Τι υπάρχει πίσω από το θαύμα της Λέστερ...

Four Four Two Backstage Four Four Two Backstage
Τι υπάρχει πίσω από το θαύμα της Λέστερ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος προσπαθεί να κλείσει το στόμα βλέποντας τον Μαχρέζ και τον Βάρντι, αλλά γράφει για αυτόν που βρίσκεται... πίσω τους και τον θέλει η μισή Αγγλία!

Ο Γκάρι Λίνεκερ γνωστός οπαδός της Λέστερ, από εκεί άλλωστε ξεκίνησε την καριέρα του, υποσχέθηκε στο κοινό του και είναι πολύ μεγάλο, ότι αν η Λέστερ πάρει το πρωτάθλημα θα κάνει την πρώτη εκπομπή της επόμενης σεζόν φορώντας μόνο τα εσώρουχά του!

Την ίδια ώρα που ο Λίνεκερ έγραφε αυτό στο twitter εκστασιασμένος και αυτός από τη νίκη επί της Τσέσλι και την παραμονή της Λέστερ στην κορυφή της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ, ο Αλγερινός σταρ της ομάδας, ο Μαχρέζ δήλωνε. “Εχουμε 35 βαθμούς πλέον. Χρειαζόμαστε άλλους 5-7 προκειμένου να εξασφαλίσουμε και μαθηματικά την παραμονή μας στην κατηγορία...”.

Αλήθεια ποιος από τους δύο μας τρολάρει; Μάλλον όχι ο Λίνεκερ που έχει σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να βγει στο BBC με το μποξεράκι του, από όσες έχει το ενδεχόμενο η Λέστερ να υποβιβαστεί φέτος. Κι' αν η προφανής εκτίμηση είναι “εντάξει μωρέ θα ξεφουσκώσει...” η απάντηση σε αυτό είναι ότι 16 αγωνιστικές δεν έχει ξεφουσκώσει. Ισα ίσα που φουσκώνει όλο και περισσότερο.

Η Λέστερ σχεδόν στα μισά του δρόμου είναι: Μόνη πρώτη με 35 βαθμούς, έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, έχει τους δύο πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος (Βάρντι με 15 γκολ και Μαχρέζ με 11 γκολ), είναι στο +9 από την Τότεναμ και την 5η θέση, άρα έχει σημαντικό αβαντάζ για την πρώτη τετράδα και το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι στο +11 από την Λίβερπουλ και στο +20 από την Τσέλσι. Γίνεται λοιπόν να καταρρεύσει σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο τρόπο που να τελειώσει η χρονιά και να μην έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, κάτι πολύ μεγάλο. Και για την Λέστερ σπουδαίο και πολύ μεγάλο δεν είναι φυσικά το πρωτάθλημα, δεν είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για το ταπεινό Europa League. Αυτό αν πετύχει, για τα μέτρα της (δεν έχει ποτέ στα 131 χρόνια ιστορία της κατακτήσει έστω έναν πρωτάθλημα) είναι θαύμα.

Το μυστικό πίσω από το θαύμα...

Πώς έχει γίνει όμως όλο αυτό; Πως η Λέστερ έχει φτάσει σε αυτό το... θαύμα που ουδείς ποδοσφαιρικός αναλυτής μπορεί (καλά καλά ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν) να εξηγήσει;

Το πρώτο όνομα που έρχεται ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ούτε του Βάρντι, ούτε του Μαχρέζ, αλλά του Στηβ Γουόλς. Ο πρώτος άνθρωπος που έχει ήδη γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας και έχει δει το τηλέφωνο του να χτυπά από κλήσεις του Αρσέν Βενγκέρ λέγεται Στηβ Γουόλς. Σήμερα τύποις είναι ένας εκ των βοηθών του Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει κάνει το... casting στην πιο εμπορική ταινία των τελευταίων ετών στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Γουόλς είναι αυτός που διάλεξε κομμάτι κομμάτι το παζλ της Λέστερ ως αρχισκάουτερ της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην ήταν αυτός που ανακάλυψε, τον Βάρντι από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, αλλά ήταν αυτός που έκανε το τελικό τσεκάρισμα και εισηγήθηκε την απόκτησή του έναντι 1 εκατ. ευρώ. Ποτέ καμία ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ για ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή στα 25 του! Ο Γουόλς εκτίμησε ότι έπρεπε να συμβεί με τον Βάρντι που έπαιζε ποδόσφαιρο ως ερασιτέχνης και έβγαζε χρήματα δουλεύοντας σε εργοστάσιο ως συγκολλητής μετάλλων! Τρία χρόνια μετά ο Βάρντι βγάζει 1,5 εκατ. λίρες τον χρόνο, η αξία του έχει φτάσει τα 30 εκατ. λίρες (ο Ρανιέρι λέει ότι δεν έχει τιμή και κανείς δεν μπορεί να τον αγοράσει) και είναι ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Γουόλς είναι αυτός εντόπισε τον Μαχρέζ στα αζήτητα της Χάβρης και τον αγόρασε πριν δύο ακριβώς χρόνια με 400 χιλιάδες λίρες. Σήμερα ο Αλγερινός κοστίζει τουλάχιστον 40 εκατ. λίρες και σκάουτερ της Μπαρτσελόνα, της Παρί και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν στήσει αντίσκηνο έξω από το προπονητικό κέντρο της Λέστερ και καταγράφουν κάθε κίνησή του, μακριά από τους αγώνες.

Ο Γουόλς ήταν αυτός που “τσίμπησε” ελεύθερο πριν μερικούς μήνες τον Κρίστιαν Φουκς από την Σάλκε, όπως είχε αρπάξει ως ελεύθερο τον Ολμπράιτον από την Αστον Βίλα πριν δύο χρόνια. Ο Ολμπράιτον όταν ήταν στα 19 του θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου έχοντας πολλές συμμετοχές στις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας. Η Αστον Βίλα δεν μπόρεσε να τον αναδείξει και ο Γουόλς που ως σκάουτερ της Τσέλσι (εκεί δούλευε πριν πάει στην Λέστερ) είχε τομέα ευθύνης του τις νεαρές ηλικίες, τον ήξερε πολύ καλά. Τον πήρε λοιπόν στην Λέστερ ως ελεύθερο και σήμερα είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Η λίστα με τους παίκτες που ο Γουολς ανακάλυψε είναι μεγάλη. Δική του επιλογή είναι και ο Νγκολό Καντέ που αποκτήθηκε πριν μερικούς μήνες από την Καέν και πλέον κάνει την διαφορά, αλλά και ο Κροάτης επιθετικός, Κράμαριτς που δεν έχει πιάσει στη Λέστερ, αλλά η μπογιά του περνάει ακόμη και μπορεί να πωληθεί στην Ιταλία έναντι 10 εκατ. ευρώ, αφού είναι νεαρός. Αυτός επέμενε και για την απόκτηση του Ιάπωνα Οκαζάκι από την Μάιντς και η Λέστερ πλήρωσε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο για να τον αποκτήσει και ο ταχύτατος επιθετικός ήδη έχει αρχίσει να κάνει απόσβεση των χρημάτων που δόθηκαν.

Ο Γουολς εξελίχθηκε από σκάουτερ σε επί της ουσίας τεχνικός διευθυντής και η διοίκηση της Λέστερ αυτό το έκανε σαφές στον Ρανιέρι όταν τον προσέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι. “Αυτός αποφασίζει για τις μεταγραφές, αυτός έχει τον τελευταίο λόγο”. Και μάλιστα για να είναι βέβαιοι στην Λέστερ ότι οι επιλογές του Γουόλς θα αξιοποιούνται από τον Ρανιέρι, τον μετέτρεψαν εκτός από σκάουτερ – τεχνικό διευθυντή και σε βοηθό του Ρανιέρι, αφού αυτός είναι σήμερα ο επίσημος τίτλος του...

Ο Γουόλς βρέθηκε στην Λέστερ από την Τσέλσι προκειμένου ακριβώς να αποκτήσει αυτή την ελευθερία. Στο Λέστερ έχει στήσει ένα δικό του τμήμα σκάουτινγκ όπου την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε έξι διαφορετικά ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League. Ο ίδιος μεταξύ άλλων παρακολούθησε και το Ντόρτμουντ – ΠΑΟΚ! Ηδη στο στόχαστρό του σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχουν μπει τέσσερις πέντε νεαροί ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη. Ανάμεσά τους ο Πολωνός Λινέτι που πλέον είναι διεθνής με την ανδρών αν και είναι μόλις 20 ετών και για τον οποίο η Λέστερ ετοιμάζει πρόταση στην Λεχ, ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Θα καταφέρει η Λέστερ να τον πείσει να μείνει όμως. Ο Γουόλς στην πρόταση της Αρσεναλ βάζει όλο και περισσότερα “θέλω”. Ο Βενγκέρ έχει φτάσει στο σημείο να του προσφέρει το ρόλο του αρχισκάουτερ της πρώτης ομάδας (δηλαδή να συναποφασίζουν για τις μεταγραφές της Αρσεναλ), έχει αποδεχτεί το αίτημα ο Γουόλς να πάρει μαζί του, τουλάχιστον έναν από τους συνεργάτες του στην Λέστερ και του προσφέρει και ετήσιο μισθό που ξεπερνά τα 2 εκατ. λίρες!!! Την ίδια ώρα ο Αμπράμοβιτς ρωτά να μάθει ποιος ευθύνεται που όταν ήταν στην Τσέλσι ο Γουόλς δεν εκτιμήθηκε το ταλέντο του να βρίσκει “διαμάντια” και ο Κλοπ ρωτάει να μάθει ποιός είναι αυτός ο Αγγλος που ξέρει τόσο καλά την Μπουντεσλίγκα ώστε να επιλέγει από αυτήν τον Οκαζάκι και τον ελεύθερο Φουκς...

Το όνομά του είναι Γουόλς. Στηβ Γουόλς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Four Four Two Backstage
Four Four Two Backstage