Γιατί ο Γκουαρδιόλα πρέπει να επιλέξει τη Σίτι

Γιατί ο Γκουαρδιόλα πρέπει να επιλέξει τη Σίτι

Ο Mike Holden γράφει για τους λόγους, που ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα πρέπει να επιλέξει την Μάντσεστερ Σίτι ως τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του.

Ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε να αφήσει την Μπάγερν στο τέλος της σεζόν και ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία. Ποιος είναι, όμως, ο ιδανικός προορισμός για τον Καταλανό. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω μάλλον η Μάντσεστερ Σίτι...

Στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή

Το ποδόσφαιρο πολλές φορές κάνει κύκλους, κάτι που κανένας δεν καταλαβαίνει καλύτερα από τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος θεωρεί ότι 3 χρόνια σε έναν σύλλογο φτάνουν και περισσεύουν. Ο Καταλανός έμεινε για 1 χρόνο παραπάνω στην Μπαρτσελόνα και ακόμα το μετανιώνει ανοιχτά. Τώρα, γνωρίζει ότι έφτασε η στιγμή να αφήσει την Μπάγερν, έστω και αν χωρίς το Champions League θα έχει αφήσει ένα κεφάλαιο ανοιχτό.

Η εξέλιξη της Μάντσεστερ Σίτι επί Μανσούρ μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί από κύκλους 3ετίας. Ο σύλλογος είναι έτοιμος για αλλαγή πλεύσης και οι παίκτες έτοιμοι να βιώσουν κάτι καινούριο. Ο Μαντσίνι ήταν ο σωστός άνθρωπος εκείνη τη στιγμή, ενώ ο Πελεγκρίνι ο ιδανικός αντικαταστάτης του. Έφερε ελευθερία και πιο επιθετικό στυλ. Τώρα, όλοι είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Φρέσκιες ιδέες και έμπνευση. Αυτό είναι που χρειάζονται οι πολίτες. Και αυτό ακριβώς μπορεί να προσφέρει ο Γκουαρδιόλα.

Το αγαπημένο του πρόβλημα

Μαντσίνι και Πελεγκρίνι είχαν διαφορετική φιλοσοφία και άφησαν το στίγμα τους στον τρόπο παιχνιδιού της Σίτι. Μετά από 6 χρόνια, που δεν έφεραν επιτυχίες στην Ευρώπη, οι παίκτες είναι έτοιμοι να αφεθούν στα χέρια του Γκουαρδιόλα. Ένας αρχιτέκτονας, που μπορεί να τους καθοδηγήσει με μαεστρία τακτικά. Και το πρόβλημα των πολιτών δημιουργικά, είναι αυτό που λατρεύει να λύνει ο Καταλανός.

Χώρος για βελτίωση

Ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα έχει πει ότι το στυλ του δεν ταιριάζει σε πολλές ομάδες. Η επιτυχία του εξαρτάται από την ποιότητα των παικτών, που έχει στη διάθεσή του. Οι πολίτες είναι η ομάδα με τις περισσότερες ευκαιρίες στην Premier League τα τελευταία 5 χρόνια, όμως και πάλι σου αφήνουν μία αίσθηση ότι μπορούν να τα πάνε ακόμη καλύτερα.

Manchester City lift the Premier League trophy after being crowned champions

Τα τρόπαια, όμως, δεν αντικατοπτρίζουν την επένδυση, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά ο Γκουαρδιόλα δε θα έχει το δύσκολο έργο να αντικαταστήσει τον Χάινκες, και οι απαιτήσεις  θα είναι διαφορετικές. Τώρα, έχει τη δυνατότητα να μην κληρονομήσει, αλλά να αφήσει ο ίδιος κληρονομιά.

Ελευθερία έκφρασης

Το ένα πνεύμα (Σίτι) καλεί το άλλο (Πεπ). Η νίκη είναι, φυσικά, ο τελικός σκοπός του Γκουαρδιόλα, όμως ο ίδιος δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στη διαδικασία της εξέλιξης σε σχέση με το αποτέλεσμα. Παραδοσιακά, το ίδιο ισχύει και με την Μάντσεστερ Σίτι. Σκοπός της Σίτι είναι περισσότερο να κερδίσει θαυμαστές, παρά «άσχημους» τίτλους. Ακόμη και αν αυτό έρχεται με μεγάλο ρίσκο.

Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο αυτή τη φιλοσοφία από την μεταγραφή του Ρόντνεϊ Μαρς το 1972. Η Σίτι ήταν στην κορυφή στο +4, όταν αποφάσισε να αλλάξει σύστημα με την μεταγραφή από την ΚΠΡ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι πολίτες. Το αντίθετο, καθώς τερμάτισαν στην 4η θέση. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες σίγουρα δε θα έβλεπαν με καλό μάτι κάτι ανάλογο, όμως η παραπάνω ιστορία είναι παράδειγμα της ψυχής του συλλόγου.

Στήριξη της διοίκησης

Πολλοί πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι δεδομένη, καθώς η παρουσία του Τσίκι Μπέγκιρισταϊν δίνει προβάδισμα στη Σίτι. Ο Γκουαρδιόλα έχει να ξεπληρώσει ένα ηθικό χρέος για το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας. Όλοι στον σύλλογο θα κινούνται γύρω από τις επιθυμίες του προπονητή, επιτρέποντας στον Γκουαρδιόλα να κάνει τη δουλειά του με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τέτοια πολυτέλεια βρίσκεις σε ελάχιστες ομάδες στον πλανήτη.

Η ευκαιρία των ακαδημιών

Από τις προτεραιότητες του Γκουαρδιόλα είναι πάντα οι ακαδημίες. Η Σίτι έχει ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατ. λίρες για το Etihad Campus. Μέχρι τώρα, κανένας δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στην 11άδα και αυτό είναι από τα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος. Με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι νεαροί θα πάρουν περισσότερες ευκαιρίες.