Τα ντέρμπι της Νοτίου Αμερικής

Γιώργος Καραμάνος
Τα ντέρμπι της Νοτίου Αμερικής

bet365

Ποιες, πότε, που, γιατί; Το «Four Four Two» αναλύει τις 14 μεγάλες αντιπαλότητες στη Λατινική Αμερικής, βάζοντας στο παιχνίδι ένα εναλλακτικό Μπόκα-Ρίβερ.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
Καράκας vs Ντεπορτίβο Τατσίρα

Ποιοι είναι;
Τα δύο μεγαλύτερα club της Βενεζουέλας ακόμα και εάν μετρούν λιγότερο από 50 χρόνια ύπαρξης. Η Καράκας π.χ. έχει 11 τίτλους και όλους τους έχει πάρει μετά το 1992. Η Ντεπορτίβο που πλέον ονομάζεται Yamaha, έχει ιδρυθεί από Ιταλούς μετανάστες και αρχικά ονομάστηκε Γιουβέντους. Αυτή έχει 8 τίτλους.

Που βρίσκονται;
Η Καράκας εδρεύει στην ομώνυμη πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ενώ η Τατσίρα στο Σαν Κριστομπάλ στα 400 χλμ. απόσταση.

Η στιγμή
Στον τελικό Κυπέλλου του 2000 που διεξήχθη στην έδρα της Τατσίρα, οι οπαδοί της εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, χτύπησαν αντιπάλους παίκτες και στη συνέχεια έκαναν κάτι ανεπανάληπτο. Οδήγησαν στο κέντρο του γηπέδου το πούλμαν της Καράκας και το πυρπόλησαν. Εκτοτε γιορτάζουν κάθε χρόνο την «Ημέρα του οπαδού», καίγοντας ένα ομοίωμα του πούλμαν!

Head to head
Δεν έχουν πλούσιο παρελθόν. Η Τατσίρα έχει 31 νίκες και η Καράκας μία λιγότερη.


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ
Μπαρτσελόνα vs Έμελεκ (Εκουαδόρ)

Ποιοι είναι;
Ξέρετε ότι η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει περισσότερους τίτλους Serie A από ότι η Ρόμα, η Λάτσιο ή η Νάπολι; Της Serie A του Εκουαδόρ, φυσικά. Η "άλλη" Μπαρτσελόνα είναι ο επιτυχημένος σύλλογος του Εκουαδόρ, έχοντας ιδρυθεί από έναν Ισπανό το 1925 και διαθέτοντας σχεδόν το ίδιο σήμα με τους Καταλανούς. Η Έμελεκ είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα, έχοντας 12 τίτλους, δύο λιγότερους από τη Μπάρτσα.

Που βρίσκονται;
Αμφότερες είναι από το Γκουαγιακίλ, το βασικό λιμάνι του Εκουαδόρ, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την πρωτεύουσα, το Κίτο. Η Έμελεκ παίζει σε γήπεδο με το όνομα του ιδρυτή τους, του Αμερικανού της μονοπωλιακής Εταιρίας Ηλεκτρικού (Empresa Electrica de Ecuador - Emelec). Η έδρα τους λοιπόν ονομάζεται Τζορτζ Κάπγουελ.

Η στιγμή
Παίζοντας με δέκα παίκτες, η Έμελεκ προηγούταν 3-0 τον Μάιο του 2006, όταν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα αποφάσισαν ότι είχαν δει αρκετά. Αφού πέταξαν στον επόπτη μια βρύση που ξήλωσαν από τις τουαλέτες, οι φιλοξενούμενοι ultras ξεκίνησαν να καταστρέφουν την περίφραξη της εξέδρας, πριν πραγματοποιήσουν επίθεση στα ραδιοφωνικά μπουθ. Με κάποιους να τρέχουν πανικόβλητοι για να γλιτώσουν από το χάος, το ματς έπρεπε να διακοπεί και τελικά ολοκληρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών λίγες μέρες αργότερες. Ακόμα κι έτσι είχε δραματική εξέλιξη. Η Έμελεκ είχε δύο ακόμα αποβολές για να νικήσει τελικά 3-2.

Head to head
Η Μπαρτσελόνα έχει 66 νίκες έναντι 64 της Έμελεκ, αλλά της στερήθηκε μία το 1949, όταν νικούσε 3-0 και τα φώτα μυστηριωδώς έσβησαν. Η Εταιρεία Ηλεκτρισμού το Εκουαδόρ έλαβε πολλά παράπονα, καθώς η Έμελεκ επέστρεψε για να πάρει την ισοπαλία με 3-3 όταν ξαναήλθε το ρεύμα...


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ
Αλιάντσα Λίμα vs Ουνιβερσιτάριο (Περού)

Ποιοι είναι;
Οι δύο πιο επιτυχημένοι σύλλογοι στο Περού. Η Αλιάντσα έχει πάρει 26 Πρωταθλήματα, η Ουνιβερσιτάριο 22. Λίγοι απορούν λοιπόν γιατί θεωρείται ως η περουβιανή έκδοση του Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα.

Που βρίσκονται;
Αμφότεροι οι σύλλογοι εδρεύουν στην πρωτεύουσα Λίμα, αλλά η Αλιάντσα έχει σχηματιστεί από εργάτες στον τοπικό ιππόδρομο, ενώ η Ουνιβερσιτάριο αποτελεί δημιούργημα καθηγητών και φοιτητών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος. Βίοι αντίθετοι.

Η στιγμή
Το πρώτο clasico έλαβε χώρα το 1928 και έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια. Η Αλιάντσα είχε καθιεριωθεί ως υπερδύναμη στο Περού, ωστόσο η Ουνιβερσιτάριο βρισκόταν στα σπάργανα. Όταν ξεκίνησε την ανοδική της πορεία η Αλιάντσα δεν την είδε με καλό μάτι, χάνοντας πέντε παίκτες με κόκκινες κάρτες πριν το ντέρμπι τελικά αναβληθεί. Οι οπαδοί της Αλιάντσα προσπάθησαν να επιτεθούν στην κερκίδα των φιλοξενούμενων, που απάντησαν πετώντας... γάντζους. Από εκεί το ντέρμπι πήρε την ονομασία "Το clasico των λοστών".

Head to head
Η Αλιάντσα έχει 131 νίκες και η Ουνιβερσιτάριο 115, ωστόσο ο Τεοντόρο Φερνάντες της δεύτερης είναι ο αρχισκόρερ των αναμετρήσεων με 29. Κι αν νομίζετε ότι ο θάνατος όλης της ομάδας της Αλιάντσα σε αεροπορικό δυστύχημα το 1987 έφερε ανακωχή, γελιέστε. Την επόμενη χρονιά, το ματς έπρεπε να αναβληθεί ξανά. Το πιο σοκαριστικό περιστατικό συνέβη το 2011, όταν χούλιγκανς της Ουνεβιρσιτάριο εισέβαλαν σε κερκίδα επισήμων και μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου 23χρονο οπαδό της Αλιάντσα.


ΤΑ 17 ΤΗΣ ΕΒΕΡΤΟΝ
Έβερτον vs Σαντιάγο Γουόντερερς (Χιλή)

Ποιοι είναι;
Όχι, δεν πρόκειται για κάποια αναμέτρηση απέναντι σε αγγλικές ομάδες. Δεν αναφερόμαστε στα «Ζαχαρωτά», αλλά στην Έβερτον της Χιλής. Έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές Πρωταθλήτρια, αλλά το 2014 υποβιβάστηκε μαζί με τους Ρέιντζερς (όχι τους γνωστούς!). Οι Σαντιάγο Γουόντερερς έχουν κατακτήσει τρεις τίτλους και ιδρύθηκαν το 1892.

Που βρίσκονται;
Οι Σαντιάγο Γουόντερερς είναι από το Σαντιάγο, σωστά; Λάθος. Εδρεύουν στο λιμάνι του Βαλπαραΐσο και αποκαλούνται Σαντιάγο Γουόντερερς επειδή... τους πρόλαβαν, αφού το όνομα Βαλπαραΐσο Γουόντερερς υπήρχε ήδη. Από τότε αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν ονομασία. Πέντε μίλια μακρυά τους βρίσκεται η πιο πλούσια και τουριστική πόλη της Βίνα Ντελ Μαρ. Η αντιπαλότητα είναι γνωστή ως το Clasico Porteno, το ντέρμπι του λιμανιού.

Η στιγμή
Μια αναμέτρηση για το Κόπα Βαρέλα το 1950 βρήκε την Έβερτον νικήτρια με το αξέχαστο 17-0 στο γήπεδο Σασουαλίτο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το αποτέλεσμα μνημονεύεται συχνά από τους οπαδούς της Έβερτον. Ωστόσο, οι Σαντιάγο Γουόντερερς αρνούνται να αναγνωρίσουν το παιχνίδι ως επίσημο, επιμένοντας ότι ήταν ένα ματς προετοιμασίας στο οποίο παρατάχθηκαν με τους μικρούς τους και χωρίς καν να είναι 11. Χάρη στις αποβολές και τους τραυματισμούς κατέληξαν ακόμα λιγότεροι πριν τη λήξη. Είτε επτά, είτε έξι, ανάλογα με το ποια δημοσιεύματα θα λάβει κανείς υπόψη.

Head to head
Η Έβερτον μετρά 37 νίκες στα ντέρμπι της μεγάλης κατηγορίας και οι Γουόντερερς 32. Τα πράγματα αγρίεψαν το 2013, όταν οι δεύτεροι επικράτησαν 3-0 σε ένα ματς με πέντε αποβολές. Φέτος, η αναμέτρησή τους για το Κύπελλο το καλοκαίρι έπρεπε να διακοπεί πριν καν αρχίσει, λόγω εισβολής οπαδών.


Η ΝΤΕΠΟΡ ΚΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Αμέρικα vs Ντεπορτίβο Κάλι (Koλομβία)

Ποιοι είναι;
Η Αμέρικα αποτελεί την αφρόκρεμα της ευρύτερης περιοχής, έχοντας φτάσει στον τελικό του Copa Libertadores τέσσερις φορές. Έχει χάσει και τις τέσσερις. Τρεις από αυτές τις ήττες ήταν διαδοχικές, από το 1985 μέχρι το 1987 και η τρίτη στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα μιας αναμέτρησης με την Πενιαρόλ. Αυτό πόνεσε. Η Ντεπορτίβο έχει επίσης χάσει και στους δύο τελικούς που έχει παίξει, αλλά το ζευγάρι τα πάει πολύ καλύτερα στο εγχώριο Πρωτάθλημα. Η Ντέπορ έχει εννιά τίτλους και η Αμέρικα 13, ούσα τρίτη πίσω από την Ατλέτικο Νασιονάλ και τους Μιγιονάριος. Αυτή τη στιγμή είναι στα κάτω της, έχοντας υποβιβαστεί.

Που βρίσκονται;
Και οι δύο εδρεύουν στο Κάλι, μια πόλη με πληθυσμό πάνω από δύο εκατομμύρια. Πριν η Ντεπορτίβο μετακομίσει στο δικό της γήπεδο το 2010, μοιράζονταν το Ολυμπιακό Στάδιο Πασκουάλ Γκερέρο, το οποίο πήρε το όνομά του από ποιητή.

Η στιγμή
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εκτιναχθεί η αντιπαλότητα. Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στον τελικό Κυπέλλου του 1932. Η Ντεπορτίβο πήρε τη νίκη με 1-0, ενώ η Αμέρικα είδε δύο γκολ της να ακυρώνονται. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» διαδήλωσαν για το αποτέλεσμα και εξαγρίωσαν τις αρχές της πόλης σε τέτοιο βαθμό, που τιμώρησαν για ένα χρόνο την ομάδα τους από όλες τις διοργανώσεις. Έτσι, η Αμέρικα έπαιζε μόνο διεθνή παιχνίδια.

Head to head
Η Ντεπορτίβο έχει νικήσει 105 ντέρμπι και η Αμέρικα 86. Ο Κάρλος Βαλντεράμα, ο Χιούγο Ρονταγιέγα και ο Χάμιλτον Ρίτσαρντ έπαιζαν για την Ντεπορτίβο, από τον πάγκο της οποίας έχουν περάσει οι Κάρλος Μπιλάρδο και Όσκαρ Ταμπέρες. Ο Φρέντι Ρινκόν είναι από εκείνους της αντίπαλης πλευράς.


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΤΟΥ
Μπαΐα vs Βιτόρια (Βραζιλία)

Ποιοι είναι;
Η Μπαΐα είναι δις Πρωταθλήτρια και ο πρώτος σύλλογος του Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα. Η Βιτόρια βοήθησε στην δημιουργία του Μπεμπέτο, του Νταβίντ Λουίζ και του Χουλκ.

Που βρίσκονται;
Και οι δύο κατοικούν στο Σαλβαδόρ της Ανατολικής Ακτής, πρώην σημείο αναφοράς για τα σκλαβοπάζαρα. Το 80% των κατοίκων είναι αφρικανικής καταγωγής. Η συγχώνευση των καθολικών και των αφρικανικών πεποιθήσεων γέννησαν τις θρησκείες Καντόμπλε και Ουμπάντα, καθώς και το μακούμπα, μια βραζιλιάνικη έκδοση του βουντού. Τα πρώτα χρόνια οι παίκτες της Βιτόρια και της Μπαΐα έκαναν χρήση του μακούμπα πριν τα ματς, κάνοντας προσφορές προς τους αφρικανικούς Θεούς σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη νίκη, αν και ο προπονητής Νένεμ Πράντσα έλεγε: «Αν το μακούμπα είχε τη δύναμη να κερδίζει ματς, τότε θα είχαμε ισοπαλία».

Η στιγμή
Ο Πρέτο, μέσος της Βιτόρια, προσπάθησε να προκαλέσει τον Παρέιρα της Μπαΐα λέγοντάς του ότι κοιμήθηκε με τη γυναίκα του. Ο έξαλλος Παρέιρα αποβλήθηκε και δήλωσε στη συνέχεια στα ΜΜΕ τι είπε ο αντίπαλός του. Το μόνο που κατάφερε ήταν να ακούσει συνθήματα από τους οπαδούς της Βιτόρια, τα οποία τον εξαγρίωσαν τόσο πολύ, που γρονθοκόπησε τον Πρέτο και αποβλήθηκε ξανά. Στη συνέχεια εισέβαλε στο διαμέρισμά που κατοικούσε, του έβαλε ένα όπλο στο κεφάλι και τον έκανε να υποσχεθεί ότι τα όσα του είπε στο πρώτο ματς δεν έγιναν ποτέ.

Head to head
Η Μπαΐα έχει 188 νίκες και η Βιτόρια 154. Πίσω στο 1934 ο Μπιτόνια της Μπαΐα επιτέθηκε στον διαιτητή του ντέρμπι, αποβλήθηκε και στη συνέχεια συνελήφθη. Επηρεάστηκε τόσο από το πως τον αντιμετώπισαν οι εφημερίδες που αυτοκτόνησε. Το 1999 το ντέρμπι δεν έγινε ποτέ, αφού και οι δύο ομάδες νόμιζαν ότι έπαιζαν εντός έδρας!


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ
Ιντεπεντιέντε vs Ρασίνγκ Κλουμπ (Αργεντινή)

Ποιοι είναι;
Ένα ζευγάρι μεγάλων δυνάμεων, τις οποίες ξεπερνούν σε τίτλους μόνο οι Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς. Η Ρασίνγκ Κλουμπ έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα 17 φορές και ήταν η πρώτη ομάδα που στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, όταν νίκησε τη Σέλτικ στο διηπειρωτικό του 1967. Η Ιντεπεντιέντε έχει κατακτήσει περισσότερα Κόπα Λιμπερταδόρες (7) από κάθε άλλο κλαμπ, ενώ έχει αναδειχθεί Πρωταθλήτρια 16 φορές.

Που βρίσκονται;
Ακριβώς δίπλα η μία στην άλλη, στα προάστια της μετροπολιτικής περιοχής του Μπουένος Άιρες. Το γήπεδο Λιμπεραδόρες ντε Αμέρικα 48.000 θέσεων της Ιντεπεντιέντε βρίσκεται μόλις 300 μέτρα μακριά από το 51.000 θέσεων της Ρασίνγκ, σε μια πιο εντυπωσιακή έκδοση του ντέρμπι του Νταντί. Οι οπαδοί της δεύτερης αποκαλούν το εντυπωσιακό κυκλικό τους γήπεδο "κύλινδρο", αλλά έχει πάρει το πραγματικό του όνομα από τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Χουάν Περόν.

Η στιγμή
Κατά τη διάρκεια του 1-1 του 1961 ξέσπασε μάχη και ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το ματς, αφού πρώτα έβγαλε οκτώ συνολικά κόκκινες κάρτες, τέσσερις για κάθε ομάδα. Μια συνάντηση το 2006 επίσης δεν πήγε καλά, με τους φιλοξενούμενους οπαδούς να αντιδρούν στο 2-0 της γηπεδούχου Ιντεπεντιέντε με βία και επίθεση στην αστυνομία. Το ματς σταμάτησε και η Ομοσπονδία απαγόρευσε τις μετακινήσεις σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες της χώρας, καθώς επίσης και την έδρα της Ρασίνγκ.

Ηead to head
Η Ιντεπεντιέντε έχει νικήσει 80 ματς, έναντι 57 της αντιπάλου της. Όταν ο Ντιέγο Μιλίτο έπαιζε στη Ρασίνγκ παρατάχθηκε απέναντι στον νεότερο αδερφό του Γκαμπριέλ που φορούσε τη φανέλα της Ιντεπεντιέντε και αποβλήθηκε. Στο επόμενο ντέρμπι, προσπάθησε να κερδίσει την αποβολή του αδερφού του. Η μητέρα τους αναγκάστηκε να φύγει από το γήπεδο.


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΛΕΠΡΩΝ
Νιούελς Ολντ Μπόις - Ροσάριο Σεντράλ (Αργεντινή)

Ποιοι είναι;
Θα μπορούσαν να είναι ομάδες βετεράνων υπό τους Μίκε Νιούελ και Ρόμπερτ Ροσάριο, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, είναι... βετεράνοι των μεγάλων κατηγοριών της Αργεντινής, διαθέτοντας και οι δύο φημισμένους οπαδούς. Ο Λιονέλ Μέσι εκπροσώπησε τη Νιούελς ως πιτσιρικάς, πριν φύγει στα 14 του για τη Μπαρτσελόνα και πολλοί λένε ότι θα ολοκληρώσει την καριέρα του στο κλαμπ που την ξεκίνησε και υποστηρίζει. Ο Τσε Γκεβάρα ήταν υποστηρικτής της Ροσάριο Σεντράλ πριν φύγει για Αβάνα. Σιγά τους οπαδούς...

Που βρίσκονται;
Στην πόλη του Ροσάριο, τη μεγαλύτερη στην περιοχή του Σάντα Φε και τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα μετά το Μπουένος Άιρες και την Κόρδοβα. Η Νιουέλς παίζει στο γήπεδο Μαρσέλο Μπιέλσα, που πήρε το όνομά της από τον προπονητή που την οδήγησε σε δύο τίτλους τη δεκαετία του '90. Δημιουργήθηκε το 1903 από μια ομάδα αποφοίτων ενός σχολείο υπό τη διεύθυνση του Κλαούντιο Νιούελ.

Η στιγμή
Το 1920 η πόλη χτυπήθηκε από επιδημία λέπρας. Ένα τοπικό νοσοκομείο ζήτησε από τους συλλόγους να παίξουν ένα φιλικό για να μαζέψουν χρήματα, αλλά η Ροσάριο αρνήθηκε. Οι οπαδοί της Νιούελς άρχισαν να τους αποκαλούν «άτιμους», με εκείνους της Ροσάριο να απαντούν με το παρατσούκλι «λεπροί», το οποίο και έμεινε.

Head to head
Η Ροσάριο έχει νικήσει σε 86 ντέρμπι και η Νιούελς σε 74. Ο Μάξι Ροντρίγες αποτελεί έναν από τους νυν αστέρες των «Λεπρών», ωστόσο τα πράγματα ξέφυγαν όταν οπαδοί της Ροσάριο σάρωσαν με σφαίρες το σπίτι της γιαγιάς του και έγραψαν απειλητικά μηνύματα στους τοίχους. Το 1974 η Νιούελς έκανε ένα τρομερό come back στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος Metropolitano για να πάρει τον τίτλο. Η άμεση εισβολή οπαδών οδήγησε σε μάχες σώμα με σώμα και στη διακοπή της αναμέτρησης.


Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Κόλο Κόλο vs Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε (Χιλή)

Ποιοι είναι;
Οι γίγαντες της Χιλής έχουν τρομερή κόντρα. Η Κόλο Κόλο πήρε το όνομα της το 1925 από έναν ιθαγενή αρχηγό φυλής του 16ου αιώνα, αλλά ουσιαστικά στη χώρα την αποκαλούν «popular». Η Ουνιβερσιδάδ όπως μαρτυράει το όνομα της, ξεκίνησε ως κολεγιακή ομάδα.

Που βρίσκονται;
Αμφότερες εδρεύουν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Η Κόλο Κόλο όμως έχει μία κηλίδα στην ιστορία της. Ο αδίστακτος δικτάτορας, Αουγούστο Πινοτσέτ ήταν επίτιμος πρόεδρος της και το 1980 έδωσε και χρήματα για να ανακαινιστεί το γήπεδο της ομάδας. Στην Ουνιβερσιδάδ εννοείται ότι ανέκαθεν ήταν αντικαθεστωτικοί.

Η στιγμή
Το 1938 η Κόλο Κόλο νίκησε με τρομερά σκορ (60, 6-1) και στα δύο πρώτα ντέρμπι τους. Την επόμενη περίοδο ένας αμυντικός της Ουνιβερσιδάδ χτύπησε με γροθιά έναν αντίπαλο επιθετικό. Ο χτυπημένος σηκώθηκε, μίλησε με τους συμπαίκτες του και έτσι απλά αποχώρησαν από το γήπεδο, παίρνοντας αργότερα και το παιχνίδι στα χαρτιά.

Head to head
Η Κόλο Κόλο είναι το μεγάλο αφεντικό σε αυτή τη μάχη με 100 νίκες κόντρα στις 62 των αντιπάλων της. Κάποτε ο θρυλικός Χιλιανός φορ, Ιβάν Ζαμοράνο που είχε παίξει σε Ρεάλ και Ιντερ, δήλωσε: «Εχω βρεθεί σε μερικά από τα σημαντικότερα ντέρμπι του κόσμου. Ωστόσο, τέτοια αντιπαλότητα όπως στο Κόλο Κόλο-Ουνιβερσιδάδ δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού».


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ
Πενιαρόλ vs Νασιονάλ (Ουρουγουάη)


Ποιοι είναι;
Για να βρεις την αρχή της αντιπαλότητας τους πρέπει να πας πίσω στο 1900. Πρόκειται για το αρχαιότερο ντέρμπι εκτός Βρετανίας. Αυτές οι δύο ομάδες έχουν δικούς τους και το 80% των οπαδών της Ουρουγουάης. Αλλωστε αυτές είναι που έχουν κατακτήσει και τους 92 από τους 111 τίτλους που έχουν παιχτεί στην χώρα. Η Νασιονάλ ήταν το πρώτο club στην Λατινική Αμερική που δεν ιδρύθηκε από ξένους. Η Πενιαρόλ π.χ. ιδρύθηκε από Αγγλους εργάτες του σιδηρόδρομου.

Που βρίσκονται;
Βάση και των δύο είναι η πρωτεύουσα Μοντεβιδέο. Η Πενιαρόλ χρησιμοποιεί συχνά ως έδρα το θρυλικό «Σεντενάριο» του τελικού του Μουντιάλ του 1930, ενώ η Νασιονάλ παίζει στο «Πάρκε Σεντράλ», το παλιότερο γήπεδο της Νότιας Αμερικής.

Η στιγμή
Το 1949 η Πενιαρόλ νικούσε 2-0 στο ημίχρονο. Τότε στη Νασιονάλ που έπαιζε και με δύο παίκτες λιγότερους, αποφάσισαν να εξαφανιστούν. Το έσκασαν από το παράθυρο των αποδυτηρίων για να μην τους ξυλοφορτώσουν οι δικοί τους οπαδοί.

Head to head
Ισως η δική τους αντιπαλότητα να είναι η πιο ζωντανή στη Νότια Αμερική. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014 αποβλήθηκαν τέσσερις παίκτες και μετά το τέλος του αγώνα εννέα παίκτες πέρασαν το βράδυ στο κρατητήριο. Τελικά 17 και από τις δύο ομάδες τιμωρήθηκαν από την Ομοσπονδία και όλα αυτά σε ένα φιλικό. Συνολικά η Πενιαρόλ μετράει 182 νίκες, η Νασιονάλ 166. Μόνο που η τελευταία έχει και πέντε Κόα Λιμπερταδόρες που κάνουν όσο να 'ναι τη διαφορά (σ.σ.: η τρίτη κορυφαία στον θεσμό).


ΟΙ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
Σέρο Πορτένιο vs Ολιμπία (Παραγουάη)

Ποιοι είναι;
Αυτές τις δύο ομάδες ακολουθεί το 90% των οπαδών της χώρας. Το υπόλοιπο 10% μοιράζεται σε όλα τα άλλα club. Το ιδίαιτερο με την Σέρο Πορτένιο είναι ότι έχει πάρει το όνομα της από μία μάχη κόντρα στους Αργεντινούς που διεξήχθη το 1811. Ωστόσο, αυτό δεν την αποτρέπει από το να έχει πάρα πολλούς προπονητές από την γειτονική χώρα, μεταξύ άλλων και τους Οσβάλντο Αρντίλες, Τάτα Μαρτίνο. Η Ολιμπία πάλι είναι ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε στην Παραγουάη (1902) και έχει πάρει το όνομα της από την ελληνική Αρχαία Ολυμπία.

Που βρίσκονται;
Αμφότερες εδρεύουν στην πρωτέυουσα Ασουνσιόν. Η Σέρο Πορτένιο είναι η ομάδα των εργατικών συνοικιών και η Ολιμπία της ελίτ. Πόλεμος τάξεων...

Η στιγμή
Το 2009 ένας τέως αμυντικός της Σέρο, ο Νταρίο Καμπαγιέρο, σημείωσε αυτογκόλ στην εστία της Ολιμπία, για να δεχτεί αντικείμενο στο κεφάλι από τους οπαδούς της δικής του ομάδας. Τελικά ήταν ο ένας από τους πέντε που αποβλήθηκαν σε ένα ντέρμπι που δεν τελειώσε ποτέ.

Head to head
Σε μία απόλυτη ισορροπίας και οι δύο μετρούν από 145 νίκες. Μόνο που η η Ολιμπία έχει 39 τίτλους, ενώ η Σέρο οκτώ λιγότερους.


ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΑΡΑΤΕ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ
Μπλούμινγκ vs Οριέντε Πετρολέρο (Βολιβία)

Ποιοι είναι;
Μπορεί οι Μπολίβαρ και Δε Στρόνγκεστ να είναι μεγαλύτερα ονόματα, αλλά η μεγάλη αντιπαλότητα στη χώρα βρίσκεται σε αυτό το ζευγάρι. Η Μπλούμινγκ έχει πέντε τίτλους και η Οριέντε τέσσερις.

Που βρίσκονται;
Το ντέρμπι είναι γνωστό ως «Clasico Cruceno» επειδή οι δύο ομάδες εδρεύουν στην Σάντα Κρους, η οποία στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από την πρωτεύουσα Λα Πας.

Η στιγμή
Σε ένα ντέρμπι του 2008, ο Αργεντινός επιθετικός της Οριέντε, Μαρσέλο Αγκίρε έβαλε ένα γκολ και έκανε πανηγυρισμό κότας. Αυτή του η ενέργεια κατέληξε σε πέντε αποβολές και έναν κακό χαμό σε χορτάρι και εξέδρες. Στο αντίστροφο ντέρμπι του ίδιου χρόνου, ο Λεονάρδο Μεδίνα της Μπλούμινγκ μιμήθηκε τον Ερίκ Καντονά και έπεσε με κλωτσιά καρατέκα πάνω σε αντίπαλο οπαδό. Κανένα από τα δύο παιχνίδια δεν ολοκληρώθηκε.

Head to head
Η Οριέντε μπορεί να έχει 70 νίκες και η Μπλούμινγκ μόλις 48, αλλά η δεύτερη έχει υπέρ της τον μεγαλύτερο διασυρμό. Είναι το 5-0 το 1994 και μάλιστα εκτός έδρας σε ένα ντέρμπι που επίσης δεν τελείωσε ποτέ. Φρόντισαν γι αυτό οι εισβολείς των γηπεδούχων που δεν άντεξαν τον διασυρμό.


ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΑΝΚΣ
Μιγιονάριος vs Ατλέτικο Νασιονάλ (Κολομβία)

Ποιοι είναι;
Με 14 τίτλους η κάθε μία είναι οι πλέον επιτυχημένες ομάδες στην Κολομβία και δημιουργούν μία απίστευτα σκληρή και βίαιη αντιπαλότητα. Το 1989 η Νασιονάλ έγινε η πρώτη ομάδα της χώρας που κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες, έχοντας μάλιστα αποκλείσει στα προημιτελικά την Μιγιονάριος. Οι οπαδοί της τελευταίας έχουν να αντιπαραθέσουν το ότι στα 50s ήταν ένα από τα σημαντικότερα club του κόσμου, έχοντας στις τάξεις της ακόμα και τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο.

Που βρίσκονται;
Η Μιγιονάριος εδρεύει ψηλά στις Ανδεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ενώ η Ατλέτικο Νασιονάλ στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μεντεγίν.

Η στιγμή
Το 2012 στον διπλό τελικό του πρωταθλήματος, είχαν αναδειχτεί ισόπαλες 2-2 στο πρώτο παιχνίδι. Στη ρεβάνς στο Μεντεγίν, ενώ η Νασιονάλ νικούσε 1-0, οι οπαδοί της μπήκαν στο γήπεδο χωρίς λόγο και επιτέθηκαν στους παίκτες. Ο αγώνας διεκόπη και για να αποχωρήσουν οι φιλοξενούμενοι, χρειάστηκε να τους πάρουν δύο τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού.

Head to head
Τον Αύγουστο του 2014 η Νασιονάλ διέλυσε 5-0 την Μιγιονάριος. Ηταν η μεγαλύτερη νίκη σε clasico. Μόνο που ο κόουτς των ηττημένων, ο Αργεντινός, Χουάν Μανουέλ Λίγιο, δεν αντιμετώπισε τα πράγματα με τον δεδομένο προβληματισμό: «Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν και χειρότερα. Δείτε για παράδειγμα πόσα έφαγε η Βραζιλία στο Μουντιάλ», ήταν η ατάκα του, για να μην ξέρει από που να φύγει, κυνηγημένος από τους οπαδούς της δικής του ομάδας.


ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ SUPERCLASICO
Μπόκα Τζούνιορς vs Ρίβερ Πλέιτ (Βραζιλία)

Ποιοι είναι;
Το 1993 ορισμένοι τρελαμένοι με την κανονική Μπόκα, Βραζιλιάνοι οπαδοί, αποφάσισαν ότι ήθελαν να αποκαλέσουν την ομάδα τους όπως ο γίγαντας της Αργεντινής. Ωστόσο, η Ομοσπονδία της Βραζιλίας του εξήγησε ότι θα τους δεχόταν μόνο εάν ονομάζονταν χωρίς το τελικό «s», δηλαδή Boca Junior, όπως και συνέβη τελικά. Μόνο που οι ίδιοι το 2007 σκέφτηκαν ότι θα είχε πλάκα να παίζουν ντέρμπι με τη Ρίβερ Πλέιτ. Ετσι το πρότειναν στην γειτονική Σάο Κριστοβάο, που μετονομάστηκε και έτσι στη Χώρα του Καφέ έχουν το δικό τους Μπόκα-Ρίβερ.

Που βρίσκονται;
Αμφότερες εδρεύουν στην μικρή επαρχία της Σερτζίπε στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το 2011 η Μπόκα μετακόμισε στην πολύ μικρή πόλη της Εστάνσια, ενώ η Ρίβερ βρίσκεται στην κοντινή Καρμόπολις. Συνήθως τα παιχνίδια τους τα παρακολουθούν κοντά στα 1.000 άτομα.

Η στιγμή
Το περίεργο σε αυτή την ιστορία είναι ποτέ δεν άνοιξε ούτε μύτη στα ντέρμπι τους. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η πρώτη φορά που κοντραρίστηκαν ήταν μόλις το 2013. Η αντιπαλότητα τους προσελκύει και τους Αργεντινούς οπαδούς. Το 2014 ορισμένοι από την κανονική Μπόκα και την κανονική Ρίβερ είχαν ταξιδέψει εκεί για ένα ματς.

Head to head
Εχουν παίξει αντίπαλες για δύο φορές όλες κι όλες με μία ισοπαλία χωρίς γκολ και μία νίκη (1-0) της Ρίβερ. Η Μπόκα όμως έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Β' Κατηγορία της επαρχίας, ενώ η Ρίβερ έχει αποσυρθεί εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

 

Τελευταία Νέα