Το κερί στο σκοτάδι

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Το κερί στο σκοτάδι

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που βρίσκεται σε κρίση, και τον Άρμιν Φε.

«Μία ομάδα σε σοκ», ήταν ο τίτλος της Frankfurter Rundschau μετά την ήττα από την Ντάρμσταντ (0-1). Που να ήξερε ότι θα ακολουθούσε και η συντριβή με 4-1 από την Ντόρμτουντ. Η Άιντραχτ έχει 1 μόλις νίκη στα 12 τελευταία ματς στο πρωτάθλημα και καμία στα τελευταία 6. Βρίσκεται πάνω από την τελευταία 3άδα μόνο και μόνο λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων από το Αννόβερο.

Κι όμως, το περασμένο καλοκαίρι όλα έμοιαζαν ιδανικά. Ο Φε είχε επιστρέψει στην ομάδα, με την οποία είχε δεθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ενώ η διοίκηση είχε στον πάγκο ξανά τον άνθρωπο που ήθελε. Και οι δύο πλευρές είχαν πάρει μία απόφαση καρδιάς. Και πάλι, όμως, ο σκεπτικισμός δεν έλειπε. Διότι, την προηγούμενη φορά, το καλοκαίρι του 2014, ο Φε είχε αφήσει τους Αετούς για ένα πρότζεκτ με περισσότερα χρήματα και κατά τη γνώμη του περισσότερες πιθανότητες εξέλιξης.

Μετά τον εφιάλτη της Στουτγκάρδης, προσπάθησε να δικαιολογήσει εκείνον τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι αυτή τη φορά το μπάτζετ ήταν κατά 5 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο… Η αλήθεια, φυσικά, είναι ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά στην ουσία. Και αυτό έκανε ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα. Στην πρώτη του προπόνηση βρέθηκαν εκατοντάδες οπαδοί, καθώς ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος.

«Θα ήθελα να ονειρεύομαι ότι μπορώ να πετύχω κάτι που κανένας δεν περίμενε. Δεν σκοπεύω να αφήσω την Άιντραχτ τόσο σύντομα», είχε πει ο 54χρονος τεχνικός στην παρουσίασή του. Με το τέλος του πρώτου γύρου τα πάντα έχουν αλλάξει. Σιγά-σιγά στον σύλλογο κυριαρχεί ο φόβος. Και κάτι τέτοιο για τη φιλοσοφία του Φε είναι καταστροφικό. Υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να βρεθεί σε μία ανάλογη με την περσινή κατάσταση, όταν άφησε πολύ γρήγορα τη Στουτγκάρδη γιατί δεν ήξερε πώς να ξεπεράσει την κρίση. Η μάχη για την παραμονή δεν του ταιριάζει.

Η παραίτησή του τότε δεν ήταν η λάθος απόφαση. Ήταν η παραδοχή ότι υπό την πίεση της καταστροφής, δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις. Η κρίση φαίνεται ότι κυνηγάει τον Φε. Σύμφωνα με τον ίδιο η τραυματική ήττα από την Ντάρμσταντ στο ντέρμπι ήταν η «πιο σκοτεινή στιγμή» του. Μέχρι και κάποια σποραδικά «Armin raus!» ακούστηκαν από τις εξέδρες. Το όνειρο έδωσε γρήγορα τη θέση του στην πραγματικότητα. Και για έναν οραματιστή, έναν ονειροπόλο αυτό είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Είναι καταστροφικό.

Πλέον, ο στόχος έχει αλλάξει. Είναι απλά να τερματίσει πιο ψηλά από άλλες 3 ομάδες. Και αυτή τη στιγμή εκείνες που βρίσκονται από κάτω είναι όλες ικανές για την ανάκαμψη. Έχουν όλες την ποιότητα να παλέψουν μέχρι το τέλος. Και είναι λογικό να εγείρεται το ερώτημα αν ο Φε είναι ο κατάλληλος, για να συνεχίσει στον πάγκο.

Γιατί έχει βάλει τον εαυτό του σε έναν επικίνδυνο κύκλο, που οδηγεί στην αποτυχία. Στην παγίδα του να κυνηγάει πάντα την υπέρβαση. Να υπερεκτιμά καταστάσεις και τις δυνατότητες της ομάδας του, ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει τα δικά του όνειρα. Τελικά, τα όρια είναι πολύ πιο στενά από ό,τι φαντάζεται.

«Αν κάποιος είναι ρεαλιστής, τότε καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να περιμένει και πολλά από εμάς», είχε πει ο Φε πριν το ματς με την Ντόρτμουντ. Το να είσαι συναισθηματικός, όπως ο Γερμανός τεχνικός, δεν είναι πάντα προτέρημα. Και τώρα έρχεται ο μίνι-τελικός με την Βέρντερ. Ο ίδιος δεν έχει αυταπάτες. «Περνάμε δύσκολες στιγμές. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες. Δεν χρειάζεται, όμως, να υπερβάλουμε. Είναι απλά ένα παιχνίδι», τόνισε ο 54χρονος τεχνικός. «Το θέμα είναι ψυχολογικό. Θα προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε και να παίξουμε με περισσότερο ρίσκο».

Οι τελευταίες προπονήσεις διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που δεν συνηθίζει ο Φε. «Απόλαυσα την ηρεμία», θα πει, καθώς ήθελε οι παίκτες του να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι για το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Η διοίκηση και ο κόσμος στην πλειοψηφία είναι μαζί του.

«Είμαστε ενωμένοι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της θέσης μας στη βαθμολογία. Και αυτή την ενότητα θα πρέπει να την διατηρήσουμε», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Στόιμπινγκ, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου. «Αν χάσουμε, θα χαθούμε στο σκοτάδι. Αν κερδίσουμε, θα έχουμε τουλάχιστον ένα κερί να φωτίζει στο σκοτάδι. Θα ήταν μία ωραία αχτίδα αισιοδοξίας. Πιστεύω 100% ότι ο Φε θα συνεχίσει και στο δεύτερο γύρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τεχνικός διευθυντής Μπρούνο Χίμπνερ (που έκανε και την πρώτη μεταγραφή, με την Τσίβας να ανακοινώνει την πώληση του Μάρκο Φαμπιάν). «Δεν υπάρχει καμία σκέψη αλλαγής στην τεχνική ηγεσία». Την περασμένη Τρίτη (15/12) είχαμε συνάντηση κορυφής, στην οποία έδωσαν το παρών και οι δύο τελευταίοι. Αποφασίστηκε η στήριξη στον Φε, καθώς του δόθηκε το ελαφρυντικό των πολλών απουσιών.

Αυτό, βέβαια, μοιάζει περισσότερο σαν μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και τις αδυναμίες, όμως έχει και τα θετικά του. Αν υπάρχει μία περίπτωση να γυρίσει την κατάσταση ο Φε είναι αν όλοι πιστεύουν σε εκείνον. Και η διοίκηση κάνει το χρέος της, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον προπονητή, που από την αρχή πίστευε ότι είναι ο ιδανικός για την Άιντραχτ. Τώρα, είναι η σειρά του να το ανταποδώσει.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης