω ασίστ στον Μέσι», έλεγε κατά την παρουσίαση του τον καλοκαίρι και χρειάστηκε μόλις οκτώ λεπτά για να κεράσει την πρώτη του στον Αργεντινό παικταρά (σ.σ.: και στις τέσσερις φορές που έχει κάνει ντεμπούτο στην καριέρα του, το έχει συνδυάσει με γκολ ή ασίστ). Ο Τούρκος δούλεψε πολύ με τον Νεϊμάρ από την πλευρά του, δίνοντας σε εκείνον τις 13 από τις 54 σωστές πάσες του στο ματς (επιχείρησε 62) και κάπως έτσι ξεκίνησε και το τέταρτο γκολ της Μπάρτσα. Ωστόσο δεν ήταν μόνο δημιουργική η συνεισφορά του, μιας και λογικά θα έχει καταλάβει πως καλείται να γίνει ένας υπηρέτης του συστήματος και των τριών μπροστινών του σούπερ σταρ.

Ο Αρντά μοιάζει -όπως και ο Ινιέστα- να είναι ένας ιδανικός διαχειριστής του ρυθμού, ακόμα και όποτε το παιχνίδι απαιτεί κατέβασμα ταχύτητας και κοντρολάρισμα. Στα 72 λεπτά που έμεινε στο χορτάρι, έτρεξε 9,1 χλμ, με μόνο τον Ράκιτιτς να έχει περισσότερα, ήταν πρώτος στις κάθετες μεταβιβάσεις με τέσσερις και εννέα φορές ανέκτησε την κατοχή, δηλαδή έκανε κλεψίματα (σ.σ.: μόνο ο Πικέ είχε περισσότερα). Τα παραπάνω αναδεικνύουν την προσφορά του σε όλους τους τομείς, αλλά εννοείται ότι ο Τούρκος μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα στο γήπεδο, καθώς έχει την ευχέρεια να αγωνιστεί και ως εξτρέμ σε περίπτωση απουσίας κάποιου από τους τρεις του MSN.

Γενικότερα λοιπόν θα προσφέρει στην ομάδα βάθος όσον αφορά τις επιλογές, κάτι που έλειπε τρομερά πολύ (σ.σ.: όπως και ο Αλέις Βιδάλ). Θα δώσει όμως και πλάτος, μιας και γνωρίζει να αγωνίζεται όποτε και όπως πρέπει στην πλάγια γραμμή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στη θητεία του στην Ατλέτικο έμαθε να είναι aggressive. Κάπως έτσι υπέπεσε σε περισσότερα φάουλ από κάθε νέο συμπαίκτη του στο «Καμπ Νόου» και αυτό είναι κάτι που χρειαζόταν η soft Μπάρτσα.

Το μόνο που απομένει, είναι να εντρυφήσει πλήρως στη λογική που ανέδειξε ο Λουίς Σουάρες στον τελικό του πρόσφατου Μουντιάλ Συλλόγων. Τότε που σε μία χαμένη μπάλα, ο Αργεντινός πήγε να κυνηγήσει τον αντίπαλο και ο Ουρουγουανός τον σταμάτησε με ένα νεύμα, το οποίο έλεγε: «Αφησε τον σε μένα. Δεν είναι αυτή η δική σου δουλειά». Γιατί αυτό είναι που κάνει τέλεια τη λειτουργία τούτης της ομάδας. Το ότι ο καθένας ξέρει τον ρόλο του και όλοι μαζί παίζουν και μοχθούν, ώστε οι σούπερ σταρ μπροστά να είναι ελεύθεροι να κάνουν τα δικά τους. Εάν ο Αρντά Τουράν εντρυφήσει και υποταχτεί σε τούτη τη φιλοσοφία, είναι βέβαιο πως θα μακροημερεύσει με τα μπλαουγκράνα…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος