Ένα δίδυμο από τα παλιά στην Premier League

Ένα δίδυμο από τα παλιά στην Premier League

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ένα δίδυμο από τα παλιά στην Premier League

bet365

Oι Οντιόν Ιγκάλο και Τρόι Ντίνι αλληλοσυμπληρώνονται θαυμάσια και ο Θάνος Σαρρής γράφει για το εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο που κρατάει τη Γουότφορντ με ασφάλεια στην Premier League.

Το έκαναν ξανά απέναντι στη Νόριτς, «καθαρίζοντας» ένα ακόμα σημαντικό τρίποντο για τους «Χόρνετς». Ο Ντίνι άνοιξε το σκορ από την άσπρη βούλα στο 30' και ο Ιγκάλο στις καθυστερήσεις σφράγισε την ανάδειξη του ως man of the match, κλειδώνοντας το τρίποντο. Οι δυο τους πλέον μετρούν 14 γκολ από τα 17 που έχει η Γουότφορντ φέτος, τα οποία την έχουν οδηγήσει στην ένατη θέση και δέκα ολόκληρους βαθμούς μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Είχαν δείξει από πέρυσι, στην αλλοπρόσαλλη σεζόν της Γουότφορντ στην Championship με την αλλαγή τριών προπονητών ότι η συνεργασία τους πρέπει να συνεχιστεί και σε υψηλότερο επίπεδο. Είκοσι γκολ ο Ιγκάλο, 21 ο Ντίνι στην πορεία για την άνοδο. Δύο παιδιά που πέρασαν τις δικές τους προσωπικές δυσκολίες, για να βρουν τελικά τις συνθήκες για να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο στο Xέρτφορντσαϊρ.

Ο Κίκε Φλόρες άφησε την χημεία ανέγγιχτη. Το 2015 φτάνει στο τέλος του και βρίσκει τον Ιγκάλο με 25 γκολ μέχρι στιγμής, μια συγκομιδή εξαιρετική για έναν επιθετικό που πρωτοπάτησε το πόδι του στο αγγλικό ποδόσφαιρο πριν από 18 μήνες και ελάχιστοι περίμεναν να καθιερωθεί. Μεγαλωμένος στα γκέτο του Λάγος, με τη μητέρα του να πουλάει νερό για να του αγοράσει παπούτσια, βρήκε διέξοδο από τη φτώχεια στη νορβηγική Λιν, που ξεχώρισε την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Οι... σχεδόν πένήντα βαθμοί διαφοράς στη θερμοκρασία δεν τον πτόησαν. Η επιστροφή στο γκέτο δεν αποτελούσε επιλογή. Τον ξεχώρισε η Ουντινέζε, πήγε στην άλλη ομάδα του Πόντσο, την Γρανάδα, για να πάρει ευκαιρίες και τελικά βρήκε την Ιθάκη του στο ευρύτερο Λονδίνο.

«Πάντα είχα την αίσθηση ότι ο Ιγκάλο και ο Ντίνι μπορούν να δουλέψουν εξαιρετικά μαζί και είναι πολύ, πάρα πολύ σημαντικοί για εμάς», τόνισε ο Φλόρες. Η προσέγγισή του στηρίζεται κατά πολύ στο ένστικτό τους απέναντι στην αντίπαλη εστία. Δίνει χώρο στον αντίπαλο, με στόχο η μπάλα να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο αντίπαλο 1/3. Ο τρόπος που οι δυο τους επικοινωνούν και συνδέονται στην επίθεση μοιάζει απλός, αλλά δεν είναι.

Η αλληλοκατανόηση ήταν εκεί, για να δουλευτεί πολύ προκειμένου ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο και η ομάδα να καθιερώσει μια στάνταρ τακτική. Ο αρχηγός Ντίνι έγραψε ρεκόρ για τον σύλλογο, αφού πρώτη φορά παίκτης του σκοράρει σε τέταρτο συνεχές ματς στην Premier League. Κι όλα αυτά από έναν παίκτη που πριν από μια δεκαετία δεν σκεφτόταν καν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δούλευε οικοδομή και απλά για την ευχαρίστησή του κλοτσούσε το τόπι στην ερασιτεχνική Τσέλμσλι Τάουν.

Το σκαλοπάτι της Γουόλσολ τον βοήθησε να κάνει το πέρασμα στη Γουότφορντ το 2010, αλλά ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν δούλευε στις προπονήσεις και ότι ήταν εντελώς αρνητικός. Ώσπου το 2012, έμπλεξε σε ένα καυγά στην γενέτειρά του, το Μπέρμιγχαμ, έσπασε ένα σαγόνι και έκανε τρεις μήνες φυλακή. «Η αποφυλάκισή μου ήταν καμπανάκι. Είχα παιδί από τότε και ευθύνης. Είπα: "τα έχω θαλασσώσει". Από τότε το ποδόσφαιρο και η οικογένεια έρχονται πρώτες». Από τότε, η καθημερινή δουλειά του στις προπονήσεις αντανακλάται στον αγωνιστικό χώρο.

Δυνατός, με σωστές τοποθετήσεις, κίνηση χωρίς τη μπάλα και ικανότητα να βάζει τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι. Και πάντα, διάβοντας άψογα την κίνηση του Ιγκάλο, όπως στο ματς με την Άστον Βίλα. Η ακρίβειά του στην τελική πάσα, αυτή που «κόβει» στα δύο την τελευταία ζώνη άμυνας και βγάζει τον φορ σε σημείο όπου μπορεί να εκτελέσει, είναι από τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι του. Οι ζυγισμένες μεταβιβάσεις για το... έτερο θηρίο, που ξέρει πως να τις κάνει γκολ.

Στο 43' της αναμέτρησης με την Νόριτς, ο Ιγκάλο έδειξε ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ικανότητάς του με τη μπάλα, ενώ νωρίτερα την έστειλε στα δίχτυα, ωστόσο η προσπάθειά του ακυρώθηκε για οφσάιντ. Στο τέλος, μετά από ασίστ (ποιου άλλου;) του Ντίνι, έμεινε όρθιος στην πίεση του αμυντικού και έκανε το 2-0, για να γνωρίσει το standing ovation από όλο το Vicarage Road.

Είχαμε την ευκαιρία στην επίσκεψη στο προπονητικό κέντρο της Γουότφορντ να δούμε από κοντά το εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα στους δύο παίκτες, αλλά και την γενικότερη εκτίμηση που κυριαρχεί στους «Χόρνετς» για τα βαριά όπλα τους. «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί. Είναι ένας εξαιρετικός επιθετικός. Δουλεύει σκληρά για την ομάδα και δίνει συνέχεια τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Είμαι πάντα χαρούμενος να παίζω δίπλα του», είχε πει ο Ιγκάλο για τον παρτενέρ του. Πάντα μιλούν με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλον!

Ατομικά, δεν είναι οι καλύτεροι επιθετικοί που κυκλοφορούν στην Premier. Η μεταξύ τους συνεργασία όμως έχει εκτοξευτεί. Ανεβάζει την απόδοση του καθενός και την συνεισφορά του στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας τους οπαδούς της Γουότφορντ να κάνουν λόγο για τους... δικούς τους Γιορκ και Κόουλ! Ωστόσο, είναι ένα θέμα η υπερβολική εξάρτηση της ομάδας από τη δική τους απόδοσή, που ίσως κάποια στιγμή γυρίσει μπούμερανγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.