Αλμπέρτο Μορένο: Με το ραβδάκι του Κλοπ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Αλμπέρτο Μορένο: Με το ραβδάκι του Κλοπ

bet365

Η μαγεία του Γίργκεν Κλοπ καλύπτει το Άνφιλντ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον ποδοσφαιριστή που την αισθάνεται περισσότερο από κάθε άλλον. Τον Αλμπέρτο Μορένο.

Αποκτήθηκε έναντι 12 εκατομμυρίων από τη Σεβίλλη, ως ένα από τους πιο ελπιδοφόρα μπακ που κυκλοφορούσαν. Ο Μπρένταν Ρότζερς στα πρώτα του λόγια τόνισε ότι τον πήρε (αυτός, η μεταγραφική επιτροπή, πλέον δεν έχει σημασία) για να χρησιμοποιηθεί άμεσα κι όχι ως μελλοντική επένδυση. Ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά δεν κατάφερε να βρει διάρκεια. Είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα και κυρίως όταν έπεσαν πάνω του περισσότερα αμυντικά καθήκοντα, δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί. Έκανε εύκολα λάθη, είχε αργές επιστροφές, έδειχνε να αναλώνεται με τα τρεξίματα μπροστά και να μην έχει τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί στον ρυθμό της Premier League. Η αλλαγή συστήματος σε 3-4-2-1 τον βοήθησε, καθώς του έδωσε την ελευθερία να αναπτύξει περισσότερο τα επιθετικά του χαρίσματα.

Ωστόσο, προς το τέλος της σεζόν η απόδοσή του έπεσε ξανά. Ήταν πολύ κακός στο παιχνίδι με τη Σουόνσι, όπου έγινε αλλαγή με τον Τζέραρντ και τέσσερα λεπτά αργότερα η ομάδα του πέτυχε το γκολ της νίκης. Από το ματς εκείνο και έπειτα έδειχνε σαν να τον παίρνει η κάτω βόλτα. Ήταν ο τρίτος παίκτης της Λίβερπουλ στα λάθη και έδειξε ότι αφενός χρειάζεται προσαρμογή, αφετέρου αρκετή δουλειά στην τακτική όταν τα καθήκοντά του ήταν περισσότερο αμυντικά από ότι επιθετικά. Όταν δηλαδή καλούταν να ανταποκριθεί ως «κανονικό» μπακ σε τετράδα, χωρίς παίκτη πίσω του.

Φέτος ο Ρότζερς πήρε τον Τζο Γκόμες από την Τσάρλτον. Ο 18χρονος, παρότι φαινόταν ως κίνηση για το μέλλον, έγινε αμέσως βασικός στο σχήμα του Βορειοιρλανδού με τέσσερις αμυντικούς, δείχνοντας ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο από τον Μορένο. Όταν ο Ρότζερς ξαναγύρισε σε τακτική με 3 κεντρικούς αμυντικούς και τον Ισπανό wing back, η απόδοσή του βελτιώθηκε ξανά. Εξαιρετικός στις μεταβιβάσεις του, κινητικός, αλλά πάντα με την ασφάλεια ότι κάποιος καλύπτει τα νώτα του. Έχοντας τους Γκόμες και Φλάναγκαν στα πιτς, ο Ρότζερς προτίμησε να επιστρέψει εκ νέου στο 3-4-2-1, δείχνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στον Ισπανό ως αριστερό μπακ. Με την άφιξη του Κλοπ και τη φιλοσοφία του για το gegenpressing, είχε ενδιαφέρον το πως ο Μορένο θα ανταποκριθεί. Η πραγματικότητα δείχνει πως ο Κλοπ κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.

Ο 23χρονος έχει παίξει σε όλα τα ματς με τον Γερμανό προπονητή στον πάγκο εκτός από την αναμέτρηση με τη Μπόρνμουθ στο League Cup. Και σε όλες τις αναμετρήσεις ως καθαρό αριστερό μπακ, όπου στα αμυντικά του καθήκοντα είναι εντελώς διαφορετικός από ότι πέρυσι. Το στατιστικό του Thisisanfield είναι χαρακτηριστικό: Πριν τον Κλοπ, ο Μορένο είχε 1.32 κοψίματα ανά ματς και 2.12 επιτυχημένα τάκλιν, βγαίνοντας νικητής στο 47% των προσπαθειών του. Από όταν ανέλαβε ο Γερμανός έχει 3.17 κοψίματα, 3.5 επιτυχημένα τάκλιν και 54% ποσοστό επιτυχίας, ενώ δεν έχει υποπέσει σε κανένα αμυντικό λάθος!

Τι ακριβώς... κουμπί πάτησε ο Κλοπ; «Δεν ξέρω γιατί έχω βελτιωθεί, για να πω την αλήθεια. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Απλά έχω αυτή την εντύπωση ότι ο Κλοπ αισθάνεται πραγματικά το παιχνίδι», τόνισε ο Μορένο σε σχετική ερώτηση. Ωστόσο, έκανε λόγο για «έναν εσωτερικό θυμό, σχεδόν οργή» για το ότι όλα πήγαιναν μια χαρά στις προπονήσεις στην αρχή της σεζόν, αλλά έμενε στον πάγκο μόνιμα. Ο Γερμανός κατάφερε να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του κατακόρυφα, να μετατρέψει αυτή την εσωτερική οργή σε αγωνιστική ενέργεια και να τον κάνει να αισθανθεί ότι στο νέο πρότζεκτ που χτίζεται η θέση του αριστερού μπακ είναι δική του.

moreno1

«Ο Αλμπέρτο Μορένο είχε περίπου 20 τραυματισμούς σε όλο του το σώμα και πήγε κουτσαίνοντας στα αποδυτήρια. Τον ρώτησα που πονάει και μου απάντησε παντού. Αλλά έτσι αισθάνεται αυτή τη στιγμή. Αύριο το πρωί θα έχει επιστρέψει», είπε μετά το ματς για τη Σουόνσι, βλέποντας τον αμυντικό του να δίνει το 100% για 90 λεπτά. Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Ισπανός το είχε πει πιο ξεκάθαρα: «Τα πάντα είναι εντελώς διαφορετικά. Άλλαξε το 100%. Ο Κλοπ μίλησε σε όλους τους ποδοσφαιριστές και μας είπε ότι ξεκινάμε από την αρχή». Σε άλλη συνέντευξή του τονίζει: «Όλοι οι παίκτες παίζουν στο 200% και είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Ο προπονητής δείχνει εμπιστοσύνη σε κάθε ποδοσφαιριστή, έχει πίστη σε όλους μας και νομίζω ότι είναι σημαντικό το ότι όλοι αισθάνονται ότι έχουν την πίστη του προπονητή».

Μοιάζει σαν ο Κλοπ να του άλλαξε όλη την αντίληψη του για το παιχνίδι. Κατάφερε σε λίγο χρόνο και δουλεύοντας κυρίως στην ψυχολογία να τον προσαρμόσει πλήρως στο πλάνο του. Όπως θα δείτε και στο heat map, χωρίς να περιορίσει τα ανεβάσματά του, έγινε απόλυτα συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα. Προσαρμόστηκε, όπως δείχνουν και τα νούμερα, στις απαιτήσεις της ομάδας. Κρατά τακτικά τη θέση του, προσέχει τις αποστάσεις, πέφτει πρώτος στη μπάλα με όλο του το είναι και παράλληλα ανεβαίνει και δίνει πλάτος στη Λίβερπουλ όποτε χρειάζεται, αφού οι τρεις τις επίθεσης παίζουν αρκετά κοντά μεταξύ τους. Το όνομα του πρώην μπακ της Σεβίλλης ήδη ακούστηκε για τη Ρεάλ Μαδρίτης με τον ατζέντη του να τονίζει ότι «ρωτούν γι' αυτόν μεγάλες ομάδες από την Ισπανία και αλλού» και να αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Η αγωνιστική του συμπεριφορά επί Κλοπ είναι world class.

Ολα αυτά δεν έγιναν από τις προπονήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ήταν εκεί, κρυμμένα. Ο Κλοπ με τη διαχείρισή του τα απελευθέρωσε, δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος προσέγγισης των ποδοσφαιριστών, το man management και η προσωπικότητα του manager. Κάποτε ο Μπράιαν Κλαφ παρέλαβε έναν Τζον Ρόμπερτσον χοντρό, χωρίς όρεξη για δουλειά, στον οποίο είχε μπει πωλητήριο από τη Φόρεστ. Τον έκανε τον καλύτερο αριστερό εξτρέμ στον κόσμο και βασικό εργαλείο για την κατάκτηση των δύο σερί Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο «Νormal Οne» είναι μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες των ημερών μας και αυτό αντανακλάται στο χορτάρι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.