Ο Λουκάκου στα χνάρια των θρύλων

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Λουκάκου στα χνάρια των θρύλων

bet365

Ο Ρομέλου Λουκάκου έγινε ο πρώτος παίκτης της Έβερτον που σκοράρει για όγδοο σερί ματς μετά το 1954 και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Βέλγο φορ και την... τηλεπαθητική συνεργασία του με τον Ντεουλοφέου.

Ο Ντέιβ Χίκσον συνέδεσε το όνομά του με την πρώτη μεταπολεμική περίοδο της Έβερτον και με την τρομερή πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου του 152-53, η οποία ήταν έκπληξη με δεδομένο ότι τα «Ζαχαρωτά» ήταν στην Division Two. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 1954 βρήκε δίχτυα 8 σερί φορές. Από τότε, κανείς άλλος μέχρι και τις 19/12 του 2015 δεν κατάφερε να επαναλάβει το επίτευγμά του.

Το έκανε τελικά ο Λουκάκου, ο οποίος τελευταία, με αφορμή την κακή περίοδο της Τσέλσι, επανήλθε στο προσκήνιο για το αν οι «μπλε» θα έπρεπε να τον είχαν κρατήσει. Η απάντηση του 22χρονου φορ, ο οποίος φέτος μετράει 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ήταν ένα απλό «ευχαριστώ» στον Μουρίνιο, ο οποίος το 2013 τον άφησε να πάει στην Έβερτον. «Ήθελα να παίξω και να πάρω παιχνίδια. Ποτέ δεν πήρα την ευκαιρία εκεί, οπότε πρέπει να πω ευχαριστώ στον Ζοσέ Μουρίνιο».

Ο Βέλγος κόστισε 28 εκατομμύρια λίρες στα «Ζαχαρωτά». Την ανάγκασε να σπάσει το μεταγραφικό της ρεκόρ, να ρισκάρει. Όλο αυτό το διάστημα ακούστηκαν αρκετά για το αν άξιζε τα χρήματα, ή αν είναι τελικά ο φορ κλάσης που θα οδηγήσει την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ στο επόμενο επίπεδο. Όποτε σιωπούσε, υπήρχε κριτική. Φέτος, δίνει απαντήσεις. Δείχνει ότι είναι η χρονιά του, η αυτοπεποίθησή του ανεβαίνει συνεχώς μαζί με τα γκολ που πετυχαίνει και επιτέλους έχει βρει έναν άξιο συμπαραστάτη που κάνει το έργο του ευκολότερο

Η συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Λουκάκου με τον Ντεουλοφέου είναι εκπληκτική, μολονότι δεν ε. Οι δυο τους δείχνουν να συνεργάζονται... τηλεπαθητικά. Από τις 7 ασίστ που έχει πραγματοποιήσει ο Ισπανός, οι έξι έχουν γίνει γκολ για τον Βέλγο. Κοντράρουν σε αποδοτικότητα το δίδυμο Μαχρέζ-Βάρντι, μένουν πίσω μόνο από το Οζίλ-Ζιρού.

Η συνεργασία αυτή δεν ήρθε αυτόματα. Εξελίχθηκε, δουλεύτηκε. Μαζί με τα επιμέρους χαρακτηριστικά των παικτών. Ο Ντεουλοφέου άλλαξε, κυρίως σε νοοτροπία, για να κερδίσει από τον προπονητή του τη σταθερότητα βασικού και να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του. Η τεχνική και η αντίληψη του παιχνιδιού ήταν εκεί, περιμένοντας να εκφραστεί. Ο Λουκάκου εξηγεί στους Times: «Δεν βγαίνουμε απλά στο γήπεδο και όλα γίνονται αυτόματα. Μια φορά τη βδομάδα δουλεύουμε τη συνεργασία μας. Δουλεύουμε στις σέντρες στην περιοχή και στον τρόπο που τελειώνω τη φάση. Τα τρεξίματα που κάνω στην περιοχή δεν είναι απλά, πρέπει να συνεργάζομαι με τον Ντεουλοφέου και τον Μπάρκλεϊ ώστε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Αν θέλεις χημεία, πρέπει να τη δουλέψεις», τονίζει.

Δεν είναι μόνο οι σέντρες. Από ένα σημείο και μετά θα διαβάζονταν από τους αντίπαλους, θα βρισκόταν τρόπος να αντιμετωπιστούν. Είναι οι συνολικές κινήσεις που γίνονται προκειμένου να βρεθεί ο Λουκάκου σε θέση βολής. Στα ματς με τη Γουέστ Χαμ και τη Σάντερλαντ, για παράδειγμα, ο Ντεουλοφέου τραβήχθηκε σε πιο κεντρική θέση και έκοψε με κάθετη την άμυνα στα δύο, σερβίροντας στον killer της ομάδας του. Ο ίδιος εξηγεί στους Times: «Τη στιγμή που παίρνω τη μπάλα στην κατοχή μου, τον αναζητώ και πασάρω γρήγορα. Πάντα βάζω δύναμη στην πάσα. Ο Ρομ είναι επικίνδυνος όταν παίρνει τη μπάλα νωρίς, επειδή είναι γρήγορος και δυνατός». Συντονίζει σκέψη και κίνηση με τον συμπαίκτη του.

Ο Λουκάκου, από την πλευρά του, γνωρίζοντας το πως θα πασάρει ο συμπαίκτη του, κινείται στο χώρο. «Τον εμπιστεύομαι ότι θα κάνει την πάσα στο σωστό μέρος. Αλήθεια, απλά τζογάρω και την εμπιστεύομαι. λατρεύει να δίνει ασίστ. Οι εξτρέμ σήμερα αρέσκονται στο να κόβουν μέσα και να σουτάρουν. Αυτός είναι... παλιομοδίτης. Θα πάει στο ένας με έναν και θα ψάξει τη μπάλα στην περιοχή. Αυτό κάνει τα πράγματα καλά για μένα». Την κίνηση του Βέλγου μαθαίνουν να διαβάζουν όλο και περισσότερο και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του.

Αν δεν ήταν το εκπληκτικό story του Βάρντι, αυτή τη στιγμή πιθανότατα ο Λουκάκου θα ήταν ο φορ γύρω από τον οποίο θα συζητούσαν οι περισσότεροι στο Νησί. Στην μάχη των δυο, ο επιθετικός της Λέστερ βγήκε νικητής. Ο Λουκάκου όμως κατέρριψε ένα θρυλικό ρεκόρ και αποδεικνύει συνεχώς την κλάση του. Στα 22 έχει ήδη τεράστιες παραστάσεις, δουλεύει συνεχώς και βρίσκει ρυθμό. Και τα «Ζαχαρωτά» του Γκούντισον έναν εκτελεστή που δίνει περισσότερη... γλύκα στα όνειρά τους!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.