Το Europa League άλλαξε, η Σεβίλλη όχι...

Gazzetta team
Το Europa League άλλαξε, η Σεβίλλη όχι...

bet365

Χρήματα, κίνητρα, θέση στο Champions League, όλα αλλάζουν στο Europa League, εκτός από τη Σεβίλλη, που... επιμένει να κατακτά την κούπα!

Ποιος να συγκριθεί μαζί της στο... Europa! H Σεβίλλη με μια εκπληκτική πορεία έφτασε ξανά στην κορυφή της διοργάνωσης και δεν... αγχώθηκε ούτε από την εκρηκτική Ντίνπρο. Η Σεβίλλη έγραψε ιστορία, έγινε η πολυνίκης του Europa League με τέσσερις κατακτήσεις και ο Ουνάι Έμερι μπήκε στην λίστα με τους προπονητές που έχουν δύο διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τελικούς. Αλλωστε, η ισπανική ομάδα έγινε η πρώτη στην ιστορία της διοργάνωσης που κερδίζει τέσσερις φορές το τρόπαιο σε ισάριθμους τελικούς. Τι και αν της έφυγαν ο αρχηγός και κορυφαίος της (Ράκιτιτς), ο ηγέτης σέντερ μπακ (Φάτσιο) και το μεγάλο ταλέντο της στα αριστερά της άμυνας (Μορένο), o Ουνάι Εμερι έστησε την ομάδα του από την αρχή και κατόρθωσε μετά τον νικηφόρο περσινό τελικό του Europa League, να την παρουσιάσει ακόμα καλύτερη... Το Champions League δεν αποδείχθηκε γούρικο, η Σεβίλλη αποδείχθηκε... μικρή κι επέστρεψε στο αγαπημένο της Europa. Πρώτο εμπόδιο στον δρόμο για τον Τελικό, η Μόλντε. Λέτε να τα καταφέρει ξανά...


Καλύτερο ματς: Σέλτικ – Ίντερ 3-3

Η Σέλτικ βρισκόταν σε περίοδο τρομερής φόρμας με οχτώ σερί νίκες από την έναρξη του 2015 και ο Ρόνι Ντέιλα μπορούσε πλέον να υπερηφανεύεται πως η ομάδα αυτή είχε την υπογραφή του και το μαχητικό της πνεύμα ήταν τέτοιο που απέτρεπε το ενδεχόμενο της ήττας. Αν και οι «νερατζούρι» έκαναν τρομερό ξεκίνημα στο πρώτο παιχνίδι τη φάσης των «32» στο Celtic Park και μάλιστα είχαν πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων από τα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης, είδαν τους «καθολικούς» να αντιδρούν, να πολεμούν και να βρίσκουν το στόχο όσες φορές έπρεπε ώστε να παραμείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Με τον Άρμστρονγκ (γκολ εξαιρετικό σε συνεργασία και μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση) και το αυτογκόλ του Καμπανιάρο έπειτα από μόλις λίγα δευτερόλεπτα (24', 25'), η Σέλτικ είχε απαντήσει αμέσως στα γκολ που είχε δεχθεί από τους Σακίρι (4') και Παλάσιο (13'), όμως, στη λήξη του πρώτου μέρους οι Σκοτσέζοι είχαν βρεθεί ξανά να κυνηγούν έπειτα από το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Παλάσιο. Το τελικό 3-3 διαμορφώθηκε από το πολύ ωραίο γκολ του Γκιντέτι στις καθυστερήσεις, με τη Σέλτικ να φέρνει το ματς στην ισορροπία, αλλά να χρειάζεται κι εκείνη εκτός έδρας γκολ στο Μιλάνο για να ολοκληρώσει τον άθλο. Στο «Τζουσέπε Μεάτσα», όμως, ήρθε ήττα με σκορ 1-0 και ένας τίμιος αποκλεισμός...

Καλύτερο γκολ: Τολγκάι Αρσλάν vs. Λίβερπουλ

Αν και το φοβερό γκολ του Ερίκ Λαμέλα με τη ραμπόνα στο παιχνίδι της Τότεναμ με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν κατά γενική ομολογία και παραδοχή το κορυφαίο για τη σεζόν 2014-2015 στο Γιουρόπα Λιγκ, από τη στιγμή που ασχολούμαστε με το πρώτο μισό του έτους που αποχωρεί, πάμε στα παιχνίδια της νοκ-άουτ φάσης. Εκεί, είδαμε το καταπληκτικό τέρμα που πέτυχε η Μπεσίκτας στην εντός έδρας ρεβάνς με τη Λίβερπουλ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα για να πάρει στη συνέχεια την πρόκριση για τους «16» και να πετάξει εκτός το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς που μόλις είχε επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Τολγκάι Αρσλάν, λοιπόν, ήταν ο τελικός αποδέκτης μιας πολύ όμορφης προσπάθειας δύο συμπαικτών του, με τον Ντεμπά Μπα να κάνει... σχεδόν άθελά του ασίστ με τακουνιά αν και ο ίδιος προφανώς ήθελε να κάνει ντρίμπλα για να ξεφύγει από τον αντίπαλό του, όμως είδε τον Αρσλάν να έχει... οπλίσει και τον άφησε να ταράξει τα δίχτυα του Μινιολέ!

Επιστροφή-καταστροφή: Λίβερπουλ

Η αγωνιστική περίοδος 2012-2013 ολοκληρώθηκε με τη Λίβερπουλ να χάνει τις θέσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στην Πρέμιερ Λιγκ και έπρεπε πλέον να περιμένει έναν χρόνο, κατά τον οποίο πάλεψε για τον τίτλο στην Αγγλία «λυγίζοντας» στο φινάλε, όμως τερμάτισε στην πρώτη τετράδα. Με τα πολλά, η επαναφορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2014-2015 έφερε αποκλεισμό και στη συνέχεια, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς βρέθηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, με το εμπόδιο της Μπεσίκτας στη θεωρία να μοιάζει αρκετά καλό για να δώσει ώθηση στον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ ώστε να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της περιπέτεια. Παρ' όλα αυτά, ήρθε κατραπακιά. Οι Τούρκοι, παρά την ήττα τους (1-0) στο «Άνφιλντ», κατάφεραν στον επαναληπτικό στο «σπίτι» τους να ισοφαρίσουν αυτό το σκορ και να πάρουν την πρόκριση με τη νίκη που ήρθε στα πέναλτι, με τον Σλάβεν Μπίλιτς να παίρνει μια πρώτη γεύση από την αγγλική ομάδα και να φτάνει φέτος να την κερδίσει ξανά, αυτή τη φορά ως προπονητής της Γουέστ Χαμ!

Ευχάριστη έκπληξη: Ντνίπρο

Περνώντας από όμιλο με τις Ίντερ, Καραμπάκ και Σεντ Ετιέν (αφού πρώτα είχε κληθεί να κερδίσει την παρουσία τους στη φάση των γκρουπ μέσω των πλέι-οφ όπου και αντιμετώπισε τη Χάιντουκ Σπλιτ), η Ντνίπρο έκανε κάτι που σίγουρα ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα το περίμεναν. Η πορεία μέχρι τον τελικό γέμισε τον σύλλογο υπερηφάνεια παρά το γεγονός πως κόντρα στη Σεβίλλη επιβεβαιώθηκαν οι τίτλοι που είχαν οι δύο ομάδες, με το φαβορί από την Ανδαλουσία να φτάνει στη δεύτερη διαδοχική κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Ακόμα και τότε, όμως, η Ντνίπρο αποδείχθηκε πολύ σκληρό καρύδι μέχρι να λυγίσει από το δεύτερο γκολ του Μπάκα και τρίτο της ομάδας του Ουνάι Έμερι για να διαμορφωθεί το τελικό 3-2, τη νύχτα της 27ης Μαΐου στη Βαρσοβία.

Για να φτάσει η ουκρανική ομάδα στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία της, έπρεπε να ξεπεράσει αρχικά στις νοκ-άουτ φάσεις το εμπόδιο του Ολυμπιακού στους «32» και η συνέχεια ήταν τέτοια που έδειξε ότι πραγματικά ο τολμηρός χαρακτήρας που επέδειξε, είχε και την εύνοια της τύχης για να προσπεράσει ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Μπριζ και η Νάπολι στα ημιτελικά! Μέχρι και τον τελικό, η Ντνίπρο είχε νικήσει σε 7 από τα 16 παιχνίδια της στη διοργάνωση και είχε σκοράρει 13 φορές, ενώ, απέναντι στη Σεβίλλη στη Βαρσοβία, πέτυχε γκολ με τον Κάλινιτς να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα μόλις στην πρώτη επίθεση! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και η Ντνίπρο, αποτέλεσε την ωραία έκπληξη της περσινής διοργάνωσης...

Οι Ιταλοί ξανάρχονται...Οπως παλιά, οι ιταλικές ομάδες επιστρέφουν δυναμικά στα κύπελλα Ευρώπης και... ζητούν πίσω τις ευρωπαϊκές θέσεις που απώλεσαν! Οι μαύρες σελίδες με αποκλεισμούς στα προκριματικά ή στον όμιλο αποτελούν παρελθόν, το σνομπάρισμα του Europa League δεν είναι πλέον στον... χαρακτήρα τους κι αυτό φάνηκε και στην περσινή πορεία τους. Τρεις ομάδες στη φάση των «16», η Τορίνο αποκλείστηκε πολύ δύσκολα, ενώ στα ημιτελικά έφτασαν Νάπολι και Φιορεντίνα. Οι Βιόλα τα βρήκαν σκούρα με τη Σεβίλλη, ενώ η Νάπολι... αυτοκτόνησε κόντρα στη Ντνίπρο και χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία! Φέτος μια από τα ίδια, αλλά μια... μικρή εξαίρεση, όπως «μικρή» αποδείχθηκε η Σαμπντόρια του Τζένγκα κόντρα στη Βοϊβοντίνα. Η Νάπολι είχε το απόλυτο νικών, η Λάτσιο τερμάτισε αήττητη στην κορυφή, ενώ η Φιορεντίνα πλήρωσε... τα νεύρα και βρέθηκε στη 2η θέση!

Αποήτευση...: Ολυμπιακός

Ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τον έστειλε στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και η κλήρωση με την Ντνίπρο του επέτρεψε να ονειρευτεί και να ελπίσει σε κάτι πολύ καλύτερο στα ευρωπαϊκά ύδατα... Την αμέσως προηγούμενη σεζόν, είχε αποκλειστεί στους «16» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγιες παρά το γεγονός πως είχε νίκη με σκορ 2-0 από το Φάληρο και πέτυχε τους «κόκκινους διαβόλους» σε κάκιστη χρονιά... Τον Φλεβάρη του 2015, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» πίστεψαν ότι είχαν ευκαιρία για κάτι πολύ καλύτερο, όμως ξανά έπεσαν στο βρόντο οι προσδοκίες και οι ελπίδες. Οι Ουκρανοί επικράτησαν 2-0 στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας, με τους Πειραιώτες να μένουν με πολλά παράπονα από τη διαιτησία αφού στο φινάλε δεν δόθηκε πέναλτι σε χέρι του Εγκίντιο και ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ του Μήτρογλου με την αιτιολογία του φάουλ πάνω στον Φέντορτσουκ. Τα δύο «φθηνά» γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στο «Ολιμπίνσκι», μάλλον δεν ήταν τυχαία και η Ντνίπρο, με το τελικό 2-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε ματς που απάντησε δύο φορές στα τέρματα των Μήτρογλου και Τσόρι, ήταν εκείνη που εξασφάλισε το «εισιτήριο».

Η συντριβή: Ντιναμό Κιέβου – Έβερτον 5-2

Η Έβερτον ήταν η τελευταία, χρονικά, αγγλική ομάδα που αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περασμένη αγωνιστική περίοδο, έπειτα από τους αποκλεισμούς που είχαν υποστεί το ίδιο διάστημα, αλλά λίγες ώρες νωρίτερα οι Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα «ζαχαρωτά» που έδειχναν ικανά να κυνηγήσουν ένα όμορφο ποδοσφαιρικό όνειρο στο Γιουρόπα Λιγκ και είχαν κάνει επίδειξη δύναμης στους «32» κόντρα στη Γιούνγκ Μπόις, πήραν ένα μεγάλο μάθημα από τη Ντιναμό Κιέβου και ο αποκλεισμός τους ήταν ένα τρομερά δυνατό χαστούκι.

Με τον Γιαρμολένκο να βάζει μπροστά στο σκορ τους Ουκρανούς με καταπληκτικό αριστερό σουτ και τον Ρομέλου Λουκάκου να ισοφαρίζει στη ρεβάνς στο «Ολιμπίνσκι», η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είχε ανακτήσει την ελπίδα της με το ισόπαλο σκορ μετά το υπέρ της 2-1 στο «Γκούντισον Παρκ». Όσο το ζευγάρωμα με τη Ντιναμό μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό μετά την κλήρωση, άλλο τόσο εφιάλτης αποδείχθηκε εκ των υστέρων, με την Έβερτον να δέχεται πέντε γκολ και με το τελικό 5-2 να κουνάει μαντήλι στο Γιουρόπα Λιγκ γνωρίζοντας πως ήταν τελικά πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Είναι πολλά τα λεφτά στο Europa.... Η UEFA σε μία προσπάθεια να τονώσει το θεσμό και να προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ των δύο διοργανώσεων προχώρησε σε τεράστια αύξηση των εσόδων για τις ομάδες που μετέχουν στο Europa League. Ενώ η αύξηση των εσόδων στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι μικρότερη του 30% αυτή στο Europa League αγγίζει το 50%.

Το μπόνους συμμετοχής εκτοξεύθηκε στα 2,4 εκατ. ευρώ, το μπόνους νίκης στους ομίλους του Europa αυξήθηκε σε 300 και της ισοπαλίας στις 150 χιλιάδες αντίστοιχα. Οπως αυξάνεται και το πριμ πρόκρισης από τους ομίλους. Ως πρώτος από 400 χιλιάδες που ήταν πήγε στις 600 χιλιάδες και ως δεύτερος από 200 χιλιάδες που ήταν σήμερα πάει στις 400 χιλιάδες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα