Οι νεαρότεροι προπονητές της ιστορίας

Οι νεαρότεροι προπονητές της ιστορίας

bet365

Με αφορμή τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους νεαρότερους (όχι υπηρεσιακούς) προπονητές στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η κακή πορεία της Χόφενχαϊμ έφερε ανακατατάξεις στο κλαμπ τις τελευταίες μέρες. Ο Μάρκους Γκίσντολ απομακρύνθηκε από το πόστο του προπονητή για να αναλάβει ο anti-relegation expert, Χουμπ Στέφενς. Το πλάνο έχει και συνέχεια για τους Kraichgauer που θέλουν να χτίσουν για το μέλλον και μετά το τέλος της σεζόν, τον έμπειρο coach θα διαδεχθεί ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, που αυτή τη στιγμή είναι τεχνικός της under-19. Το όχι και τόσο συνηθισμένο της ιστορίας είναι ότι ο τελευταίος είναι σήμερα 28 ετών και αφού εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα διπλώματα και έγγραφα για να εργαστεί, θα αναλάβει από το 2016-17 και στα 29 του θα γίνει ο νεαρότερος τεχνικός στην Bundesliga. Με αφορμή τον Νάγκελσμαν, πάμε να δούμε ποιοι έχουν τα ρεκόρ μέχρι σήμερα στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

29 | Χουάν Μανουέλ Λίγιο | Primera Division
Γεννήθηκε στην Τολόσα της περιοχής Χιπούθκοα και στα 16 του είχε προλάβει να γίνει προπονητής τοπικής ομάδας. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε το κλαμπ της γεννέτειράς του στην τρίτη κατηγορία και στη συνέχεια πήρε τα ηνία της Μιραντές την οποία ανέβασε στην Segunda División B τη σεζόν 1988-89. Ο Λίγιο έφτιαξε το όνομά του στην Σαλαμάνκα, όταν αφίχθη στο κλαμπ το 1992 με εντολή του προέδρου Χουάν Χοσέ Χιντάλγκο. Στην πρώτη του χρονιά τερμάτισε 2ος στην 3η κατηγορία χάνοντας την άνοδο στα playoffs αλλά την πέτυχε την επόμενη σεζόν χωρίς να έχει κάνει τρομερές αλλαγές στην ομάδα. Το δημιούργημά του προκάλεσε το ενδιαφέρον της Βαγιαδολίδ στο τέλος του 1995-96, όμως αρνήθηκε αφού η ομάδα του ήταν πλέον στην Primera Division. Αυτό τον έκανε τον νεότερο τεχνικό όλων των εποχών στο top level του ισπανικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 29 ετών. Υστερα από 28 ματς, με την Σαλαμάνκα να βρίσκεται 4 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού απολύθηκε με τους παίκτες και τους οπαδούς να τίθενται κόντρα στην απόφαση. Το κλαμπ τερμάτισε στην τελευταία θέση, 11 βαθμούς πίσω από την 21η, Μέριδα.

30 | Καρλ-Χάιντς Μουλάουζεν | Bundesliga
Μία ξαφνική αλλαγή στην καριέρα του Μουλάουζεν, τον έφερε στα βιβλία της ιστορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 1967-68 και ενώ ήταν τερματοφύλακας στο Ανόβερο, σε ηλικία 30 ετών και 244 ημερών άλλαξε πόστο. Συγκεκριμένα, στις 16 Φεβρουαρίου, μετά την απόλυση του προπονητή, Μπουτς, ανέλαβε στη θέση του και μέχρι σήμερα είναι ο νεαρότερος 'σταθερός' τεχνικός στην Bundesliga. Την επόμενη χρονιά έγινε βοηθός του νέου προπονητή και στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε την Ζανκτ Πάουλι και ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

32 | Ατίλιο Λομπάρντο | Premier League
Μετά την ανοδική πορεία στην καριέρα του που είχε σταθμούς κατά σειρά Περγκοκρέμα, Κρεμονέζε, Σαμπντόρια, Γιουβέντους και τις 19 παρουσίες στην Εθνική Ιταλίας, ο legendary καραφλός εξτρέμ μετακόμισε στην Premier League. Το 1997 υπέγραψε στην Κρίσταλ Πάλας, σκόραρε στο ντεμπούτο του με την Εβερτον και ύστερα από μόλις 6 μήνες, νωρίς στο 1998 υπήρξαν ανακατατάξεις στην ομάδα. Ο τεχνικός, Στιν Κόπελ, έγινε διευθυντής ποδοσφαίρου και ο Λομπάρντο -με τον Τόμας Μπρολίν σαν ενδιάμεσο- ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού προπονητή-παίκτη μέχρι το τέλος της σεζόν. Η Πάλας τελικά υποβιβάστηκε στην τότε First Division και ο Λομπάρντο -που είχε συμβόλαιο ως παίκτης- έμεινε υπό τις οδηγίες του Τέρι Βέναμπλς.

34 | Λουί Φερναντέζ | Ligue1
Εχοντας παίξει σε 225 αγώνες πρωταθλήματος με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο ball-winning midfielder φόρεσε για 3 χρόνια τη φανέλα της Racing Club de Paris και το 1989 επέλεξε μία πιο μέτρια ομάδα με φιλικό όνως περιβάλον εργασίας και τις Κάννες. Εκείνη τη χρονιά ήρθε ο υποβιβασμός και ο Φερναντές αποφάσισε να μείνει και να τελειώσει την καριέρα του αφού ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του. Κάτι τέτοιο δεν έμελλε να του το 'επιτρέψει' το κλαμπ καθώς ύστερα από μόλις μερικές εβδομάδες στη σεζόν του προτάθηκε η θέση του coach και σε ηλικία 34 ετών ανέλαβε παίκτης-προπονητής μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο γεννημένος στην Ισπανία, 60 φορές Γάλλος διεθνής, οδήγησε τις Κάννες στην άνοδο και την επιστροφή στην Ligue1. Τότε έβαλε τέλος στην καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής και ανέβαλε πλήρη ρόλο τεχνικού. Το 1996 αποχώρησε από τον σύλλογο και ανέλαβε κλαμπ όπως Παρί Σεν Ζερμέν, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Εσπανιόλ, Ρεάλ Μπέτις και την Εθνική Ισραήλ. Σήμερα είναι αφεντικό στην Γουινέα.

35 | Τζιοβάνι Τραπατόνι | Serie A
Ενας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών, πέρα από το ότι είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους της UEFA, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι είναι και ο νεαρός τεχνικός στην ιστορία της Serie A. Εχοντας περάσει όλη την καριέρα του στην Μίλαν, έκανε φινάλε ως παίκτης με παρουσία εντός έτους στην Βαρέζε. Ο Τραπ έκανε τα πρώτα του βήματα στον δρόμο του allenatore σαν youth team coach στους Ροσονέρι και έγινε υπηρεσιακός από τις 9 Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 1974. Την επόμενη σεζόν ανέλαβε κανονικά την πρώτη ομάδα στα 35 του χρόνια. Εναν χρόνο αργότερα, την 1η Ιουλίου του 1976 ξεκίνησε την 8ετή πρώτη θητεία του στην Γιουβέντους με την οποία έγραψε ιστορία σε μία από τις πιο επιτυχημένες παρουσίες όλων των εποχών για προπονητή.

Follow me: George_Kontogeoris

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης