Αμυντικοί με τους περισσότερους τίτλους

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Αμυντικοί με τους περισσότερους τίτλους

bet365

Με αφορμή τους Ντάνι Αλβες και Ζεράρ Πικέ που συνεχίζουν την… υπερκούπωση ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους αμυντικούς που έχουν τους περισσότερους τίτλους ever.

Για πάντα θα αποτελεί πηγή διαφωνίας το αν το πόσο επιτυχημένος ήταν/είναι ένας παίκτης κρίνεται από τους τίτλους που κατέκτησε. Για άλλους είναι θέμα συγκυριών, ενώ άλλοι λένε ότι αυτές τις καθορίζει ο κάθε ποδοσφαιριστής και πως αν είναι winner φαίνεται με τις κούπες που φέρνει στις ομάδες του. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε για σένα η λίστα που ακολουθεί είναι αυτή με τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών. Με αφορμή την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματων Συλλόγων από την Μπαρτσελόνα πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις καριέρες των Ντάνι Αλβες και Πικέ που μαζί με άλλους 2+1 αποτελούν το top-5 των αμυντικών που έχουν πανηγυρίσει περισσότερο στην καριέρα τους στην Ευρώπη με κλαμπ και Εθνική ομάδα...

29 | Ντάνι Αλβες
Οταν το 2002 η Σεβίλλη έπαιρνε έναν 18χρονο από την Μπαχία, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι εκείνος ο πιτσιρικάς θα έβαζε μία μέρα το όνομά του στα βιβλία του αθλήματος. Οι Ανδαλουσιάνοι έφεραν στην Ευρώπη έναν παίκτη, ο οποίος έμελλε να γράψει ιστορία στο ισπανικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο όντας μέλος δύο ομάδων που έχουν κερδίσει θέση στο πάνθεον. Γιατί δεν είναι μόνο η Μπαρτσελόνα, κορυφαία ομάδα της δεκαετίας, αλλά και η Σεβίλλη, στην οποία ο Αλβες έκανε μυθικά πράγματα. Από το 2002 μέχρι το 2008 έπαιξε σε 246 ματς (16 γκολ) με τους Σεβιγιάνους και ήταν από τα βασικά εργαλεία στον δρόμο προς την καθιέρωσή στο top level.

Το 2006 ήρθε ο πρώτος τίτλος με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, το καλοκαίρι ο δεύτερος με το 3-0 σε βάρος της Μπάρτσα στο ευρωπαϊκό super cup, για να ακολουθήσει μία τρομερή χρονιά. Το 2007 η Σεβίλλη διατήρησε τον τίτλο στην Ευρώπη ενώ πανηγύρισε το Copa del Rey και το Supercopa. Ομάδες από την Αγγλία είχαν και νωρίτερα ενδιαφερθεί, όμως το 2008 τα 32 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Μπλαουγκράνα ήταν λίγα μπροστά στα όσα θα τους προσέφερε ο πολυσύνθετος αμυντικός.

Ακούραστος, δυναμικός, γρήγορος, με αντίληψη, τεχνική και ικανότητα στη δημιουργία (πρώτος σε ασίστ στον Μέσι), ο Αλβες έγινε εργαλείο στα χέρια του Γκουαρδιόλα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε πολλές φορές την ευελιξία του Βραζιλιάνου για να παίξει 3-4-3 και να δοκιμάσει ό,τι είχε φανταστεί. Ο Αλβες γέμισε το cv του στην 4ετία του Πεπ και συνεχίζει να το κάνει τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του προσθέτοντας δεύτερο τρεμπλ στην πιο πλούσια τροπαιοθήκη που είδε ποτέ ο πλανήτης.

Υστερα από τους 5 τίτλους με την Σεβίλλη, ο σήμερα 32χρονος μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων έφτασε τους 21 με την Μπαρτσελόνα, περισσότερους απ’ όσους έχουν κάποια από τα πιο δυνατά κλαμπ της Ευρώπης. Μέσα σε αυτά είναι 5 τίτλοι στην La Liga και 3 Champions League. Εκτός των 26 σε επίπεδο συλλόγων, ο Ντάνι έχει ακόμα 3 με την Εθνική Βραζιλίας, έχοντας πανηγυρίσει Copa America (2007) και Confederations Cup (2009, 2013).

25 | Ζεράρ Πικέ
Το τελευταίο διάστημα γίνεται ‘μάχη’. O Πικέ κράζει την Ρεάλ και πιο πρόσφατα τον Αρμπελόα τον οποίο αποκάλεσε ‘κώνο’ και ο πρώην Merengue, Εστεμπαν Γκρανέρο, τον προέτρεψε να αφήσει τα κομπλεξικά και να παραδεχθεί τους 'καλύτερούς του' βάζοντας φωτό του πλάγιου μπακ με το δέκατο Champions League. Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Μετά τη νίκη επί της Ρίβερ Πλέιτ (3-0) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων έβαλε στο twitter… 25 Κυπελλάκια, όσα και οι τίτλοι του και έγραψε ‘για τους ανώτερούς μου’ - para mis superiores.

