Οσα... βάζει μία γυναίκα

Γιώργος Καραμάνος
Οσα... βάζει μία γυναίκα

bet365

Η Αμπι Γουάμπαχ που έχει βάλει στα δίχτυα και τους πιο διάσημους άνδρες, έχοντας το ρεκόρ σκοραρίσματος με Εθνικές (184 γκολ), κρεμάει τα ποδοσφαιρικά... γοβάκια της.

Ο Αλί Νταεΐ μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος επιθετικός που έχει δει ποτέ ο κόσμος, αλλά κατάφερε να μείνει στην ιστορία για ένα μυθικό του επίτευγμα. Ο Ιρανός επιθετικός με θητεία στη Μπάγερν και τη Χέρτα Βερολίνου έβαλε σε διάστημα 13 ετών (1993-'06) 109 γκολ σε 149 αγώνες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του. Ετσι ξεπέρασε θρύλους του αθλήματος, αφήνοντας τους πιο πίσω σε αυτή την σημαντική λίστα. Στην 2η θέση βρίσκεται ο Φέρεντς Πούσκας (84 με την Ουγγαρία), στην 3η ο Χουσεΐν Σαΐντ (78) και την πεντάδα συμπληρώνουν οι Πελέ (77 με Βραζιλία), Γκόντφρεϊ Τσιταλού (76 με Ζάμπια).

Ολοι αυτοί όμως, όπως και κάθε άνδρας αρχισκόρερ, απέχoyn έτη φωτός από το απόλυτο ποδοσφαιρικό ρεκόρ με Εθνική. Τούτο το κατέχει μία γυναίκα. Η Αμπι Γουάμπαχ έχει δημιουργήσει κάτι πρακτικά αξεπέραστο. Σε 252 εμφανίσεις με τις. Η.Π.Α. έχει βρει δίχτυα 184 φορές! Πρόκειται για απίθανα νούμερα και όσον αφορά τις συμμετοχές, αλλά και αναφορικά με το σκοράρισμα. Τούτο το ρεκόρ λοιπόν ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς η Αμερικανίδα φορ ανακοίνωσε την απόσυρση της από την ενεργό δράση.

Μάλιστα στα 35 της η θρυλική σκόρερ του αθλήματος για τις γυναίκες, αποκάλυψε την πρόθεση της να σταματήσει κατά την επίσκεψη της Εθνικής στον «Λευκό Οίκο» και αφού είχε ακούσει τον Μπαράκ Ομπάμα να μιλάει με θαυμασμό για τα κατορθώματα της. Εκεί βρέθηκε για κάτι που είχε συμβεί το καλοκαίρι. Οταν δηλαδή οι Αμερικανίδες κατέκτησαν το Μουντιάλ στα γήπεδα του Καναδά. Και κάπως έτσι έκλεισε μία διεθνή καριέρα που είχε ξεκινήσει από το 2001.

Σε αυτά τα 14 χρόνια που μεσολάβησαν, η Γουάμπαχ πανηγύρισε μία φορά στην κορυφή του κόσμου (2015), αλλά πήρε και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (2004, 2012). Ειδικά σε εκείνον τον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχε σημειώσει το σημαντικότερο τέρμα της καριέρας της, εκείνο της νίκης επί της Βραζιλίας με 2-1 στην παράταση. Το 2012 πήρε και την επιβράβευση που δικαιούνταν, καθώς ανακηρύχτηκε καλύτερη παίκτρια του κόσμου.

Η Γουάμπαχ με την παρουσία της εκτός από το ρεκόρ, σημάδεψε και την συνέχιση του αμερικανικού ποδοσφαίρου, μιας και υπήρξε η διάδοχος της καλύτερης παίκτριας τους όλων των εποχών, της τεράστιας Μία Χαμ. Η Χαμ πάλι παραμένει 2η στη σχετική λίστα των σκόρερ με τις Εθνικές, έχοντας 158 γκολ. Η διαφορά τους ήταν πως η Χαμ υπήρξε γενικότερα πιο ολοκληρωμένη, ενώ η Γουάμπαχ ήταν εκπληκτική με το κεφάλι και γενικότερα μέσα στην περιοχή. Με το κεφάλι έβαλε άλλωστε τα 77 από τα 184 γκολ της με το εθνόσημο!

«Είναι μαθηματικό το θέμα. Είμαι ψηλή, δυνατή, έχω γερό άλμα και γενικότερα δεν μπορούν να με μαρκάρουν μέσα στο κουτί», εξήγησε σε συνέντευξη της στο «Sports Illustrated». Η ίδια έχει γράψει ιστορία και στα Παγκόσμια Κύπελλα. Εχοντας αγωνιστεί σε τέσσερις διοργανώσεις, βρήκε δίχτυα 14 φορές. Μονάχα η άλλη θρυλική παίκτρια όλων των εποχών, η Βραζιλιάνα Μάρτα την ξεπερνάει, με δύο περισσότερα. Οταν λοιπόν η παρουσία της Αμπι Γουάμπαχ βρίσκεται μεταξύ Μία Χαμ και Μάρτα, όσοι γνωρίζουν έστω και τα βασικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για αθλήτρια που θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία της θηλυκής πλευράς του αθλήματος.

* Εχει ψηφιστεί έξι φορές κορυφαία Αμερικανίδα παίκτρια (2003, 2004, 2007, 2010, 2011, 2013)!

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα