Οι «Λέστερ» του παρελθόντος

Οι «Λέστερ» του παρελθόντος

bet365

Με αφορμή την τρελή φετινή πορεία της Λέστερ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει ποιες άλλες μικρομεσαίες αγγλικές ομάδες είχαν κάνει παλαιότερα κάτι αντίστοιχο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Από καταβολής της Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1992-93, η υπόθεση-τίτλος αποτελεί μονοπώλιο μόλις πέντε ομάδων. Πολυνίκης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 13 κατακτήσεις, ακολουθεί η Τσέλσι με τέσσερις, η Άρσεναλ με τρεις, η Μάντσεστερ Σίτι με δύο και η Μπλάκμπερν με μία. Από πλευράς ονομάτων, μόνη έκπληξη είναι η κατάκτηση του τίτλου από την Μπλάκμπερν το 1995, αφού όλες οι υπόλοιπες συνθέτουν την ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου (μαζί με την Λίβερπουλ, που αγνοεί τον τίτλο από το 1990).

Κάποιες σεζόν, οι μετέπειτα πρωταθλήτριες οδηγούσαν την κούρσα από την αρχή, όμως υπήρχαν και χρονιές, που είχαν εμφανιστεί από το πουθενά αντίστοιχες «Λέστερ», τις οποίες δεν υπολόγιζε κανείς. Όπως φέτος, που στη 16η αγωνιστική η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι φιγουράρει στην πρώτη θέση, πάνω από όλα τα μεγαθήρια. Το FourFouTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει ποιοι άλλοι «μικροί» στο παρελθόν είχαν βρεθεί στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ τη 16η αγωνιστική και σε ποια θέση τερμάτισαν στο τέλος του πρωταθλήματος.

Νόριτς (1992-93)
Ήταν η πρώτη χρονιά της Πρέμιερ Λιγκ και στη 16η αγωνιστική η κορυφή ήταν κατειλημμένη από... καναρίνια. Η τρελή «πτήση» της πρώτης θέσης συνεχίστηκε μέχρι την 22η αγωνιστική, οπότε και ήρθαν δύο ισοπαλίες (με Λιντς και Κόβεντρι) και μία ήττα (από Σέφιλντ Γουένσντεϊ). Η Νόριτς έπεσε στην 3η θέση και έκτοτε δεν ανέβηκε ποτέ. Τελικά τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά τον τίτλο.

Νιούκαστλ (1995-96)
Αμέσως μετά τον τίτλο της Μπλάκμπερν το 1995, την αμέσως επόμενη σεζόν παραλίγο να γίνει νέα έκπληξη στην Πρέμιερ Λιγκ. Όχι μόνο μέχρι τη 16η αγωνιστική, αλλά μέχρι την 31η, η Νιούκαστλ οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος, χωρίς να έχει πέσει ούτε μία φορά από την 1η θέση. Τρεις ήττες στα τέσσερα επόμενα παιχνίδια (από Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μπλάκμπερν) έριξαν τους «ανθρακωρύχους» από την κορυφή, με τη Νιούκαστλ να τερματίζει δεύτερη και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά και πάλι τον τίτλο.

Άστον Βίλα (1998-99)
Μέχρι τη 16η αγωνιστική χτυπούσε στα ίσια τον τίτλο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία ήταν και ισόβαθμη. Άλλωστε, ως την 20η αγωνιστική, η Άστον Βίλα είχε μείνει μέχρι και μόνη πρώτη, όμως από ‘κει και πέρα άρχισε ο κατήφορος. Στα επόμενα δέκα παιχνίδια γνώρισε επτά (!) ήττες από Νιούκαστλ, Μπλάκμπερν, Λιντς, Κόβεντρι, Ντέρμπι, Τότεναμ και Τσέλσι, με αποτέλεσμα να... γκρεμοτσακιστεί από τις πρώτες θέσεις. Τελικά τερμάτισε στην 6η θέση του πρωταθλήματος, με τον τίτλο να καταλήγει – που αλλού – στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Τελευταία Νέα