Και είναι η πικρή αλήθεια για τη συγκεκριμένη κόντρα, αφού ο διεθνής στόπερ διαθέτει το δεύτερο καλύτερο παλμαρέ αμυντικού, πίσω μόνο από τον επί χρόνια συμπαίκτη του, Ντάνι Αλβες. Ελάχιστοι πρέπει να είναι εκείνοι που τον θυμούνται με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπως και το ότι έχει στην τροπαιοθήκη του Community Shield (2007), Premier League (2008) και Champions League (2008). Και όλα αυτά έχοντας συνολικά 23 συμμετοχές όλες τις διοργανώσεις σε 3 σεζόν με τους Κόκκινους Διαβόλους.

Το καλοκαίρι του 2008, αφού δεν χωρούσε στην Γιουνάιτεντ πιου είχε Φέρντιναντ-Βίντιτς, έγινε παίκτης της Μπαρτσελόνα και σε αυτά τα 8 χρόνια μέχρι σήμερα είναι πρωταγωνιστής σε μία ομάδα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Εχοντας αφιχθεί το ίδιο καλοκαίρι με τον Αλβες, ο Πικέ έχει επίσης 21 τίτλους με τους Καταλανούς ύστερα από 329 ματς (28 γκολ) και έχει να επιδείξει κι εκείνος… ασημικό με την Εθνική του ομάδα. Με το Mundial του 2010 και το Euro του 2012 με την La Roja, ο Πικέ έχει ό,τι ακριβώς μπορεί να ονευρευτεί ένας ποδοσφαιριστής…

23 | Πάολο Μαλντίνι
Ο κορυφαίος αμυντικός που είδε ποτέ ο πλανήτης και από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο Πάολο ξεκίνησε να παίζει μπάλα στα 16 και μέχρι τα 41 του ήταν βασικός στις πιο εκπληκτικές ομάδες των Ροσονέρι που κυριαρχούσαν για χρόνια στα γήπεδα της Ευρώπης, φτάνοντας τις 902 συμμετοχές (33 γκολ) σε όλες τις διοργανώσεις και πανηγυρίζοντας 23 τίτλους.

Ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος αφού το βιογραφικό του έχει επίσης 11 χαμένους τελικούς με την Μίλαν όπως και εκείνους του Mundial (1994) και του Euro (2000) με την Εθνική Ιταλίας, όμως ο Μαλντίνι ήταν ό,τι καλύτερο έχει συναντήσει το ανθρώπινο μάτι. Αγωνίστηκε 25 σεζόν στην Μίλαν, ένωσε τις υπερομάδες των Αρίγκο Σάκι, Φάμπιο Καπέλο και Κάρλο Αντσελότι και έπαιξε σε 8 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League κατακτώντας 5 φορές τον τίτλο. Στο παλμαρέ του υπάρχουν ακόμα 7 Scudetti, 5 ευρωπαϊκά και 5 ιταλικά super cup και τρεις… υπερατλαντικές κούπες.

22 | Γκάρι Νέβιλ
Και ένα πρόσωπο που έχει συζητηθεί πολύ τελευταία είναι σε αυτή τη λίστα. Ο Γκάρι Νέβιλ, εκτός από βοηθός του Ρόι Χόντγκσον στην Εθνική Αγγλίας, προπονητής της Βαλένθια και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κορυφαίος αναλυτής της Αγγλικής τηλεόρασης, ήταν και legend της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο σήμερα 40χρονος ήταν μέλος της ομάδας του Φέργκιουσον που άλλαξε την ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεπερνώντας σε πρωταθλήματα την Λίβερπουλ και οι επιτυχίες του ήταν εκπληκτικές (και) σε επίπεδο τίτλων.

Προερχόμενος από τις ακαδημίες του κλαπμ, ο Νέβιλ, στα 19 χρόνια που ήταν στην πρώτη ομάδα των Κόκκινων Διαβόλων κατέκτησε 8 φορές τον τίτλο στην Premier League, 2 το Champions League, πήρε 3 FA Cups, 2 διηπειρωτικά κύπελλα έχοντας 602 συμμετοχές (7 γκολ) όλες τις διοργανώσεις. «Ηταν το καλύτερο δεξί μπακ της γενιάς του» είχε πει ο Σερ Αλεξ.

*24 | Μάρκος Καφού
Σαν bonus μπαίνει ο Μάρκος Καφού, ο οποίος έκανε εκπληκτική καριέρα σε Ρόμα και Μίλαν όντας ένας από τους καλύτερους δεξιούς μπακ όλων των εποχών. Ο Βραζιλιάνος μάζεψε περισσότερους τίτλους από τους δύο τελευταίους, όμως πολλοί από αυτούς ήταν πριν έρθει στην Ευρώπη. Ο διεθνής άσος είχε 14 κούπες με Μίλαν (6), Σελεσάο (5), Ρόμα (2), Σαραγόσα (1) και ακόμα 10 με την Σάο Πάουλο πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης