Η εποχή των Πουλαριών

Η εποχή των Πουλαριών

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει (ξανά) για τον Αντρέ Σούμπερτ και τη μεγάλη νίκη της Γκλάντμπαχ επί της Μπάγερν.

Πριν λίγες ημέρες το επίσημο site της Bundesliga είχε αναρωτηθεί αν βρέθηκε ο Κρυπτονίτης του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πλέον, γνωρίζουμε την απάντηση. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται ήρωες. Κάθε μέρα γεννιούνται τέτοιοι. Ελάχιστοι, όμως, κάνουν τόση αίσθηση όση ο Αντρέ Σούμπερτ.

Η Μπάγερν είχε κυριαρχήσει για μεγάλο διάστημα στο πρώτο μέρος και η Γκλάντμπαχ ήταν τυχερή, που το σκορ ήταν στο 0-0 στο ημίχρονο. Ο τεχνικός των γηπεδούχων έφυγε για τα αποδυτήρια και είχε μόνο μία σκέψη στο μυαλό του: να αλλάξει σύστημα. Το 5-3-2 της Μπορούσια προκάλεσε αρχικά προβλήματα στους Βαυαρούς, όμως εκείνοι βρήκαν τη λύση.

Τελικά, εκείνη που έκανε τη διαφορά ήταν η... δημοκρατία. «Οι ίδιοι οι παίκτες μου είπαν ότι ήταν το κατάλληλο σύστημα. Απλά έπρεπε να αλλάξουμε κάποιες λεπτομέρειες», αποκάλυψε αργότερα ο τεχνικός των πουλαριών. Και αυτό που είδαμε στο δεύτερο 45λεπτο ήταν εντυπωσιακό. Έγινε αυτό, που έμοιαζε αδιανόητο πριν από λίγο καιρό. Η Γκλάντμπαχ κέρδισε στα ίσα την Μπάγερν.

Αυτά τα 14' στα οποία η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δέχθηκε 3 γκολ μοιάζουν με το 8ο θαύμα του κόσμου. «Μετά το πρώτο γκολ χάσαμε τον έλεγχο. Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε τον έλεγχο», θα πει ο Καταλανός στη συνέντευξη τύπου. Στα μάτια του, στην κοσμοθεωρία του δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς έλεγχο. Για πρώτη φορά με εκείνον στον πάγκο η Μπάγερν έχασε ματς στον πρώτο γύρο. «Η ήττα μας έδειξε ότι είμαστε από αυτόν τον πλανήτη», σχολίασε ο Ζάμερ. «Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε ανίκητοι. Δεν πρέπει, όμως, να χάνουμε ένα παιχνίδι μέσα σε πέντε λεπτά», τόνισε ο Λαμ.

«Η Γκλάντμπαχ κέρδισε την Μπάγερν στο παιχνίδι του Πεπ», έγραψε το Sport1. Δεν έχει άδικο. Διότι, όλοι ήξεραν τι να περιμένουν από την Μπορούσια, ακόμη και αν το 5-3-2 ήταν έκπληξη. Πριν το ματς, η Bild έκανε μία τακτική ανάλυση του παιχνιδιού των πουλαριών. Πώς πιέζουν μπροστά, πώς προσπαθούν να επιτεθούν γρήγορα (θυμίζοντας την τακτική του Σμιντ στη Λεβερκούζεν), πώς χρησιμοποιούν τους ακραίους αμυντικούς. Τα στιγμιότυπα στο ξεκίνημα είναι από το παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ, το οποίο διεξήχθη στα τέλη του Σεπτέμβρη (4-2).

«Ο Σούμπερτ χρησιμοποίησε το σύστημα του Φαβρ μόνο στα 3-4 πρώτα του παιχνίδια, για να επαναφέρει τη σταθερότητα. Από εκεί και πέρα, εφαρμόζει τη δική του ιδέα», είχε πει ο Tobias Escher (αναλυτής του spielverlagerung) στην TZ πριν το ματς. «Ο Σούμπερτ πέτυχε με την τακτική του να μπερδέψει τον αντίπαλο. Αυτό είναι η ειδικότητα της Μπάγερν», έγραψε στην τακτική του ανάλυση στο Sport1 ο Constantin Eckner.

Ο Σούμπερτ κατάφερε να καινοτομήσει χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αρχές του. Είχε προειδοποιήσει ότι η ομάδα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσει στη νίκη, όμως σε καμία περίπτωση δε θα έπαιζε αμυντικά. Αυτό είναι το μονοπάτι που σε κάνει να ξεχωρίζεις. Που σε κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερους.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την Γκλάντμπαχ, η ομάδα του έχει τους περισσότερους βαθμούς. Παραμένει αήττητος. Είναι ο άνθρωπος που ξεκλείδωσε τον κώδικα της Μπάγερν, κάτι που συμβαίνει σπάνια και δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο. Το να έχεις αυθεντικές ιδέες και να κάνεις κάτι ριζοσπαστικό είναι ευλογία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Σούμπερτ έδειξε ότι δεν είναι απλά ένας ψυχολόγος, που εφαρμόζει το σύστημα του προκατόχου του και ποντάρει στο μομέντουμ. Που απλά ξέρει να δίνει κίνητρο. Φυσικά, χρειάζεται και τύχη για να κερδίσεις την Μπάγερν. Η τύχη, όμως, είναι για εκείνους που την προκαλούν.

Ο 44χρονος τεχνικός προετοίμαζε τα πλάνα του αρκετές ημέρες νωρίτερα. Τα συζήτησε με τους παίκτες του και κατέληξε στην τακτική, με την οποία ανάγκασε τους Βαυαρούς στην πρώτη τους ήττα στο πρωτάθλημα μετά τον περασμένο Φεβρουάριο (1-4 από την Βόλφσμπουργκ). Οι παίκτες του έτρεξαν περίπου 6 χιλιόμετρα περισσότερα από τους αντιπάλους της. «Είναι σημαντικό για μένα η ομάδα να στηρίζει 100% την ιδέα μου», είχε πει ο Σούμπερτ σε συνέντευξή του στην Bild.

Η Μπάγερν παρατάχθηκε με πολλές απουσίες. Το ίδιο, όμως, έκαναν και οι γηπεδούχοι. Και στο κέντρο της άμυνας είχαν δύο 19χρονους (Ελβέντι και Κρίστενσεν)! Την κέρδισε χωρίς τους Χέρμαν και Χαν. «Η Γκλάντμπαχ προσγείωσε την Μπάγερν στην πραγματικότητα», έγραψε η FAZ. Τα πουλάρια ξεκίνησαν με 5 ήττες και πλέον έχουν 2 βαθμούς περισσότερους σε σχέση με το ίδιο σημείο της περσινής σεζόν.

Και το σημαντικότερο είναι ότι εξιτάρουν τη φαντασία όλων. Αυτό που έχει καταφέρει ο Σούμπερτ απλά δεν έχει ξαναγίνει. Την επόμενη ημέρα, όταν έφτασε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, οι υπάλληλοι τον περίμεναν, για να τον χειροκροτήσουν. «Ο Σούμπερτ έχει τρελάνει ολόκληρη την Γκλάντμπαχ», όπως είπε ο Μπέρτι Φογκτς.

So wird André Schubert auch nicht jeden Tag auf dem Trainingsgelände empfangen.

Δημοσιεύτηκε από Dein Sky Sport στις Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Η Bild τον χαρακτήρισε «θαυματοποιό», ενώ πλέον ζούμε στην «Fohlen-Zeiten», στην «Εποχή των Πουλαριών». «Δεν παίζουμε για να δώσουμε ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Παίζουμε για την τιμή μας», τόνισε ο Σάκα πριν το ματς. Η Γκλάντμπαχ δεν πιστεύει απλά στις δυνατότητές της. Πιστεύει ξανά στην υπέρβαση. Ίσως περισσότερο από ποτέ.

«Οι παίκτες της Μπάγερν έχουν επίσης από δύο πόδια και πίνουν και εκείνοι νερό. Είμαστε η πρώτη ομάδα που έπαιξε man to man μαζί τους και με 3 στην άμυνα. Πρέπει να δείξεις και... καρύδια», είπε με περηφάνια ο Ελβετός μετά το ματς. Και αυτό ακριβώς έκαναν εκείνος και οι συμπαίκτες του. Η ένταση καλύπτει τα αμυντικά κενά, που αφήνει η επιθετική φιλοσοφία. Στις μέρες του Σούμπερτ μόνο οι Μπάγερν και Κολωνία έχουν δεχθεί λιγότερα γκολ από την Γκλάντμπαχ.

Το πράσινο φούτερ έχει ήδη γίνει best seller. «Δεν είμαι προληπτικός. Αν, όμως, όλοι το θεωρούν φοβερό, τότε το απολαμβάνω και εγώ και θα συνεχίσω να το φοράω», τόνισε ο 44χρονος τεχνικός. Μέσα σε λίγες ημέρες έχουν περάσει από την Bayern-Liga στην Schubert-Liga. Όσο για το μυστικό της δικής του επιτυχίας; «Φυσικά και έκανα λάθη στο παρελθόν. Ήμουν τελειομανής και ανυπόμονος. Τώρα, έχω γίνει πιο χαλαρός». Και αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος προπονητής στην Bundesliga...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης